Hakuna Matata! Így hívják a Fővárosi Állat- és Növénykertbe nemrég érkezett nőstény gorillát. Az állat nevének választott, sokak számára bizonyára ismerős kifejezés Kelet-Afrikában használatos minden olyan vidéken, ahol a szuahéli nyelvet beszélik. Jelentése „semmi vész”, illetve „nincs ok az aggodalomra”.

Az állat 1996. január 21-én született a Hannoveri Állatkertben, ám eddigi életének nagyobbik részét a Nürnbergi Állatkertben töltötte, ahová 2001 őszén került. Nürnbergből múlt csütörtökön szállították át a Budapestre.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta tartanak gorillákat. Ekkor érkezett meg az első tenyészpár az 1977-es születésű Liesel és az 1980-as születésű Golo személyében. Golo és Liesel nászából három kölyök született, név szerint Dango, Dorka és Ebobo. Ezek az állatok felcseperedve mind más állatkertekbe kerültek. Később két fiatal nőstény is érkezett Iringa és N’Yaounda személyében.

                                                            

Hakuna Matata csütörtök esti érkezése után először egy elkülönítő térbe került, majd a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése után pénteken került sor a már korábban Budapesten élő többi gorillával való összeszoktatásának első lépésére.  A művelet lényege az volt, hogy a gorillák belső csarnokát egy rácsos elválasztó elemmel két részre osztották. Az egyik részben volt a „régi” csapat, Hakuna Matatát pedig a tér másik felébe engedték ki az elkülönítőtől.

A rácson át természetesen azonnal elkezdődött az ismerkedés: a csapat tagjai izgatottan reagáltak az új állatra, Hakuna Matata pedig inkább óvatosnak, de azért érdeklődőnek tűnt. Golo, a csapat ezüsthátú vezérhímje lényegében csak az első percekben formált jogot arra, hogy elővédként ő legyen a legközelebb az elválasztó rácshoz. Amikor azonban rájött, hogy a csapatot és az ő előjogait nem fenyegeti veszély az új állat részéről, hátrébb vonult, és átengedte a terepet a csapat többi tagjának.

                                                                             

Amint számítani lehetett, a nőstények egyelőre támadóan fogadják az új lakót, éppen ezért van szükség a fokozatos összeszoktatásra. Ezen a módon ugyanis a másik jelenlétéhez úgy tudnak hozzászokni, hogy közben nem tehetnek kárt egymásban.

A nagyközönség szombaton és vasárnap már láthatja Hakuna Matatát, és vele szomszédságban a többi gorillát is. Hétfőtől azonban az összeszoktatás miatt átmenetileg akár több napra is zárva lehet majd az emberszabású majmok háza, hiszen ez idő alatt az állatoknak teljes nyugalomra lesz szükségük.

Forrás: www.zoobudapest.com

Fotó: Bagosi Zoltán

2013. március 3.