Horváth Árpád billentyűs, énekes, zeneszerző, dalszövegíróval beszélgettem. A tehetség utat tör magának… “Még sohasem találkoztam olyan zenésszel, aki bánta volna, hogy zenész lett belőle. Bármilyen kudarcokat tartogat számunkra az élet, maga a zene egyetlenegyszer sem okoz csalódást.” (Virgil Thomson)

Mindig jó olyan emberekkel találkozni, akikből árad hivatásuk szeretete. Akik „hivatalosan” nem tanultak, hanem önnön tehetségük által autodidakta módon valósították meg mindazt, amit a közönség elé tárnak. A zenei élet területén sem mindig könnyű az az út, amíg eljutnak a művészek a nagyközönséghez vagy a célcsoporthoz, akikhez szólni akarnak. Életem során sok tehetséges embert ismerhettem meg, de sokan elkallódtak, mert nem ismerték fel a tehetségüket, nem volt támogatás, segítség a számukra.

Horváth Árpád sokoldalú zenésszel ez nem így történt, hiszen tehetsége utat tört magának. Segítői is voltak zenei munkássága kibontakoztatásában. Ő soha nem adta és nem adja fel. (Horváth Árpád Facebook oldala)

horvath arpad zenesz

Szeretettel köszöntelek! Pár szóval bemutatkoznál? Hol születtél, milyen tanulmányokat folytattál?

Szia! Szeretettel és nagy tisztelettel köszöntelek én is Téged és a kedves olvasókat! Nagyatádon születtem, híres Somogyországban. Kisegítő iskolában végeztem el a nyolc osztályt Öreglakon, az intézetben, mely sokáig otthonom is volt egyben. Majd Szőcsénypusztán dísznövénykertész, parképítő, virágkötő lettem. Innen pedig irány a nagyvilág.

Az egyik közösségi oldalon osztottad meg:
„3:40-től balra nézve láthatjátok azt a Diákotthont, köznyelven intézetet, ahol felnőttem. Hálás vagyok a Jó Istennek, hogy olyan messziről és onnan, abból a helyzetből is lehet valaki ember. Akármilyenek is voltak az intézetis évek, én hálás vagyok értük nagyon. Hisz megalapozták a mát.”

Beszélnél ezekről az évekről? Hogyan érintett meg a zene, mikor kezdtél foglalkozni vele?

Az intézeti évekről egyszerre nehéz és könnyű beszélni. Míg a nevelők mindig a jóra tanítottak, esténként a lámpaoltás után, vagy takarodó után előjöttek az intézet rejtett, ám annál sötétebb oldalai is. Ha gyengébb voltál, megvertek, s ez a legfinomabb szó, amit mondani tudok. Ettől jóval brutálisabb volt.

Ha jó voltál, akkor kiközösítettek vagy kihasználtak. Persze voltak barátok is. Az Istenben való hit, a zene szeretete, szerelme itt indult. E kettő volt az, amibe akkor kapaszkodhattam. Bár tudom, ha bármi is van, érjen öröm vagy bánat, ahogyan akkor, úgy ezután is, e kettő mindig velem lesz. Ám jelenleg és hála Istennek már a nyolcadik éve minden más.

A szakiskola elvégzése után hova kerültél, hogyan folytatódott a zenei pályád?

A szakiskolában a sulirendezvények rendszeres fellépője voltam. A szakiskola után Budapestre költöztem, ahol kezdetben nagyon nehéz volt minden, bár feladni semmit nem akartam azóta sem. Dalokat már ekkor, 2004-ben is szereztem. Megalapítottam egy barátommal a Magvetők keresztény könnyűzenei rap formációt. Egy lemezt adtunk ki, Fordulópont címmel.

A Nemadomfel Együttes tagja is voltál. Mikor és hogyan találkoztál velük? Mit jelentenek számodra ezek az évek, amit velük töltöttél? Milyen dalok születtek ekkor?

2006-ban munkát kerestem. Az akkori Moszkva tér felé vitt az utam, ahol Ők utcazenéltek. Nagyon megtetszett. Beszéltem Dely Gézával, a vezetőjükkel, és összeültünk egy próbára, amely hosszú órákra sikeredett. A sok közös nevező tette lehetővé, hogy tagja legyek a csapatnak. Még abban az évben született meg a Barátság és a Dőljön le a fal című dal is.

