Eseménydús irodalmi délután várta a vendégeket és a Krúdy Irodalmi Kör tagjait november 11-én a patinás óbudai Krúdy Szalonban, a Kéhli vendéglőben.

kehli vendeglo

Az óbudai környezet, a Krúdy-negyed, Krúdy Gyula törzshelye különleges atmoszférájú világba kalauzolja el az idelátogatót. A Kávéházi Esték programsorozat megszokott társasága mellett új vendégek is képviselték a művészet különböző ágait, így a találkozás öröme mellett új élményekkel is gazdagodtunk.

Az összejövetelt Németh Nyiba Sándor, a Kör elnöke nyitotta meg. A köszöntő után Cecei-Horváth Tiborra, a kávéház egykori tulajdonosára emlékeztünk, aki maga is tollforgató lévén verseit is az utókorra hagyta. Cecei-Horváth Gergely, a költő fia mutatta be a gazdag életutat, amelynek főbb állomásait filmkockák elevenítették föl.

Két vers is elhangzott a szerző tollából stílusosan Szimbád alakját is felidézve. Kanizsa József, a Kör egykori titkára szintén méltatta Cecei-Horváth Tibor tevékenységét.

Kiemelte, hogy együtt álmodták és valósították meg a Kávéházi Esték gondolatát és a Kéhli Vendéglőt mint e hagyományőrző, kulturális összejövetelnek a helyszínét.

A házigazda szerepét M. Jankó János költő töltötte be, aki ismertette az est programját. Bemutatta Lengyel Gézát, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemrendjével kitüntetett költőt, akit a vers életünkben betöltött szerepéről, a szabadvers létjogosultságáról kérdezett. Lengyel Géza mintegy válaszul Tálas Ernő versét idézte.

Lengyel Géza költő

Arról is szólt, hogy gyorsuló világunk befolyásolja a versek terjedelmének, formájának változását. Válaszához szépen illeszkedett Tolerancia című verse, amelyet előadásában hallhattunk. Színes szőttes című kötete versválogatásai mellett új versekkel, a boldog gyermek- és ifjúkor pillanataival is megörvendeztetett mindannyiunkat.

Az esten bepillanthattunk még B. Moravetz Edit és Bánlaky László költészetébe. Az írások gazdag témaviláguk mellett az erdélyi táj szépségét villantották föl.

kehli vendeglo

Pánti Anna operaénekes énekel

A bemutatkozásokat mintegy körbeölelte a közreműködő művészek – Pánti Anna, Erkel-díjas operaénekes és Matus Mihály pánsípművész – felejthetetlen élményt nyújtó előadása.

Néhány vers tovább színesítette az estet: Szénási Sándor és jómagam verselőadása után Németh Nyiba Sándor záróversként Ady Endre: Szeretném, ha szeretnének című költeményének üzenetét tolmácsolta.

kehli vendeglo

E jeles irodalmi rendezvényen került sor a kitüntetések átadására is. Díszoklevélben részesült Orosz Margit költő és Horváth Gábor Miklós újságíró Krúdy Gyula emlékének ápolásáért, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör érdekében végzett kiemelkedő munkáért.  

Egy különleges, izgalmas, lelki feltöltődést nyújtó szeánsznak, baráti találkozónak lehettünk részesei a Krúdy Szalonban.

 

Orosz Margit

A szerző korábbi cikke a Krúdy Irodalmi Kör rendezvényéről

 

Hozzászólások