Mennyire veszélyezteti a mostani munkánkat a mesterséges intelligencia erőteljes térnyerése? Mekkora annak az esélye, hogy a munkánk pár év múlva megszűnik amiatt, mert robotokkal helyettesíthetők leszünk? Ebben a bejegyzésben ezt a kérdést járjuk körbe.

Vélt vagy valós félelem a munkanélküliségtől

A munkahely elvesztése gyakorta vezet lehangoltsághoz, motiválatlansághoz és céltalansághoz, szélsőségesebb esetben akár depresszióhoz is. Érthető tehát, hogy a legtöbb embert félelemmel tölti el az a gondolat, hogy bármilyen okból munkanélkülivé válik. Pedig ha körülnézünk a világban, számos embert láthatunk teljes életet élni, holott hagyományos értelemben vett munkahelyük nincs.

Például ott vannak a háztartásbeliek, a tartós beteget ápolók vagy az önkéntesek, illetve az úgynevezett szabadúszók. A különféle felmérések azt mutatják, hogy sok esetben ők a boldogabb emberek. Ennek oka, hogy a teljes élet kulcsa nem a szó szerint értett munka, hanem maga az aktív cselekvés. Az embernek szüksége van az értelemteljes tevékenységre, hogy a társadalom értékes tagjának érezhesse magát, és teljes értékű életet élhessen.

Mennyire veszélyezteti munkánkat a mesterséges intelligencia?

A kérdést nemzetközi viszonylatban is számtalan kutatás vizsgálja, a prognosztizált eredmények pedig ágazatonként eltérőek. A nyugati fejlett gazdaságokban leginkább a sofőröknek érdemes középtávon új hivatás után nézniük, az önvezető autók térnyerése miatt az ő munkájukat hamarosan felváltja a mesterséges intelligencia.

A gépjárművezetői szakma csak a kezdet lehet. Számos példát fedezhetünk fel mi is a közvetlen környezetünkben, kezdve a bevásárlóközpontokban működő pénztár automatáktól, az ügyfélszolgálati teendőket automatizáló chatbotokon át a modern gyárakban használt gépekig, csak hogy néhány példát említsünk.

Amerikában például az előrejelzések azt jósolják, hogy a most még köztudatban lévő és működő állások 47%-a 20 év múlva egyszerűen eltűnik. Azoknál a munkáknál, ahol modellezhető és automatizálható az elvégzendő feladat, ott hosszabb távon kiszámíthatóbb és költséghatékonyabb a mesterséges intelligencia alkalmazása.

Hogyan érdemes viszonyulni a mesterséges intelligencia térnyeréséhez?

A helyes hozzáállás az, ha nem azon aggódunk, miként fogja elvenni tőlünk a munkát a mesterséges intelligencia, hanem igyekszünk olyan készségeket elsajátítani, amik kapcsán ennek nagyságrendekkel kisebb az esélye. A komplexebb gondolkodást, empátiát és nehéz döntéseket igénylő munkakörök kapcsán még hosszú ideig nehezen lesz helyettesíthető az emberi tényező.

A mesterséges intelligencia előretörésére nincs ráhatásunk, de ez nem is baj. A legjobb módszer, ha tanulással növeljük saját értékünket. Így képesek leszünk olyan feladatokat is ellátni, amikért nagyobb ellenértéket kérhetünk el, miközben az automatizálható munkát az „AI” úgymond a kezünk alá dolgozza.

 

 

Hozzászólások