Folytatódik a Múzeum+ programsorozat a Magyar Nemzeti Galériában. A szeptemberi est témája a MASZK. Az egzotikus maszkok, óceániai és afrikai szobrok Amedeo Modiglianira is hatással voltak, az általa megfestett és kifaragott arcokon egyértelműen érezhető a törzsi művészet hatása.

muzeum-maszk

Az olasz festőzseni bemutatóját kíséri a Perspektívák – művészet és etnográfia című tárlatunk, amely önálló kiállításként is izgalmas – olyannyira, hogy a Múzeum+ est ihletadója. A tárlat különleges, misztikus hangulatát kísérlik meg átadni zenével és tánccal, megidézik időben és térben is távoli világok hagyományait, és megpróbálják felfejteni az egzotikus és egyébként egészen hétköznapi tárgyak, a maszkok szerepét a művészetben.

Vendég tárlatvezetők:

19.00 HORVÁTH LÓCZI JUDIT képzőművész

20.00 HORÁNYI ATTILA, Design- és Művészettörténeti Intézeti Tanszék, MOME

Ám a tükör a maszk mögé lát” – séták az állandó gyűjteményben, a Perspektívák és a Magyar művészek és a számítógép című kiállításban.

19.45 A maszk és ami mögötte van – Varga Viola tárlatvezetése a Perspektívák – Művészet és etnográfia című kiállításon

20.30 Ki vagyok én? Nem mondom meg… Az önarcképtől a selfie-ig – Földváry Piroska tárlatvezetése a Modern idők című kiállításban

21.00 Pillantás az álarc mögé – Brockmann Evelyn tárlatvezetése az állandó gyűjteményekben

20.45 “Új műszerrel fényképezve a régi modellt” – László Zsófia tárlatvezetése a Magyar művészek és a számítógép című kiállításban

18.00 Élő MúzeumCafé beszélgetés: Arc/művészet

Október 2-ig még egy időben láthatók Modigliani festett, illetve faragott portréi, valamint a „nagy” kiállítás „kísérő-tárlataként” a Művészet és etnográfia alcímű néprajzi válogatás, számos egzotikus maszkkal (amelyek annak idején Modiglianira és művésztársaira is nagy hatással voltak). A két tárlathoz kapcsolódva ezen az estén a képzőművészetben megjelenő arcok szerepéről, jelentéséről, változásairól kérdezzünk vendégeinket.

19.30 TÁNC Mély sötétből fénylő – Batarita előadása

Batarita koreográfus, táncos, rendező három ázsiai országban is élt és tanult maszktáncot; Koreában bongszan talcsumot, Thaiföldön kohnt, Japánban pedig kagurát, amely a sintó vallás spirituális tánca és zenéje. A tradíciókban való elmélyülés folyamatosan alakítják, megújítják kortárs felfogású, forradalmi munkáit, aminek ezen az estén is szemtanúi lehetünk.

18.00–21.30 ZENE Zsuffa Péter (Strasky és Hát Jazz Klub)

18.00–21.30 WORKSHOP A maszk mögött

VIRTUÁLIS TÉRINSTALLÁCIÓ ÁL[arc]

BOR Zsirai Pincészet

Jegyárak és további információk: www.mng.hu

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria