Az egyes bemutatóhelyek által kínált programok igen változatosak, azok részletesen az egyes intézmények honlapjain olvashatók. Néhány példát azonban mégis érdemes kiragadni.

Budakeszi Vadaspark  

19 órától várják a látogatókat, óránként indulnak majd a 45 perces vezetések 20, 21, 22 és 23 órai kezdettel, amelyek keretében tapasztalt szakvezetők segítségével nyújtanak bepillantást az éjszakai vadaspark titkos életébe. A bejárattal szemben interaktív játszópult is működik majd, amely az állatok éjszakai érzékelését segít megismerni.

Fővárosi Állat- és Növénykert

A programok 19 órakor kezdődnek és egészen éjfélig tartanak. A kert több pontján meg lehet majd ismerni az állatgondozók munkáját, sőt, a Mérgesházban a veszélyes állatok gondozásához használt eszközöket is bemutatják. Az állatgondozók emellett különleges kulisszatitkokról, az állatok gondozásának fogásairól mesélnek tizenegy különböző helyszínen. A Varázshegy minden terme nyitva lesz, minden negyedórában más-más érdekes programmal, térhatású vetítésekkel és időgép szimulátorral várják a látogatókat. Az állatkerti sétautakon a gondozók által sétáltatott jószágokkal, alpakával, törpelóval, szamárral, rókamangusztával, szurikátával és óriáskígyóval is találkozhat a közönség. A Nagyszikla felszínén fényjáték, a fókamedencénél az oroszlánfókák éjszakai tréningje, a Citruskertben mediterrán illatos kert, a Lepkekertben éjszakai lepke bemutató, a vombatoknál és az éji majmoknál éjszakai állatles teszi teljessé a programot.

Tropicarium, Budatétény

A látogatók megtudhatják, hogyan képesek egyes állatok világítani az éjszaka sötétjében, hogyan néznek ki mikroszkóp alatt azok az élőlények, amelyek a vízi tápláléklánc alapját képezik, kipróbálhatják, könnyű-e vagy nehéz felismerni az állatokat a hangjuk, vagy éppen a szemük alapján, sőt részt vehetnek egy misztikus hangulatú cápalesen is. A 19:30-kor és 21:30-kor induló „moonlight” (azaz holdfény-) túrák keretében alaposan megismerhetik a Tropicarium élővilágát, sőt még a kulisszák mögé is bepillanthatnak.

Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, Debrecen

Romantikus sétára várják vendégeket: fáklyák fényénél járhatják körbe a parkot. 19 órától 23 óráig óránként vezetett túrára indulhatnak az érdeklődők. Látványetetéssel készülnek az éjszakai életét élő Pálmaházban. „Borzongató simogató” várja a bátrabbakat a Hüllőházban, ahol tapintható közelségbe kerül néhány kevésbé népszerű, ám valójában roppant érdekes és szimpatikus állat is. Az éjszakai látogatást vidámparki játékok és szoboravató teszi még emlékezetesebbé.

Kecskeméti Vadaskert

Hangulatos esti megvilágítással várja a közönséget, amelyhez a fényt fáklyák szolgáltatják majd. 19 óra 30 perctől meghitt esti séta indul a ragadozók és más állatok látványetetésével egybekötve, 21 órától pedig Elzával, a kilenc hónapos ifjú oroszlánnal ismerkedhetnek meg a látogatók.  

Fotó: Kecskeméti Vadaskert

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Az elsősorban éjszaka aktív állatfajokkal lehet látványetetéseik során megismerkedni, melyek során a gondozóktól az állatokkal kapcsolatos plusz információkat is megtudhatnak az érdeklődők. Aki szeretné legyőzni félelmeit, az a „nemszeretem állatokkal” is közelebbi barátságot köthet. A program során fáklyákkal kivilágított utakon sétálhatnak a látogatók az egyedülálló erdei környezetben.

Fotó: Miskolci Állatkert

Pécsi Állatkert

Három különböző helyszínen várják a nagyközönséget. Az Állatkertben látványetetéssel egybekötött éjszakai vezetéseket tartanak az egyiptomi állat-istenségek témakörében. Az Akvárium-Terráriumban zseblámpás szakvezetésre, látványetetésre, kígyó és denevér simogatásra invitálják az érdeklődőket, a Planetárumban pedig az állatvilág és a csillagképek kapcsolatát bemutató, „Állatok az égbolton” című előadást lehet megtekinteni a délutáni órákban több időpontban is.

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

Rendhagyó éjszakai „holdfénytúra” keretében ismertetik meg az érdeklődőket az akváriumok kékesen derengő világával, természetesen szakértő idegenvezetéssel. A gyakorlott búvárok számára előzetes regisztráció alapján merülési lehetőséget is biztosítanak az óriás tokhalak, vizák közé. Jó idő esetén „Képek az éjszakában” címmel zenés diavetítést tartanak az Ökocentrum kilátótornyára felvetített képekkel.

Az egyes intézmények programkínálatának egyedisége mellett az Állatkertek Éjszakája programjainak belépti díja is eltérő az egyes helyszíneken.

Forrás: Fővárosi Állat-és Növénykert

2013. augusztus 24.

Hozzászólások