Sandra Bullock és a country muzsika – De látod, ez a jó a country zenében, nincs benne gúny. Nyílt és őszinte, megríkat és megnevettet, és ennyi. Egy hétköznapi életet élő embernek nem igazán adatik meg, hogy egy világhírű sztár közelébe jusson, egy őszinte beszélgetést folytasson vele, mint ember az emberrel.

A tényszerű adatok sem fognak sokkal többet mutatni számunkra a személyiségükből. Azonban az, hogy milyen szerepet vállalnak el egy filmben, az életükben történt, olykor tragikus és szomorú eseményeket miként élik meg, már közelebb visz az emberhez. Hiszen a rivaldafény után ott marad a személyes magánélet, melyet éppúgy megélnek, mint minden ember a maga nehézségeivel, örömeivel együtt, melyet azonban mégis megnehezít a szenzációra „éhes”paparazzi.

Sandra Bullock (Sandra Anette Bullock (Arlington, Virginia, USA, 1964. július 26. –) Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő) az egyik kedvenc színésznőm, van benne valami megfoghatatlan és utánozhatatlan báj és kedvesség. Sokrétűségét filmjei tárják elénk: romantikus, komikus, thriller, akció, vígjáték, sci-fi és drámai szerepekben egyaránt láthatjuk.

A róla kialakult kép még inkább megerősödött bennem, amikor a Humane Society of Ventura County szervezet a Facebook oldalán írt arról, mennyire hálásak a felajánlásnak, és bíznak abban, hogy a színésznő sokakat ösztönöz ezzel hasonló cselekedetre. Az elmúlt évek legsúlyosabb erdőtüze tombolt Kaliforniában. A tűznek nemcsak emberek, hanem állatok is áldozatul estek.

Sandra Bullock az egyik legnagyobb állatvédő híresség, aki nem kevesebb, mint 100.000 dollár értékű összeget ajánlott fel a szervezet támogatására. Az Oscar-díjas színésznő, aki a texasi Austin közelében él, egymillió dollárt adományozott a Vörös Keresztnek a Harvey hurrikán áldozatainak megsegítésére.

„Árvíz idején nem számít a politika. Emberek vannak odakinn a két és fél méter magas vízben.” A nagylelkű adományról pedig így nyilatkozott: „Hálás vagyok azért, hogy megtehetem. Mindannyiunknak ki kell vennünk a részünket a ránk háruló feladatokból.” (People magazin)

Édesanyja, Helga Meyer operaénekesnő révén német származású. Édesapja, John Bullock alabamai énektanár. Fiatal korában 12 évet töltött Németországban (Bajorországban) és Európa más országaiban. Már nyolcéves korában fellépett Nürnbergben, Bécsben és Salzburgban. Az USA-ba való visszatérte után az Észak-Karolina-i Greenville-ben színészetet tanult. Miután az egyik vizsgaelőadáson Csehov Három nővérében sikert aratott, 1990-ben a A dolgozó lány című tévésorozatban, majd 1991-ben a Szerelmi bájitalban kapott főszerepet.

Az Amit szerelemnek hívnak című filmben nemcsak szerepelt, hanem ő írta a Heaven Knocking on My Door című betétdalt is. Az igazi áttörést 1994-ben a Féktelenül című filmje jelentette. Annie-nak, a hétköznapi lánynak a megformálása felkeltette Jon Turteltaub rendező figyelmét, aki pont egy ilyen karaktert keresett az Aludj csak, én álmodom című filmjéhez.

1996-ban a legjobban fizetett színésznők közé emelkedett, amikor 6 millió dollárt kapott a Ha ölni kell című filmben nyújtott alakításáért. 1998-ban rendezett egy félórás kisfilmet, a Making Sandwiches-t, amelynek nemcsak a rendezője, de forgatókönyvírója és főszereplője is volt.

2010-ben – elsőként az Oscar-díjak történetében – ugyanazon évben elnyerte az Oscar-díjat és az Arany Málna díjat is. Az amerikai Forbes magazin bejelentette, hogy 2010-ben 56 millió amerikai dolláros jövedelmével ő a világ legjobban kereső színésznője. Bővebben ITT olvashatunk róla.

Számos filmje tartozhat a kedvenceink közé, melyeket újra és újra jó megnézni, pedig már ismerjük a jeleneteket, dialógusokat… Azonban mégis van egy kevésbé ismert, ami nem aratott ugyan nagy sikert, de mégis kuriózumnak számit. Ritka pillanat, Sandra Bullock country dalt énekel.

Amit szerelemnek hívnak (The thing called love – amerikai filmdráma, 1993) című filmben a Heaven Knocking on My Door című betétdalt ő írta és adja elő. Igaz, itt mellékszereplő, azonban mégis vannak olyan jelenetek, melyek már a világhírű színésznő képét vetítik elénk.

