Újra megrendezésre került a hagyományos Mihály napi vásár Kecskeméten, a Mátis Kálmán utcai Óvodában.

vasar2

Nagy volt a sürgés-forgás pénteken délután a Mátis Kálmán utcai Óvodában. Kicsik és nagyok, gyerekek, óvó nénik, dajka nénik és szülők, mindenki a Mihály napi vásárra készült. Felépültek a sátrak, szorgos kezek díszítették a vásár helyszínét, asztalokra kerültek a portékák, gyülekeztek a zenészek, a néptáncos, a lovas kocsi a pónilovakkal.

vasar10

Az óvodába járó kisgyerekek az óvó nénik segítségével már szeptember eleje óta készítették kézműves portékáikat. A csoportszobák polcain várakoztak a gyerekmunkák, hogy a vásár idején a gyerekek kosarába kerülhessenek. Az óvó nénik, a dajka nénik és a kedves szülők is nagyon kreatív portékákkal járultak hozzá a vásár sikeréhez.

vasar3

Délután három órakor az Őzike csoport nagycsoportosai elmondták a vásárba hívogató versüket, és a vezető óvó néni köszöntő gondolatai után elkezdődött a vásár!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

“Tetőn a nap, áll a vásár,
A Mátis Kálmán Óvodánál!
Alkusznak ott juhra, lóra,
Kis teknőre, nagy hordóra!
Árnyékot ad a sok sátor,
Fénylik kendő, lebben fátyol.

Vásár, vásár, jobb ez bármi másnál!

Fickándoznak a falovak,
Égbe viszik lovasukat!
Hívogat a Lacikonyha,
Akinek nagy éhe, szomja,
kóstolja a friss pecsenyét,
kortyolja rá a hegy levét!

Vásár, vásár, jobb ez bármi másnál! ”

A Hegedűs együttes húzta a talpalávalót! A táncházban együtt táncolhattak a gyerekek szüleikkel és Nádudvariné Breznyánszki Edinával, néptánc szakkör vezetőjével.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Aki elfáradt a táncban, kipróbálhatta ügyességét a népi játékokban is! Volt arcfestés is, ahol a gyerekek és szülők arcára szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack vagy valami vásári hangulatú kép kerülhetett.

vasar6

Minden kisgyerek kosárral a kezében járta a sátrakat, nézegette, mit is vigyen haza. Nagy keletje volt a gyerekek által készített portékáknak. Volt ott tésztanyaklánc, gesztenyebáb, kígyó, csörgő, baba ágynemű, ruhára csíptethető pillangó, filcből készült tök-nyaklánc, bagoly hernyó és még sok-sok minden ötletes dolog.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Megnézhették a gyerekek, milyen a hagyományos mézeskalács, megkóstolhatták a törökmézet, az égetett cukrot és a vásári cukorkákat is! Népszerű volt a hagyományos kiskakas nyalóka és a feliratos mézeskalács szívecske is. Az óvoda bejáratánál a pónilovak és a lovas kocsi várta a gyerekeket. Nagy élmény volt gyereknek és felnőttnek egyaránt a kocsikázás közben együtt verselni és énekelni!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Aki még sosem vett részt szüretben, most végigkísérhette a folyamatot, ahogyan a szőlőt ledarálják, kipréselik a levét. A gyerekek örömmel tekerték a darálót, és meg is kóstolhatták a “hegy levét”, vagyis a mustot!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Volt ott minden finomság! Perec és pogácsa, alma és szőlő, fánk és bukta, házi készítésű süti és sült tök is. Senki nem maradt sem éhen, sem szomjan! Ezzel a délutáni programmal az óvó nénik szerették volna feleleveníteni a vásári hagyományokat! A vásári élmények átélésével pedig új ismereteket adni.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Igazi vásári hangulat teremtődött! És még az eső is elkerülte az óvodát erre a néhány órára. Öröm volt látni a mosolygó gyerekarcokat! És remélhetőleg senki sem ment haza vásárfia nélkül!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Köszönet mindenkinek a maradandó vásári élményért!

Almási Zsuzsa óvónő, akvarellfestő

Hozzászólások