1552. október 17-én a törökök feladták az Egri Vár ostromát és elhagyták Egert. A győzelem emlékére 2002 óta október 17-e minden évben az Egri Vár Napja. 

az egrivarnapja 2015.cdr

Idén is, ezen az emlékezetes napon szakmai programokkal, 9 és 17 óra között ingyenesen látogatható kiállításokkal várja a Dobó István Vármúzeum a látogatókat.
Az Egri Vár ünnepnapján múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozások, haditorna bemutatók és történelmi játszóház színesíti a programkínálatot.

Október 17-én fél tízkor az őrtüzek fellobbanása jelzi majd az ünnepi események kezdetét. A Nemzeti Örökség Intézete, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Dobó István Vármúzeum ezen a napon közösen avatja fel az Egri Várat, mint nemzeti emlékhelyet jelölő sztélét.

A hivatalos eseményekkel párhuzamosan történelmi kalandjáték is kezdetét veszi. A múzeumkedvelőket interaktív tárlatvezetések és bemutatók várják a kiállításokon. Lesz boszorkányper és ki lehet próbálni számos középkori játékot is. A délutáni órákban sor kerül az egri ostrom fordított tükrére. A Végvári Vigasságokon már megszokott és megszeretett fegyverbemutatót és vitézi próbát ezúttal a zoknicsata teszi még színesebbé.

Ünnepeljük együtt a magyarok egri győzelmét!

Vár az élmény!
Eger a te történeted, idén is!

Részletes program az Egri Vár honlapján

Hozzászólások