A Solt melletti Révbérpusztán (Bács-Kiskun megye), közvetlenül a Duna partján található a 17. század végén elpusztult Révfalu települése. A területen a 10. század közepétől megfigyelhető a magyarság megtelepedése.

revfalu1

Csont csat, a hét eleji  legszebb lelet

Eddig több mint 30 sír került feltárásra, melyet az augusztus végén, Wilhelm Gábor vezetésével újra megkezdett munkálatok eddig egy újabb temetkezés eredményével gazdagítottak.

A temető felett helyezkedik el a 15-17. században lakott településrészlet. A lelőhely érintett részét nem rongálták mezőgazdasági munkálatok, így szinte a fű alól bukkannak elő a korabeli több helységes épületek vert falainak maradványai, a szobákba épített cserépkályhák omladékával.
Révfalu a 15. század közepétől, mint a jobb parti Dunaföldvár szemközti átkelője fontos szerepet játszott a korabeli kereskedelemben. A 16. században élte virágkorát a település, ekkor ezer számra hajtották a szarvasmarhákat a nyugat-európai piacok felé.

revfalu2

Cölöphelyes alapárok

A Kecskeméti Katona József Múzeum régész-koordinátorának vezetésével most folyó feltárás során előkerült leletanyag hűen tükrözi ezt a gazdagságot. Az archeológiai tudásbázis számos fém eszközzel és közel 300 korabeli ezüst pénzzel gyarapodott, melyek között a magyar veretek mellett két tucatnyi török akcse és pár külföldi  pénzérme is volt.

Fényképek: KKJM Archívum – Sz. Wilhelm Gábor

Hozzászólások