Nem Adom Fel

 

(A NEMADOMFEL Együttes egy olyan integrált zenekar, amelyben a szólisták kivétel nélkül sérült (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült) előadók. A Csapat rutinos zenészekkel, valamint professzionális hang- és fénytechnikával dolgozik, mely lehetővé teszi, hogy bármilyen színpadon, sztárelőadók mellett is bátran megállja a helyét. Repertoárjukban saját szerzemények, s ismert klasszikus slágerek is megtalálhatók. Színvonalas zenéjükkel, elgondolkodtató dalszövegeikkel, őszinte lelkesedésükkel és az elmaradhatatlan „nemadomfel” életérzéssel mindenhol emlékezetes élményt nyújtanak a Nagyérdeműnek.)

A Civil Rádióban saját műsorod volt Nemadomfel címmel. Hogyan jött létre ez a műsor? Miként sajátítottad el a rádiózást?

2008 volt ez az év, amikor is egy nagy erdélyi turnéval készültünk az Arénás koncertre a Nemadomfel-lel. Ez volt az első ilyen koncert sztárvendégek bevonásával, Böjte Csaba testvér alapítványát, árvaházait támogatva. Az úton ismerkedtem meg Fazekas Eszterrel, s akkor érdeklődtem a rádiózás iránt. Gyorsan össze is hozott ez ügyben Görög Máriával engem, aki Végtelen című kulturális magazin műsorába hívott meg.

Ez után Ő tanított meg engem mindenre. Együtt készítettük a műsort minden téren. Azt hiszem, a mai nyelven ezt úgy hívják, hogy mentorált voltam. Mása mai napig az egyik legjobb barátom, anyám helyett anyám. Sokat segített nekem, s nála jobban csak Netti ismer.

GÖRÖG MÁRIA (Civil Rádió)

2013-ban alakult az Árpi és Netti formáció. Az életben is egy párt alkottok, együtt zenéltek. Mindketten dalszerzők is vagytok. Fellépéseiteken saját dalaitokat éneklitek?

Amikor azt mondtam, hogy nyolcadik éve változott meg minden, akkor erre utaltam. Megismertem Nettit 2012. november 27-én, és szerelem első látásra.

horvath arpad es netti

Majd rögtön kiderült, hogy ő is szeret énekelni, sőt rengeteg verse van a mai napig is, melyek arra várnak, hogy dallá alakuljanak. Tehát ő dalszövegeket is ír, olykor pedig zenét is. A fellépésekre visszük természetesen a saját dalainkat is, hiszen ha úgy vesszük, akkor azok a gyermekeink. Persze feldolgozásokat is játszunk, hiszen a buli, koncert úgy jó, ha abban a közönség is részt tud venni. Tehát vegyes műsort viszünk mindenhova, s mutatunk mindenből egy kicsit.

Hogyan születnek a dalok? Milyen témákat dolgoztok fel? Melyik zenei stílus jellemző szerzeményeitekre?

Változóan. Valamikor a zene van meg előbb és utána a szöveg, de nem egyszer volt ez már fordítva is. Mostanában már Netti írja a szövegeket, én pedig a zenét. Leülünk, és elkezdem játszani a zenét, majd ritmikailag és minden egyébben beillesztem a szöveget a zenére. Hosszú órákat töltünk el, mire elkészül egy dal.

Stílusválasztás a dal témájához, hangszínek kiválasztása, hangnem és egyebek beállítása után kerül feljátszásra, feléneklésre. Nagyon büszke vagyok Nettire, imádom mindazt, ami velünk történik. Imádom, tisztelem Őt úgy, ahogyan van. Nagyon jó vele dalt írni, közöset alkotni, adni.

Árpi és Netti (Zeneszöveg.hu)
Árpi és Netti (Facebook)

 

Mindig nagy szeretettel szólsz, írsz a Dallamvilág Musical Csoportról, aminek tagjai is lettetek. Mikor találkoztatok, mit jelentenek ők a számotokra? Hol léptek fel, milyen koncertek voltak?

A Dallamvilágot még Bonbonettiként ismertem meg 2006-ban, amikor Aszófőn volt a Nemadomfel tábor. Köztünk már akkor nagy volt a barátság. Aztán volt egy pár év kihagyás, és ugrunk 2016-ra, amikor Netti mondta, hogy keressük meg őket. Nem volt nehéz. Innentől lehet igazán számolni a Dallamvilágos éveket, hisz ettől kezdve nőttünk egy nagycsaláddá. Nagy Annamária fogadott gyerekei lettünk. Szoros kapcsolatot ápolunk a hétköznapokban is, nem csak a színpadi munkákban.

Nagyon sok fellépésen vagyunk túl, ha a saját szervezésű rendezvényeinket is belevesszük. Veszprémben az Agórában, majd a Főtéren, meglepetésvendégként a szépkorúak jubileumi találkozóján, Győrságon és Örvényesen falunapon voltunk, Herenden, gyermeknapi rendezvényen, Arácson és így tovább…

Az Istenben való hit életed szerves része. Beszélnél erről? Mit jelent számodra, hogyan éled meg a mindennapokban?

Az intézetben kezdtem el hinni Istenben, bár létezését már hároméves koromban csodával bizonyította. Ekkor ugyanis édesanyám hypót kevert borral, ezt itatta meg velem, remélve a halálomat. Ekkor jött Isten. Kellett az a csoda, hogy túléljem, hogy az orvosok ne mondjanak le rólam. Egy év kórház után kerültem gyakorlatilag rögtön állami gondozásba. Az istenhitet úgy gyakorlom, hogy megpróbálok példát mutatni az életemmel, s ahol csak tehetem, bizonyságot teszek jóságáról.

Melyik a kedvenc zenei stílusod és miért?

Ha egoista akarok lenni, akkor azt mondom, hogy amit Nettivel csinálunk. De azon túl, hogy azt imádom, én roma ember vagyok, így a cigányzene, a mulatós állnak a legközelebb hozzám, ezeken is nőttem fel. Ez persze mára már kitágult, így azt mondhatom, hogy szinte mindenevő lettem.

Kik azok az emberek, akik segítettek, illetve meghatározóak voltak zenei pályád kialakulásában?

A Nemadomfel Együttes, Netti és persze a Dallamvilág, ha a sorrendet nézzük. A stílusomat mindig magam alakítottam s alakítom. Nagyon hálás vagyok a közönségnek, hogy ezt mindig nagy szeretettel fogadja. Tagadhatatlanul a legnagyobb segítségem és támogatóm, az én mindenségem Netti.

Jelenleg mivel foglalkoztok, milyen célokat szeretnétek megvalósítani?

Készül az első lemezünk, mely egy szerzői kiadás, csak a saját dalaink lesznek hallhatóak rajta. Csodaország lesz a címe. Netti első dala, mely két akkordból született egy hangszerboltban. Most, míg be nem indulnak a fellépések, szeretnénk minél többet a TV-ben, médiában megjelenni, aztán pedig sok-sok rendezvényen fellépni.

Nagy álmunk, hogy elkészüljön a lemez, és a jelenlegi autónk helyett egy nagyobb autót vehessünk. A fellépéseken többnyire élőben játszunk, saját hangtechnikát viszünk, így kinőttük imádott autónkat.

A közönség, a rajongók hol találkozhatnak legközelebb veletek? Milyen platformokon vagytok elérhetők?

Február 29-én Aszófőn du. 3-tól a kultúrházban egy farsangi, utószilveszteri mulatságon, illetve március 28-án 17.00 órától Veszprémben az Agórában. A Dallamvilág gálán, ahol elviszünk mindenkit egy Föld körüli útra igazi slágerekkel. Elérni bennünket pedig Facebookon az Árpi és Netti oldalon és az Árpi és Netti Klub csoportban tudtok, valamint az Instán és YouTube-on.

Az oldalainkat saját magunk kezeljük, így ha virtuálisan is, de közvetlenül bárki találkozhat velünk. Ha pedig fellépni kérnének fel minket zárt, illetve nyíltkörű rendezvényekre egyaránt, akkor a fent említett elérhetőségeken, platformokon túl a 06-30-2726385-ös telefonszámon, vagy az arpiesnetti@gmail.com e-mailen tudnak.

Köszönöm szépen a beszélgetést, Árpi, Horváth Árpád! Sok sikert kívánok!

Én köszönöm a lehetőséget, remélem mindenre sikerült választ kapni. Az olvasóknak meg köszönöm, hogy elolvasták. Isten áldását és minden jót kívánok mindannyiuknak.

 

Lakatos Ilona

(Az empatikus riportert ebből a cikkből ismerhetjük meg.)

 

 

Hozzászólások