Nyugat-Magyarország patinás történelmi városkáiba mindig szívesen térek vissza, akármilyen évszakról is legyen szó, és a karácsonyi vásárok standjainak kihűlt helyén is folytatódik az élet: a főtereken álló szobrok, templomok, kávézók egész évben várják az odaérkező vendégeket. (Képeink még az ünnep előtti, várakozással teli időszakot idézik).

Sopron kis városmagjának szinte minden háza műemlék. Emberléptékű épületei mellett sétálva lélekben visszatérhetünk a 18. századba.

A főtér 6. számú épülete, a Fabricius-ház alatt római fürdő maradványaira találtak: ma is megtekinthetők a római kori Sopronból, illetve környékéről előkerült sírkövek, oltárkövek, szobrok, kőurnák és szarkofágok. Az épület más részében régészeti és 16-17. századi lakberendezési kiállítást rendeztek be. 

A 8-as számú, kétemeletes saroképület, a Storno-ház gazdái még Mátyás királyt is vendégül látták. Itt működött Sopron első gyógyszertára a 15. században. Id. Storno Ferenc, a szegény kéményseprőből lett keresett restaurátor által összegyűjtött régiségekből (bútorok, fegyverek, üvegmunkák) nyílt kiállítás az épület második emeletén.

A 13. században ferencesek építették az úgynevezett Kecske templomot, mely később a bencéseké lett. Országgyűléseket és koronázást is tartottak falai között. A káptalan teremben a feltárás során szimbolikus kőfaragványok, freskótöredékek kerültek elő.

A város legismertebb műemléke minden bizonnyal a Tűztorony, mely a 13. századtól a városfalak északi kaputornyaként szolgált. Az őrök innen jelezték a tűz irányát és az idegenek érkezését. Mai formáját az 1676-os nagy tűzvész után nyerte el. A főtér közepén a  barokk Szentháromság-szobor emelkedik. 

A városnézés végeztével csak ajánlani tudom a Perkovátz-házban működő éttermet (Széchenyi tér 12.), ahol elegáns, angolszász stílusban berendezett épületben, megfizethető áron fogyaszthatjuk el az ízletes és kiadós kétfogásos ebédet.

Kőszeg a decemberi hétköznapon meglepően kihalt képet mutatott. Igazi ékszerdoboz, méltó párja Sopronnak, mégis, itt jóval több pusztulásnak indult épületet fedeztünk fel. Két éve nem jártunk ott, az alatt az idő alatt bezárt néhány kis üzlet, a Városháza előtti főtérre nyíló boltok némelyike átalakítás előtt áll csakúgy, mint a belváros más részei.

A Jurisics-várban található kiállítás felújítás miatt zárva volt, előreláthatólag idén nyitja meg újra kapuit.
A Tábornokházban kőszegi népi mesterek műveit, az Öregtoronyban Bormúzeumot tekinthetünk meg, de a Patikamúzeum és a Szamos Marcipán Múzeum is várja az érdeklődőket.

A Jurisics-tér körül műemlék épületek sorakoznak: a Városháza mellett a tér díszei még a 18. századi copf stílusú Városkút, a Mária-szobor, a többször átépített Hősök kapuja, a Sgraffitós-ház (nevét egy Itáliából származó díszítési módról kapta). 

A háromhajós neogótikus Jézus Szíve plébániatemplom a 19. század végén épült.  

A város műemlék épületekből álló központja rövid idő alatt bejárható. Kávézók és éttermek sora várja a betérő vendégeket, turistaszezonon kívül láthatóan megörültek nekünk is, amikor beléptünk az Ibrahim étterem és kávézó keleti hangulatú belső „termeibe”.

Számomra minden alkalommal az újdonság erejével hat, hogy ezen a vidéken létezik még a becsületkassza: zöldségek és gyümölcsök kis dobozokban várakoznak,  eladó nincs, kedvünkre válogathatunk az árukból. Ránk van bízva, bedobjuk-e az árát az asztalon fekvő dobozba. Egy ruhaüzlet előtt 2 félkilós csomag dió várakozott, jóval olcsóbban, mint a budapesti piacokon. Az üzletben dolgozó hölgynek fizettünk: a karácsonyi süteményekbe éppen megfelelő volt.

Szombathelyen is többször jártunk már, hosszabb időt is töltöttünk a városban, így barátságos központja már ismerősként fogadott minket. A külváros és a lakótelepek épületei éles ellentétben állnak a központ harmonikus berendezésével, a Fő térről hosszan elnyúló sétálóutcán azonban érdemes többször is végigsétálni.

A szombathelyi székesegyház Magyarország harmadik legnagyobb temploma. Szily János püspök építtette. Eötvös Loránd ebben a templomban ismételte meg híres ingakísérletét. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett, nem is sikerült minden részletét helyreállítani.

A Papi Szeminárium barokk épületében található a 80 000 kötetet tartalmazó Egyházmegyei Könyvtár. A 18. században épült késő-barokk Püspöki Palota termei általában nem látogathatók.

A Szent Márton templomot a hagyomány szerint a Savariából származó, később tours-i püspökké szentelt Márton szülőháza fölé építették. A jelenlegi barokk templom a 17. századból származik. A plébánián a turisták és a zarándokok számára látogatóközpont működik. Szombathely a kiindulópontja egyébként a 2005-ben létrehozott kulturális Szent Márton-útnak (Via Sancti Martini), mely a szent alakjával kapcsolatos templomokat és emlékhelyeket érinti.

Isis istennő szentélyének romjai 1955 és 61 között kerültek napvilágra, a feltárások azonban egészen 2001-ig folytatódtak. Pannónia legfontosabb szakrális leletegyüttese a Kr. u. 2. században Savaria, a római város falain kívül, a Borostyánútnak a településre vezető szakasza mellett épült fel. A megrongálódott és életveszélyessé vált romokat egy 2008-ban elnyert pályázat segítségével kezdték el újra rekonstruálni, a környezetet átalakítani. A projekt keretében új látogatóközpontot és kiállítóteret hoztak létre. 

Savaria romjainak legnagyobb összefüggő részét a Romkert mutatja be: az 1-4. századig terjedő időszakban épített paloták, szentélyek, fürdők és műhelyek romjai, valamint mozaikok maradványai tekinthetők meg.   

 A kiállítások iránt érdeklődők a Savaria Múzeum helytörténeti és régészeti gyűjteményét vagy a Dr. Schmidt Lajos főorvos magángyűjteményét bemutató Schmidt Múzeum gazdag tárlatát járhatják végig, a természeti szépségeket és kulturális látnivalókat összekötni kívánók pedig a Vasi Múzeumfalu és a Kámoni Arborétum területén sétálhatnak.

A Zsinagóga épülete ma hangversenyteremként működik.


A képeken látható karácsonyi hangulat újbóli megéléséhez decemberig várnunk kell ugyan, a három város látnivalói azonban egész évben gazdag programlehetőségeket kínálnak.

Weninger Nóra

2012. január 10.

Hozzászólások