Ezzel az expedícióval azt szerette volna bizonyítani, hogy az ókorban is volt lehetősége az embereknek az óceán átszelésére. Hét társával kelt útra, egy vitorlás nádcsónakon.

raII

Ra II.

 

1 évvel korábban már megpróbálkoztak a terv teljesítésével, de a csónak az út feléig sem bírta, így idő előtt fel kellett adniuk a próbálkozást.

Az első csónakot – a neve Ra – a Nílus partján termő papiruszsásból készítették a Csád-tó mellett élő afrikai halászok, akik mind a mai napig ilyen csónakokat használnak a halászatok során.

A második csónakot – a neve Ra-II. – már az andoki indiánok készítették a Titikaka-tó partján, de szintén papiruszsásból. Marokkóból, Szafi kikötőjéből indultak.

Az út 6100 kilométer volt, 57 napig tartott és 1970. július 12-én szerencsésen megérkeztek Barbados szigetére. Az út során a résztvevők hivatalosan is dokumentálták a tengeri szennyezés mértékét, amit az ENSZ megbízásából mintákkal támasztottak alá.

thorheyerdahl

 

Thor Heyerdahl 1914. október 6-án született Norvégiában, Larvik városában. Már gyermekkorában is érdekelték az állatok, házukban saját kis magánmúzeumot rendezett be, aminek gyöngyszeme egy keresztes vipera volt. Zoológiát és földrajzot tanult az Oslói Egyetemen, közben egy gazdag oslói barátja könyveit tanulmányozva beleszeretett a polinézek világába. Ekkor mindent hátrahagyva Polinéziába akart utazni. Az egyetem professzorai végül meggyőzték, hogy töltsön el egy évet a Marquises-szigeteken, és tanulmányozza az ott élő állatokat az Oslói Egyetem számára. Összekötötte kellemest a hasznossal, és első feleségével a Marquises-szigetekre utazott. Egy saját maguk építette bambuszházban laktak. Főleg rovarokat tanulmányozott, de az érdeklődése inkább már a polinézek iránt fordult, ám terveit a második világháború miatt nem tudta megvalósítani…

1947-ben azonban újra elindult egy saját maga eszkábált tutajjal, amivel 101 nap alatt 8000 kilométert tettek meg. Az expedícióról beszámoló könyvét 70 nyelvre fordították le, a dokumentumfilm Oscar-díjat kapott. 1955-ben egy barátjával járt a Húsvét-szigeten. Elszállítottak és felállítottak egy moai szobrot, ezzel bebizonyítva, hogy nem kell hozzá sok ember. 1969-ben a Ra nevű papirusztutajjal szeretett volna elhajózni Marokkóból Amerikába. A tutajt a Csád-tónál dolgozó hajóépítők készítették. Négyezer mérföld után a hajó szétesett, de egy évvel később egy újabb tutajjal – a Ra II-vel – már meg tudták tenni az utat. 1978-ban Irakból szeretett volna elhajózni Indiába a Perzsa-öblön keresztül. Dzsibutinál felégette a hajóját, a Vörös-tengernél dúló háborúk ellen tiltakozva. Ez volt az utolsó hajós expedíciója.

…2002-ben halt meg Olaszországban, urnája ottani villájuk kertjében nyugszik.

 

Polinéz elmélete

Heyerdahl hitt benne, és hevesen kutatta azt a feltételezését, hogy a polinézek nem Ázsiából, hanem Dél-Amerikából származnak. Bár azt sikerült bebizonyítania egyik expedíciójával, hogy a dél-amerikai indiánok meg tudták volna tenni hajóval a Dél-Amerika és Polinézia közötti utat, azt már nem, hogy meg is tették. Elméletét természetesen a régészek és nyelvészek mindig is cáfolták, de expedíciója megalapozta a kísérleti régészetet, amely ma az egyik leggyorsabban fejlődő ága a régészet tudományának.

kontiki

Kon-Tiki

 

Emlékezete

  • Thor Heyerdahl felfedezőútjainak igen sok tárgyi emléke (köztük a Kon-Tiki és a Ra II. hajók) az oslói Kon-Tiki Múzeumban láthatók.
  • Elneveztek már róla épületegyüttest és aszteroidát is.
  • Tizenegy egyetem avatta díszdoktorává.
  • Dzsibutiban emlékbélyeget gyártottak tiszteletére.
  • Születése centenáriumát 2014-ben sokfelé megünnepelték.

Forrás: Wikipédia

Hozzászólások