A nagy érdeklődésre való tekintettel a Traviata című produkcióval tér vissza Barta Dóra koreográfiájában és rendezésében, az általa vezetett Kecskemét City Balett. A táncszínházi előadás bemutatója december 7-én lesz.

A KCB megalakulás óta 11 önálló táncszínházi előadást hozott létre Barta Dóra irányítása alatt. A 139 előadást közel 31 ezren látták az országban, ugyanis a kecskeméti nézők mellett a MüPa színpadának rendszeres vendégei, valamint más vidéki nagyvárosokba is szívesen hívják őket.

A Traviata a népszerű karácsonyi bérletbe is bekerült, A beszélő köntös musical és a Cseke Péter rendezte Balfácánt vacsorára! vígjáték mellé.

A kecskeméti Katona József Színház balett tagozata 2013-ban jött létre Barta Dóra Harangozó – díjas, Érdemes Művész vezetésével, Kecskemét City Balett néven. Azóta 11 önálló táncszínházi előadást hoztak létre, 19 egyéb műfajú produkcióban szerepeltek, idei önálló táncszínházi előadásuk az évados bérletbe is bekerült, valamint a karácsonyi bérletben is elérhető a színházi élményt ajándékozók számára.

Giuseppe Verdi Traviata című operája az egyetemes zeneirodalom – méltán – egyik legtöbbet játszott műve. Sikerének záloga a nagyszerű zeneszerzőn kívül az opera alapjául szolgáló regény, Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című alkotása is. A mű témája az oly sokszor elmondott, mégis körülírhatatlan és megunhatatlan szerelem.

Ki ne ismerne magára a hősnő alakjában, akinek életét átszövi a kettősség: a sokak által ismert kacér háziasszony, a vidám társasági dáma, akinek az álarca mögött egy valódi érzelmekre vágyakozó, valójában magányos hölgy rejtőzik. Ám lehetünk-e önmagunk a múltunk, a minket körülvevő világ, a körülöttünk lévő emberek és saját béklyóink árnyékában? Megtalálhatjuk-e a jelen boldogságát, vagy észrevétlenül elhaladunk mellette, miközben lélekben a saját múltunk féltve őrzött pillanatait éljük?

A darab kapcsán tanúi lehetünk annak a csodálatos művészi metamorfózisnak, hogyan válik a való életből regény, a regényből színdarab, a színdarabból opera, az operából pedig kiváló balettelőadás. Az irodalmi alapötlet, Verdi felemelő operazenéje, és Barta Dóra lélekrezdülésekre reflektáló koreográfiája, valamint az időközben öt évessé érett KCB kiemelkedő táncművészei által megvalósított interpretáció, katartikus élményt ígér.

A műben a fő operamotívum mellett felhangzanak Kalotás Csaba kortárs zeneszerző zenei impressziói. A tánc és a zene kivételes találkozását Katonka Zoltán művészi fényfantáziái, valamint Mátravölgyi Ákos inspiratív jelmez és díszlettervei emelik tökéletes művészi egésszé.

A karácsonyfa alá is remek ajándéknak bizonyuló bérlet most kiegészülhet a színház 122 éves történetét bemutató színháztörténeti albummal is. A Traviata előadásra szóló jegyek és karácsonyi bérletek megvásárolhatók a színház jegypénztárában.

 

 

Hozzászólások