A Déri Múzeum Munkácsy terme sokak számára nemzeti zarándokhellyé változott, különösen 1995 óta, amikor először került sor a Munkácsy-trilógia — Krisztus Pilátus előtt, Ecce Homo, A Golgota — együttes bemutatására.

A Munkácsy terem a közelmúltban komoly átalakításon ment át, elsötétíthető lett az üvegmennyezet, és olyan speciális lámpasort szereltek fel, amellyel soha nem látott megvilágításba kerültek a képek.

Lakner Lajos múzeumigazgató ötlete nyomán háromféle fényjátékot állítottak össze, amelyek segítik a tárlatvezetést. A bibliai, művészettörténeti és zenei aspektusból kiemelt, fényjátékkal megvilágított trilógián Jézus szenvedéstörténete elevenedik meg, miközben az elhangzó narráció és dialógus segítségével színpaddá elevenedik a tér, ahol a néző is szereplővé válik.

A művészettörténeti program Munkácsy Mihály életével és a Trilógia történetével ismerteti meg a látogatót, majd a képek kompozícióját mutatja be. A bibliai tematikájú program egyrészt Krisztus szenvedéstörténetét idézi föl, másrészt ennek teológiai értelmezést adja úgy, hogy a bibliai jelképek világát is feltárja. A zenei fény-tárlatvezetés az elmélyülésben segíti a látogatót.

A tárlatvezetés időpontjai: keddtől péntekig 16.30, szombaton 14.00, 16.00, vasárnap 11.00, 14.00, 16.00 órakor. A tárlatvezetés előzetes egyeztetéssel, min. 10 fő részvétele esetén a meghirdetett időpontokon kívül egyedi időpontban is igénybe vehető.  

Forrás: Magyar Kurír

2013. március 30.

Hozzászólások