A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban az Utazók a könyvtárban című sorozat vallási turizmus egységei keretében a látogatók megtekinthették a Mária könnyei magyar földön című előadást, amelynek alcíme: Nemzeti kegyhelyünk Máriapócs.

Az előadó : Feczák László, görögkatolikus lelkész volt, aki elmondta, hogy országgyűlési határozat született a Máriapócsi kegyhelyről és a görögkatolikus közösség társadalomban betöltött szerepéről. Máriapócs Nyíregyháza közelében fekszik, neves zarándokhely, itt található a könnyező Mária kép. A kegytemplom égbenyúló tornyai fenségesek, messze földről látszanak. Ady Endre megörökítette a kegytemplomot A pócsi Mária című versében.

A templom a XV. században épült, ikonosztáza gazdagon díszített. A kegykép háromszor könnyezett, amit világi szakemberek is vizsgáltak. Első alkalommal 1676-ban történt, 1715-ben ismét könnyezett, majd harmadik alkalommal 1905-ben következett be, akkor tizennyolc napig tartott.

Szokás, hogy az ikonosztázra a képeket a hívek ajándékozzák, így magukénak érzik azt. 1697-ben Bécsbe vitték a képet, és a Szent István dómban helyezték el. Rákóczi Ferenc 1703-ban száz pontban foglalta össze a követeléseit, köztük volt a máriapócsi kép hazahozatala is.

Később egy másolat került a kép helyére. A világon egyedül álló módon a másolat is könnyezett. A régi templom mellé újat építettek,  amelyet 1749-ben szenteltek fel, ez már a bazilika rangot kapta. A kegyoltárt a ferencesek készítették el. A kép azt ábrázolja, amint Szent István felajánlja a koronát Máriának. Ez a leglátogatottabb kegyhely hazánkban. A helyben működő bazilita nővérek tanító, árvagyermekeket nevelő rendet alapítottak, szegénygondozó rendet is működtettek.

A lelkész képekkel fűszerezte előadását, amely érdekfeszítő volt, feltöltekezve mehettek haza a résztvevők.

 

Szitásné Nagy Ágnes

 

Hozzászólások