„A nevetés már fele út a gyűlölet és a megszeretés között.” (Jókai Mór)

Olyan jó, amikor az ember felszabadultan, boldogan tud nevetni. Amikor finom, elegáns iróniával történhet az ellentmondások karikírozása. A francia filmipar ebben sok remekművet alkotott, sok nagy francia nevettetőt ismerhettünk meg, akiknek a filmjeit jó ismét, még évek múltával is megtekinteni.

franciak1

„A mindig más, és mégis mindig ugyanolyan Don Camillo.”

Ilyen Fernandel Fernand Joseph, aki Desire Contandin néven született Marseille-ben egy varietészínész fiaként. A családi hagyományoknak megfelelően már igen fiatalon elindult az énekes-komikusi pályán. 1922-től előszeretettel szerepelt operettekben és zenés revükben. 1928-ban Párizsba költözött, ahol különféle operettekben kapott szerepet.

 

Fernandel a népszerű vásári és kabaréhumort szelídítette olykor magasrendű komikummá, alaposan kihasználva rendkívül mulatságos testi adottságait, mindenekelőtt nem átlagos fejformáját, széles vigyorát és fogait. Bár gyakran gúnyt űzött saját magából, ennek ellenére a paraszti humor hagyományaiból táplálkozó, s annak zseniális finomításával létrehozott komikusi stílusa mindvégig magában hordozta a közvetlenséget, a mindennapi egyszerűséget. Így vált minden esendősége ellenére szeretnivalóvá a szerepeiben. Fernandel talán legismertebb karaktere Don Camillo, a kisvárosi pap volt, aki furfangosságával rendszeresen borsot tört a kommunista polgármester orra alá.

franciak2

„Csendet kérek! Figyelem! Jákob rabbi táncolni fog nekünk.”

Valóban elcsendesedünk, és fokozott figyelemmel várakozunk, vajon Luis de Funès hogy fogja ebből magát kimenteni. Nem lehet nevetés nélkül megállni azokat a grimaszokat, amelyeket a jelenetben láthattunk. -Mi lesz most? – gondolhatjuk az arckifejezése láttán, aztán csak ámulunk és bámulunk, micsoda fergeteges tánc bontakozik ki. A Youtube csatornán az egyik legtöbbet megnézett videók közé tartozik.

https://www.youtube.com/watch?v=cAMaLxOjbPM

Louis de Funès (fonetikusan: /lwi də fyˈnɛs/) (teljes nevén Louis Germain David de Funès de Galarza) (Courbevoie, 1914. július 31. – Nantes, 1983. január 27.) francia komikus, színész. Nagy mozirajongó volt, színészi karrierjét mégis a színpadon kezdte. Bár eleinte csak kis szerepeket kapott, hamar felfigyeltek rá. A nagy áttörést a Csendőr sorozat jelentette, melynek első darabját, a Saint Tropez-i csendőrt, 1964-ben forgatta Jean Girault-val. „A francia komédia új csillaga” – nyilatkozta róla a rádióban Fernandel.

franciak3

„Ő az! Ez a magas szőke, felemás félcipőben!

Egyik kedvenc filmem, a Magas szőke férfi felemás cipőben kezdődik ezzel a mondattal. Minden évben legalább egyszer jó újra megnézni, nem csak a remek szereposztás miatt, de a film zenéje is egyedülálló. Vladimir Cosma (1982, 1984) 2 alkalommal, (7 alkalommal jelölt) a legjobb filmzenének járó César-díjat kapta meg.

A titkosszolgálat főnöke meg akar szabadulni egy beosztottjától, aki az ő pozíciójára pályázik. Ezért azt állítja az ártatlan Francoisról (a muzsikusról), hogy ellenséges sztárügynök, és ráuszítja kollégáit. Francois-nak persze fogalma sincs az egészről, azonban valahogy mindig sikerül kikeverednie minden veszedelemből, míg üldözői halomra gyilkolják egymást. A végén még a kémnő, Christine is beleszeret.

A film főszereplője, Pierre Richard (született: Pierre Richard Charles Léopold Defays, Valenciennes, 1934. augusztus 16. –) francia színművész, filmrendező forgatókönyvíró. A színész a mai napig aktívan dolgozik, hobbija a borászat. Húszhektáros szőlőjében évente 80 ezer üveg bort állít elő, emellett egy párizsi étterem tulajdonosa. Két fia született, mindketten zenészek: Olivier szaxofonon, Christophe pedig bőgőn játszik.

Napjainkban is találkozhatunk remek francia vígjátékokkal.
„Naná, Yves a király! Csak felteszi a húst a rácsra, és hopp, kész is van! Csak meg kell fordítania. Én meg addig bevásárolok, porszívózok, vasalok, takarítok.” Hát bizony, néha nekünk is elegünk van a mindennapokból, a megszokásból. Az a bizonyos kapuzárási pánik is eljöhet az életben.

franciak4

A Barátok, szerelmek, barbecue (2014) francia vígjáték Franciaországban hatalmas kasszasiker volt, és a 2014-es év egyik legnagyobb mozisikerének bizonyult. Európa számos országában is jókedvre derülhettek a nézők, hiszen humora univerzális, kortalanul szórakozhatunk. Igényes vígjátékot tekinthetünk meg gyönyörű tájakkal, ínycsiklandozó ételekkel és finom borokkal.

Antoine, aki egész életében figyelt az egészségére, életmódjára és súlyára, és arra, kinek mit mond, 50. születésnapján váratlanul szívrohamot kap. A kórházból kikerülve úgy dönt, megváltoztatja életét. Barátaival töltött nyaralását kihasználva nekikezd az új diétájának, ami az őszinteségen, a szókimondáson, az alkoholfogyasztáson és egyéb világi hívságokon alapul. A csodálatos francia Riviérán eltöltött piknikeken pedig a barbecue mellett titkok, rég elhallgatott sérelmek is előkerülnek nem kevés helyzetkomikumot okozva a baráti társaságnak.

A női szívek is megdobbanhatnak, hiszen a főszerepet a jóképű, sármos színész, Lambert Wilson (Neully-sur-Seine, 1958. augusztus 3.) játssza. A Mátrix című trilógiában a mindent tudó, fölényes Merovingiant alakította. A Macskanőben a számító és törtető üzletember, George Hadare bőrébe bújt, míg a Szaharában Yves Massarde szerepét játszotta el. Játszott a Házibuli c. film második részében is.

Jó kikapcsolódást kívánok!

Lakatos Ilona