Sejtelmem sincs, hogy mihez kezdjek, mert sohasem voltam senki, és te? Te sem vagy sokkal jobb, mint én. Több mint egy éve, hogy meghalt az apád, és még most sem tudod átaludni az éjszakát. Te fenemód izgulsz, hogy bejussál, éppen úgy, mint a többi ember, és az a helyzet, hogy én is a többi ember vagyok. És ha én is bejutnék, az olyan döbbenetes dolog lenne? Hosszan kígyózik a sor a nashville-i Bluebird Café előtt, meghallgatás lesz. Aki 16:05 után érkezik, már nem vehet részt rajta.

Tízezer country-énekesből egynek, ha sikerül kitörnie, Miranda (Samantha Mathis) mégis bízik a szerencséjében, és egy cowboy (Dermot Mulroney), egy déli szépség (Sandra Bullock) és egy isteni hangú texasi fiú (River Phoenix) társaságában színpadra áll. Peter Bogdanovich rokonszenves filmjében a tragikus sorsú lázadót, River Phoenixet, illetve a pályakezdő Sandra Bullockot és Dermot Mulroneyt is megnézhetjük.
Azonban nem olyan könnyű az út ahhoz sem, hogy valóban elérjen Miranda a country lényegéhez…

Kétségkívül eredeti dal volt, de talán egy kicsit mélyebbre kell ásnod.

Némelyik tíz év alatt, némelyik tíz perc alatt született, de mindegyik zeneszerző kivétel nélkül olyasmit fejezett ki, ami a szívéből jött. Tudod, a country muzsika próbál mindig őszinte lenni magához, amikor szomorú kimondja, hogy szomorú… – mondja a bártulajdonos a lánynak, aki a sikertelen próbálkozás után pincérnőként kezd el dolgozni nála. A számos country zenét felsorakoztató filmben van egy olyan jelenet, ami döbbenetes hasonlóságot mutat, és szinte a jövőt vetíti elénk.

A zseniális James Wrightot River Phoenix alakítja. (1970. augusztus 23. Amerikai Egyesült Államok, Madras, Oregon – 1993. október 31. Amerikai Egyesült Államok, Los Angeles, Kalifornia). 1970-ben született az Oregon államban található Madrasban, édesanyja felmenői között oroszok és magyarok is találhatók, bátyja, Joaquin Phoenix szintén színész. Hamar feltűnt reklámokban és televíziós sorozatokban, első komolyabb szerepét az 1986-os Állj mellém! jelentette. Az 1988-as Üresjáratért Oscar-díjra jelölték. 1989-ben Harrison Forddal játszott az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című filmben, két évvel később Keanu Reeves oldalán láthatta a közönség az Otthonom, Idahóban, melyért megkapta a Velencei Filmfesztivál díját. 1993 októberében kábítószer-túladagolásban halt meg Johnny Depp Los Angeles-i mulatójában testvére, Joaquin karjaiban, mindössze 23 évesen.

Nem volt könnyű az élete a testvéreknek. 1975-ben Isten gyermekeinek misszionáriusaként Venezuelába költöztek. Minthogy a szülők semmiképp nem óhajtottak visszailleszkedni a polgári életformába, alig tudták eltartani a családot. Végül úgy döntöttek, hogy a gyerekeket teszik meg családfenntartónak, akiket kivezényeltek az utcára, hogy énekléssel, koldulással keressék meg a kenyérrevalót. Arlyn ekkor ismerte fel fiai tehetségét az előadó-művészetben.

River Phoenix

Los Angelesben az édesanya titkárnőként helyezkedett el az NBC-nél, az apa pedig tájkerttervező lett. A szerencse összehozta őket Iris Burton színészügynökkel, aki Hollywood legkeresettebb gyerekszínészeinek érdekeit képviselte. Burton mind az öt Phoenix gyerek számára szerzett munkát, eleinte persze csak reklámokban és különféle tévéshow-kban.

Ennek az életformának lett talán az áldozata River Phoenix, aki tízévesen már undorodik a sextől, hiszen négyéves korától már ott van az életében szülei életmódja által. Testvére, Joaquin karjaiban hal meg mindössze 23 évesen. Joaquin Phoenix ((Puerto Rico, San Juan, 1974. október 28. –) aki szintén színész lett, ekkor még nem sejthette, hogy a A nyughatatlan (Walk the Line) amerikai életrajzi filmben egy olyan énekest formál meg, akinek a bátyja fiatal korában meghal. Szinte River emlékképe jelenik meg előttünk.

Közben Miranda (Samantha Mathis) is fejlődik, hiszen a megélt próbatételek, a szerelem rapszodikus hullámzásai olyan dalt eredményeznek, ami most már valóban a lelke legmélyéről jövő dal. Sikert arat, végre ő is bejut a szombat esti fellépők közé.

A film ITT  megtekinthető. 

 

Lakatos Ilona

 

 

Hozzászólások