A Queen 1986-os Népstadion-beli koncertjéről készült film rövid ideig újra mozivásznon látható. Január 27. és február 1. között minden este vetítik a MOM Park megújult mozijában, a Cinema MOM-ban.

A magyar popkultúra és rocktörténet egyik legjelentősebb mérföldköve minden kétséget kizáróan a Queen budapesti koncertje volt 1986. július 27-én a Népstadionban.

Ez volt az első stadionkoncert Magyarországon, sőt a „Vasfüggöny” mögött, amelyen a világ élvonalába tartozó rockzenekar lépett fel. A felejthetetlen koncert az együttes utolsó, 1986-os “Magic” turnéja keretében valósult meg.

A csillagászati költségvetésű koncert elé számtalan akadály gördült részben az állami bürokrácia útvesztői, részben finanszírozási problémák miatt. A sokáig lehetetlennek tűnő vállalkozást végül úgy sikerült megvalósítani, hogy Hegedűs László főszervező és társai vállalták, hogy filmet készítenek a koncertről, az akkor elérhető legjobb minőségben, 35 mm-es kamerákkal.

Miután hosszas lobbizás után az állami szervektől is zöld lámpát kapott a vállalkozás, megindult a lázas szervezés, és a többi már történelem…

A koncert rögzítésének idejére gyakorlatilag a teljes magyar filmgyártás leállt, a MAFILM minden létező szakembert és eszközt a helyszínre irányított. A film rendezője számos kultikussá vált magyar zenés film, köztük A kenguru rendezője, Zsombolyai János lett, aki lelkes Queen-rajongóként Mihály György producerrel együtt maximális energiával vetette bele magát a munkába.

A film vezető operatőre a több Oscar-díjas film képi világáért felelős Ragályi Elemér volt.

A 17 kamerával rögzített koncertfilm készítése során számtalan trükköt és speciális megoldást kellett bevetni, ám a stáb kiváló munkájának köszönhetően egy valóban világszínvonalú koncertfilm született “Magic – A Queen Budapesten” címmel, ami többek között 1987-ben, Londonban, a British Video Awards díjkiosztóján elnyerte az év Legjobb zenés filmje díjat.

Előzetes:

A zenekar menedzsmentje 2012-ben digitálisan restauráltatta a képet, és 5.1-ben újrakeverték a hangot. A Hungarian Rhapsody címmel újra kiadott koncertfilm fantasztikusan adja vissza az este hangulatát. A film a koncertfelvételek mellett a zenekar Magyarországon eltöltött napjaiból is ad egy ízelítőt. Ilyen ikonikus pillanatok voltak például a dunai hajókirándulás, a gokartozás a Hungaroringen, vagy a látogatásuk Szentendrén.

A koncert máig emlékezetes, „libabőrös” pillanata, amikor Freddie Mercury a 72.000 fős közönséggel együtt énekelte a Tavaszi szél vizet áraszt… című magyar népdalt, olyan világslágerek társaságában, mint a Kind of Magic, I Want to Break Free, Radio Ga Ga vagy a We Will Rock You.

Tavaszi szél:

A koncertfilm január 27-től rövid időre visszatér a mozivászonra. A Cinema MOM fotelekkel felszerelt termeiben vetítik csak egy hétig, minden este 8.00 órától.

Részletek a CinemaMOM oldalon olvashatók.

queen

Esemény a Facebookon

 

Forrás: Pannonia Entertainment Ltd.

 

Hasonló cikkünk:

Meghitt dokumentumfilmmel búcsúzik Tina Turner a rajongóktól

 

Hozzászólások