A 30. születésnapját is betöltő Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) a közelmúltban tartotta rendkívüli, egyben tisztújító küldöttgyűlését. Ujhidy Tibor, a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér elnöke a SOSZ első 7 éve kivételével, 24 év óta, megszakítás nélkül, továbbra is a SOSZ elnökségének tagja maradt.

sosz

A SOSZ története nagyon vargabetűs utat járt be. A mindenkori kormány, sportirányítás sem találta sokszor a helyét a sportnak, a sport különféle területeinek, a támogatási rendszernek, emiatt a SOSZ is csapódott sokfelé. Erről a szövetség gondozásában hamarosan megjelenő könyvben is sok minden megtalálható lesz.

Mostanában már szokás, hogy a SOSZ nagy rendezvényein szinte minden legfelső állami sportvezető tiszteletét teszi. Így most is jelen volt Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke,  Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, Dr. Fazekas Attila Erik helyettes államtitkár és még sokan mások. Több mint 500 tagszervezetével és Deutsch Tamás irányításával a sport legmeghatározóbb országos sportszakmai, érdekképviseleti szerve, amelyet kiemelt partnernek tekint az állami sportirányítás is. A következő 4 évben a tagszervezeti létszám megduplázása is  cél. Kifejezetten számítanak a SOSZ-ra mind sportszakmai, mind pénzügyi javaslatok és feladatok vonatkozásban.

Ujhidy Tibor, a  Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér elnöke, a SOSZ elnökségének tagja a következőket nyilatkozta:

Úgy gondolom, mostanra csaknem méltó helyre került a sport az ország társadalmi életében, megítélésében, állami támogatásában. A megyei jogú városok is változó mértékben ugyan, de követik e tendenciát.

Újraválasztásom óriási megtiszteltetés számomra és – remélem – Kecskemét számára is. Ez nem kis lobbierőt jelentett már eddig is városunk sportjának. Helyi és országos SOSZ vezetőként soha nem csak egy-egy klubban gondolkodtam, hanem egy egész város vagy ország sportjában. Az elnökség tagja rajtam kívül csupa kiváló nagy egyesületi vezető: az MTK, a Budapesti Honvéd, az UTE, a KSI, a Tatabánya, a PVSK, a DVTK, a Paksi Atomerőmű, a Dunaferr, stb. elnöke az ország jó néhány meghatározó sportklubjának képviseletét reprezentálják.

Az elhangzott hozzászólásokból nagyon jól kitűnt, hogy mennyire nagyra értékeli és támogatja az ország kormánya, sportirányítása a sportszervezetekben, műhelyekben folyó munkát. Másrészt érzékelhető, milyen további anyagi lehetőségeket kívánnak megnyitni mind a vidéki nagy, mind a kis és közepes sportegyesületek számára. A lényeg, hogy a sport területén is ritkán juthat az ember annyi pozitív impulzushoz, mint amit a mostani küldöttgyűlésen kaptunk. Csak remélni tudom Kecskeméten is a város egész sportjáért való összefogást.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Asztalitenisz Női Extra Liga Final Four-Kecskemét-M4 Sport

 

 

Hozzászólások