A világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciója újabb 13 műtárggyal gazdagodott dr. Gyugyi László adományozásának köszönhetően. A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény legújabb darabjait a gyűjtő jelenlétében mutatták be a Zsolnay Kulturális Negyedben.

gyugyi2

A Júlia-teremben megtartott átadási ünnepségen először Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezető igazgatója köszöntötte Gyugyi Lászlót.

Páva Zsolt polgármester azt emelte ki, hogy Gyugyi László, Pécs díszpolgári milyen csodálatra méltó munkabírással, odafigyeléssel és szorgalommal adja át magát a Zsolnay-tárgyak kutatásának, gyűjtésének. Ennek eredménye az, hogy a 2010-ben Pécsre került gyűjtemény folyamatosan bővül, és még az is elképzelhető, hogy a jövőben a Gyugyi-gyűjteményhez újabb helyiségeket kell majd csatolni.

Azt szeretném megmutatni, hogy milyen különös zseni volt az az ember, akinek ezeket a tárgyakat köszönhetjük. Zsolnay Vilmosról van szó, akinek természetesen csodálatos segítői, művészei voltak, de akárcsak a mi korunkban Steve Jobs, valamilyen különös módon tudta alakítani környezetét, és új ötleteit gyönyörű formákban megjeleníteni – mondta el Gyugyi László, aki a kiállítás megnyitása óta immár a hetedik alkalommal adományozott újabb műtárgyakat Pécsnek.

gyugyi1

Az új darabok között talán legértékesebb az eozin csutora szecessziós virágdíszítménnyel, illetve a tál szerelmeseket ábrázoló festéssel és a tál női portréval, de természetesen szokás szerint minden Zsolnay-műtárgy egy kicsit hozzátesz a pécsi gyűjteményhez, amit megint valamennyivel teljesebbnek tudhatunk.

Az új tárgyakkal együtt 667-re bővült a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény a Zsolnay Kulturális Negyedben, ami a hat évvel ezelőtti, 2010. szeptember 1-i megnyitón még „csak” 588 tételt számlált.

Információ a kiállításról

Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Nkft.

Hozzászólások