Hat héten át vasárnaponként 20.59-kor fut majd Rudolf Péter sorozata a megújuló Duna TV-n.

IMG_1402

A sajtótájékoztatón belekóstolhattunk a film kulisszatitkaiba, a végén pedig szó szerint magába a Kossuthkiflibe is.

IMG_1273

171 órányi anyagból, 4600 csapónyi snittből, 5011 vágással készült az 1148 digitálisan létrehozott vizuális trükköt is tartalmazó KOSSUTHKIFLI című tévésorozat, mely március 15-én 20.59-kor debütál a megújuló Dunán. A közel 200 helyszínen forgatott, több mint 100 színészt felvonultató, hatrészes, epizódonként 53 perces kosztümös széria főszereplői Lengyel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kálloy Molnár Péter, Reviczky Gábor, Haumann Péter és Kőszegi Ákos, a rendező pedig Rudolf Péter.  

IMG_1345

A forgatókönyvet Fehér Béla azonos című regényéből írta:
Hársing Hilda, Rudolf Péter és Kapitány Iván.

Van olyan jelenet, melyben Haumann Péter a Pozsonyt „alakító” Sopronban bemegy egy ajtón, Fóton a műterembe érkezik, és kinéz az ablakon, majd Kőszegen lép ki az utcára. Az egyik pillanat lehet, hogy júliusban, a második augusztusban, a harmadik pedig szeptemberben történt. Ezek összehangolása logisztikailag komoly próbatétel volt a gyártás számára, és talán nem is kell megmagyarázni, hogy ez szakmai értelemben színésznek s rendezőnek mekkora kihívást jelentett. A másik nagy feladat a történetben gyakorta felbukkanó misztikus figurák, lelkek, csodák megteremtése volt a komputer segítségével – mesélte el Rudolf Péter.

IMG_1380

A sajtótájékoztatón Reviczky Gábor külön felhívta a figyelmet a jelmeztervező Balla Ildikó munkájára, kinek köszönhetően ugyan nem egyszerűsödött az életük a forgatás alatt, de igazán autentikus karaktereket faragott belőlük. Volt, hogy egy-egy jelenethez órákig készült a smink, szuvas fogú protézist kellett viselni, hiszen akkor még nem volt fogmosás, s ezt is korhűen kellett bemutatni.

IMG_1348

A XIX. századi vadromantikus road movie hihetetlen kalandokkal, csodákkal, meneküléssel, összeesküvéssel, üldözéssel, robbanással, gyilkosságokkal, mindent elsöprő szerelemmel, holt lelkekkel, tündérekkel, kísértetekkel, besúgó jelentésekkel röpködő galambokkal, áruló temetkezési vállalkozókkal és hazafias darvadozással idézi az 1848/49-es szabadságharc idejét.

 

IMG_5749_nora_tomeg

A sorozatban a háború dúlta, ellenségeskedés szabdalta Magyarország hű, ám kissé groteszk látképe tárul a nézők szeme elé, melyet számtalan különös és elképesztő figura megjelenése, és nyelvi bravúrokban bővelkedő megszólalása tesz még mulatságosabbá, és egyben szomorúan ismerőssé.  A sorozat honlapján egy szótár található, hogy előre fel tudjunk készülni ezekre a szokatlan kifejezésekre, szavakra.

IMG_1323

A filmhez Hrutka Róbert szerezte a zenét, hasonló körültekintéssel.

E 19. századi történet megrendezésekor elsősorban a kor mindennapjai izgattak, hogy hogyan hatott az akkori ember életére a szabadságharc. Hogy azok a viták, amiket itt ma lefolytatunk, ahogy ma vitatkozunk, ahogy ma meg vagyunk osztva, az nyilván akkoriban is ugyanúgy megvolt már” – tette hozzá Rudolf Péter.

IMG_1326

Dr. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója elmondta, hogy a közmédia számára különösen fontos, hogy szülessenek olyan hiánypótló alkotások, mint a KOSSUTHKIFLI, hiszen ezzel a történelmi kalandfilmmel ismét olyan produkció kerül a képernyőre, amely valódi értéket képvisel. Nem véletlenül időzítették a premiert március 15-ére, a nemzeti ünnepünkre, mivel a kalandfilm-sorozat a magyarság egyik legjelentősebb korszakában játszódik, ők pedig ezzel szeretnének tisztelegni az ünnep előtt.

IMG_1362

A széria költségvetése 816 millió forint, ebből 505 millió forintot az MTVA finanszírozott, a fennmaradó összeg szponzori támogatásokból állt össze, melyek közül az egyik legjelentősebb a Richter Gedeon Nyrt-é. A hazánkban 110 éve jelen lévő gyógyszercéghez közel áll a sorozat patrióta szellemisége.

IMG_1334

A hatrészes KOSSUTHKIFLI tehát március 15-étől, vasárnap esténként 20.59-kor lesz látható a megújuló Dunán.

A Kossuthkifli honlapja és Facebook oldala

A sorozat előzetese 

További fotók a sajtótájékoztatóról

Antalffy Yvette

Hozzászólások