Melbourne, a város. Nagyon más, mint Perth. Rengeteg ember, akik szintén kedvesek, hatalmas city. Változékony időjárás – tegnap 44 fok és ma 19 fok –, pörgősebb élet, de a kapkodás itt sem jellemző.

 


Sok-sok program és fesztivál, koncertek, kávézó, étterem, üzlet.
Vannak a Svábhegyhez hasonlító régi villanegyedek, villamos, klasszikus épületek, kulturális élet, meg hightech minden mennyiségben, meg ún. „modern művészet”.

auszi123
Bezsongva nem vagyunk ettől különösebben, a nyugit kifejezetten szerettük Perthben. Bár az európaias negyedek látványa szívmelengető és a polgári réteg markánsabb jelenléte is.
A part is egészen más hangulatú.

auszi127Perth meg egyelőre egy barátságos nyaralóváros, szinte makulátlan tisztaság, nyugalom és csodaparkok, színes madarak, és kék habzó óceán napsütéssel.

Melbourne viszont egy igazi metropolisz…. bár, ha az ember kijön a közepéből, kertvárosi részek veszik körül. Viszont a távolságok jelentősek, ha eltávolodsz a citytől, annak ára van.

auszi129Szerencsére itt is sok a bicikliút és tekerhetünk, de az időjárás kiszámíthatatlansága miatt kell vennünk még egy autót, elég gyakran esik, illetve erős szél fúj.

Megint a parton lakunk Port Melbourneben, a city biciklivel 20 percre, az óceán gyalog 2 percre van.

PORT MELBOURNE

A part itt keskenyebb, modern lakópark szegélyezi, emeletes társasházakkal, számos kavézó meg bolt, nagyobb forgalom. Hajókürtök hangját halljuk napközben, mert itt állnak meg tőlünk 300 méterre azok a hatalmas óceánjárók.

Ebben az utcában lakunk, egyik végében a part, a másik irányban pedig a city tornyai.

auszi128
Perth az Indiai-óceán partján fekszik és olyan kék a víz, ahogy azt a fotókon láttad és szinte mindig hullámzik. Hozzá képest a melbourne-i Csendes-óceán öböl része, ahol a város fekszik, barnás-kék színével, langyos hőmérsékletével inkább egy erőmű-tóra emlékeztet. Sokszor teljesen sima a víztükör és nagyon lassan mélyül.

auszi126
Ettől viszont strandolásra sokkal alkalmasabb.

(Mellesleg, lábszárközépnél mélyebbre itt sem megyek be, hiába ellenkezik velem Frank, hogy egyetlen egy olyan cápafaj sincs, amelyik az evolució során megtanult volna kúszni az iszapban. Számomra egyértelmű, hogy léteznek ilyen egyedek.)

Az előző részek: Auszi’01, ’02, ’03, ’04, ’05, ’06, ’07, ’08, ’09, ’10, ’11,  ’12

Folyt. köv.

A szerző: Budai Nóra (Ausztrália)

Forrás: Auszi-blog

Hozzászólások