Tízéves fennállását ünnepelte a Toll és Ecset Alapítvány 2017. december 16-án, szombaton délután a kecskeméti Hírös Agórában. Ebből az ünnepi alkalomból igen sokan megjelentek, akik valamilyen módon a tíz év alatt kapcsolódtak a kulturális alapítvány programjaihoz: amatőr írók, költők, képzőművészek, énekesek, előadóművészek, barátok, ismerősök. 

Ambrus Edit és Szabó Sándor

A programot Szabó Sándor tárogatóművész nyitotta meg, aki tárogatójával már több alkalommal fellépett az alapítvány jótékonysági estjein. Ambrus Edit pedig erdélyi népviseletbe öltözve énekelt a közönségnek. Ő is állandó fellépője a rendezvényeknek, bár néha Erdélyből utazik ide, máskor csak Budapestről. A műsorvezető, Szeli Sára újságíró elmondta, hogy nem csak a Nagy L. Éva költő által létrehozott magánalapítvány születésnapját ünnepelik, amely azért jött létre, hogy a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körét támogassa, de a frissen megjelent Törékeny csodák című antológia bemutatására is sor kerül.

Szeli Sára és az alapító, Nagy L. Éva

Köszöntötte a megjelent vendégeket: Mák Kornél alpolgármester urat, Lévai Jánosné önkormányzati képviselőt, Király Lajost és Kanizsa Józsefet, a Budapesti Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnökét és titkárát, valamint Kovács István Józsefet, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének elnökét. Különösen értékelte azon vendégek érkezését, akik távolról, az ország különböző városaiból látogattak Kecskemétre erre az alkalomra.

Mák Kornél alpolgármester úr

Mák Kornél alpolgármester úr megnyitotta az ünnepséget, és méltatta a 10 éves alapítványnak és a 30 éves Baráti Körnek a városban betöltött tevékenységét, majd díszoklevelet adott át Nagy L. Évának, az alapítónak.

Készült egy rövid video-összeállítás az alapítvány tíz éves történéseiről, amelyet levetítettek a közönségnek. Megpróbálták tíz percbe belesűríteni a tíz év programjait, eseményeit. Összeállította: Halasi Éva

Ez után kezdődött az ünnepi műsor. Balla János felolvasta az antológiában is szereplő írást, amely a barátságról, a szeretetről szól. Halasi Éva fogalmazta meg benne a gondolatait. Borsányi Irénke is barátságról, szeretetről énekelt, és gitározott hozzá. Közben felsorakoztak a felkért versmondók, akik ízelítőt adtak az új antológiában szereplő versekből, rövid prózákból. A felolvasást változatossá és hangulatossá téve a Rózsahölgy duó tagjai (Halasi Éva és Kalmár Gabriella) gitároztak és énekeltek több ízben is.

     

Borsányi Irénke és a Rózsahölgy duó

Az antológia bemutatása után Szeli Sára felkérte Nagy L. Éva alapítót és Verzár Attilát, a Toll és Ecset Alapítvány kuratóriumának elnökét, hogy adják át a kuratórium által megszavazott Toll és Ecset díjat és a dicsérő okleveleket!

Elsőnek Dekkerné Surányi Máriát, a Költők és Írók Baráti Körének egyik alapító tagját köszöntötték, aki nem régen ünnepelte családja körében a 90.születésnapját. Virágcsokorral és oklevéllel ajándékozták meg.

Dekkerné Surányi Mária és Nagy L. Éva

A Toll és Ecset díjat ebben az évben Weninger Endréné Erzsébetnek ítélték oda, aki öt éven át dolgozott az alapítványban, mint a kuratórium elnöke. A közösségért végzett szervező munkájáért a vezetőség oklevelet, könyvet és egy szép szobrot ajándékozott neki köszönetük jeléül.

Weninger Endréné, a Montázsmagazin tulajdonos-szerkesztője

A Toll és Ecset Alapítvány Dicsérő Oklevelet adományozott a magyar kultúra magas színvonalú terjesztésében végzett munkájukért az alábbi személyeknek:

• Szabó Katalinak, aki 5 évig volt az alapítvány kurátora, és a Baráti Kör egyik vezető versmondója
• Ujvári Ferencnek, aki 2011 óta az Irodalmi Kávéház egyik vezetője, és a rendezvények gyakori versmondója
• Kiss András fotótóművésznek, a Baráti Kör állandó fotósának
• Dr. Turai Kamil írónak, költőnek, esztétának, aki az írótáborok előadója, és évtizedek óta segíti, támogatja az amatőr költők, festők munkáját
• Halasi Évának, aki a társaság könyveinek szerkesztője, énekes, festő, az Irodalmi Kávéház megálmodója
• K. Szabó Benedek aranykoszorús versmondónak, aki a városi rendezvények állandó szereplője
• Kökény Éva költőnek és versmondónak
• Szentpéterszegi Róza költőnek és versmondónak
• Kovács György költőnek és versmondónak
• Bárány Terézia írónak, költőnek és versmondónak
• Szeli Sára versmondónak, műsorvezetőnek, újságírónak

A Toll és Ecset alapítvány köszönetét fejezi ki azoknak, akik az elmúlt 10 évben állandó szereplői voltak az alapítvány rendezvényeinek, és ezzel is emelték azok színvonalát.

• Szabó Sándor tárogatóművész
• Ambrus Edit népdalénekes
• Pető Edina énekes, előadóművész
• Borsányi Irén előadóművész
• Fitó Ica író, költő, versmondó
• Mesznéder Klára tanárnő, a Mátyási Kör egyik megalapítója, rendezvényeinek szervezője
• Őze Éva énekes
• Szecsődi György zenész, énekes
• Rózsahölgy duó
• Suba József gazdálkodó, aki a Toll és Ecset Alapítvány által szervezett írótáborok élelmezését segítette.

A versmondók és a közönség egy része

Az ezt követő zenei blokkban Pető Edina és Grijnovicz Anikó szórakoztatta a közönséget. Mindenki szeretettel hallgatta hangulatos éneküket, a karácsonyra való ráhangolódást.

     

Azután már kötetlen program következett: a hatalmas torta felszelése és megkóstolása, pezsgőbontás és jóízű közös beszélgetés.

Boldog születésnapot, Toll és Ecset Alapítvány!