Különleges modellek és dokumentumok láthatók a „100 éves a budapesti autóbuszközlekedés”című kiállításon, ahol az elmúlt évszázad budapesti buszait ismerhetik meg a látogatók.

buszkozlekedes

1915. március 1-én reggel 7 órakor az Andrássy út és a Váczi körút (ma Bajcsy-Zsilinszky út) sarkáról egy Austro-Daimler gyártmányú emeletes akkumulátoros és egy, a kistarcsai Gép-és Vasútfelszerelési Gyárban készült egyszintes benzinmotoros busszal elindult a menetrend szerinti közlekedés. Rendszámuk XX-1 és XX-2 volt.

A kiállítás a budapesti autóbuszközlekedés 100 éves történetéből ragad ki jelentős elemeket. Bemutatja a 100 évvel ezelőtti Budapest közösségi közlekedését, azt a közeget, amiben az első menetrend szerinti autóbusz elindult az Andrássy úton. Modelleken, fényképeken lehet nyomon követni a budapesti autóbuszpark alakulását, azt, ahogy az egyre nagyobb, egyre több utast szállító járművek sorra jelentek meg a főváros útjain.

A kiállításban felállított autóbuszvezető szimulátorban elsősorban a gyermekek tapasztalhatják meg, milyen érzés buszsofőrnek lenni, míg az „utasok” kipróbálhatják az egyes korszakok autóbuszainak üléseit.

A kiállítás külön kitér a különleges buszokra, amelyek közül számos nem az Ikarus Gyárban készült, hanem az autóbuszgarázsokban, így a világ első közforgalomba állt csuklós busza is. A kiállításban látható lesz az a tangóharmonika, amelyről a kárpitosok a csuklós busz csuklórészének burkolatát mintázták.

A kiállítás augusztus 9-ig látható az Elektrotechnikai Múzeumban, a VII. kerület, Kazinczy u. 21. alatt.

Hozzászólások