Májusban időslátogató képzés indul Kecskeméten. A fiatalabb korosztályok elfoglaltak, leterheltek vagy máshol élnek, mint szüleik vagy idős hozzátartozóik. Ezért egyre több az olyan idős ember, aki képes az önálló életre, de szüksége van kisebb segítségre a háztartásban. Szüksége van arra, hogy valaki beszélgessen vele, elkísérje az orvoshoz vagy bevásárolni, aki megérti őt és az élethelyzetét, akivel esetleg kártyázni vagy sakkozni is lehet, vagy aki segít interneten beszélgetni a távol élő családdal.

Erre az igényre reagál Kecskemét önkormányzatának támogatásával a megvalósuló társadalmi innovációs projekt. A CédrusNet Kecskemét Program a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szakgimnázium közreműködésével Időslátogató képzési programot dolgozott ki. A tanfolyamra jelentkezők arra készülnek fel, hogy a különböző élethelyzetekben a család vagy az idős családtag segítségére legyenek, új ismereteket szerezzenek az idősödés lelki, fizikai folyamatairól – akár önmaguk számára is.

A képzés során tanulnak az időskori betegségek laikus felismeréséről, ezek megelőzésének vagy késleltetésének eszközeiről. Sok hasznos információ hangzik el az egészséges életmódról és táplálkozásról, a szellemi frissesség megőrzéséről, az informatikai eszközök biztonságos használatáról. Az időslátogató nem gondozó, nem betegápoló, hanem a távol levő vagy elfoglalt családtagok gondoskodását, törődését igyekszik pótolni.

A tanterv és a konkrét tananyagok véglegesítése előtt online kérdőívet indítottak, hogy a szolgáltatást felhasználó piacról közvetlenül jussanak információhoz. Több mint 300-an töltötték ki a kérdőívet a 35 és 65 év közötti kecskemétiek közül. Az eredmények visszaigazolták mind a határozott és fizetőképes keresletet a szolgáltatásokra, mind a tervezett képzési tematikát illető elképzelések egybeesését.

Az 5 hetes tanfolyam a város támogatásának köszönhetően térítésmentes. Azoknak az 50 év feletti – elsősorban nőknek – a jelentkezését várják, akik segíteni akarnak egyedül élő időseknek, hasznos elfoglaltságot és nem utolsósorban kiegészítő jövedelmet is keresnek. A képzés heti 2 napon 6-6 órás elfoglaltságot jelent: kedd délután, szombat délelőtt.

Alkalmassági minimum feltételek:
• legalább középfokú végzettség
• egészségügyi alkalmasság
• erkölcsi bizonyítvány
A felvételi beszélgetések után az első kurzusra maximum 20 hallgatót vesznek fel.

Jelentkezni lehet:
CédrusNet Kecskeméti Iroda
Kovácsné Tóth Ibolya
Telefon:06-20-802-3545
Email: kovacsne.toth.ibolya@gmail.com

 

 

Hozzászólások