390 éve Manhattan szigetét 60 guldenért vásárolták meg az indiánoktól. Peter Minnewit, a holland Új-Németalföld gyarmat első kormányzója vette meg. Megalapította Új-Amszterdam (ma New York) városát.

Mannados

Manhattan szigetét nyugatról a Hudson folyó, északról a Harlem folyó, keletről az East River (Keleti folyó), délről az Atlanti-óceán (azon belül a Felső-New York-i öböl) fogja közre. A Harlem és az East River voltaképpen a Hudson folyó mellékága, de önálló nevet viselnek. A kerülethez tartozik a Roosevelt Island és a Belmont Island (az East River-en) és a szárazföld egy darabja, a Marble Hill is. Érdekesség, hogy a Marble Hill eredetileg Manhattan-nel alkotott egybefüggő területet, de a Harlem River jobb hajózhatósága érdekében azt kiásták, összekötve az East River-rel, míg a Marble Hill-t a szárazföldtől (Bronx-tól) addig elválasztó természetes csatornát feltöltötték.

Tulajdonképpen Manhattan-hez tartozik az Ellis Island és a Szabadság-szobornak helyt adó Liberty Island is, de ezek a kis szigetek hivatalosan Szövetségi Területnek számítanak, így nem tartoznak New York államhoz.

Manhattan szigete 21 km hosszú és legszélesebb részén 3,7 km széles. Déli és északi csücske kivételével utcaszerkezete teljesen merőleges rács-szerkezetű, követi a Hudson folyó partvonalát. A Hudson folyóval párhuzamos utak a sugárutak (Avenue), a merőlegesek az utcák (Street). Többségük csak számot visel. A sugárutak számozása az East Rivertől nyugat felé emelkedik 1-től 12-ig, de néhányuk csak nevet vagy nevet és számot is visel, házszámaik délről növekednek, a Budapesten is alkalmazott módszer szerint a jobb a páratlan, a bal a páros oldal. A sziget nagyjábóli középvonalában az Ötödik sugárút (Fifth Avenue) található. Az utcáknak ettől keletre, illetve nyugatra eső részeit külön nevezik meg, például Keleti 42. utca és Nyugati 42. utca (East 42nd Str, West 42nd Street), a házszámok az utcákban az Ötödik sugárúttól kezdve növekednek, általában a házak számától függetlenül sugárutanként százzal. Az utcák között mintegy 60 m távolság van, a sugárutak sűrűsége változó, 80 és 250 m közötti a háztömbök hossza.

Manhattan00

Az utcák tájolása miatt május 28-ára és július 12-ére esik az a két nap, amikor a Nap pontosan az utcák tengelyének irányában megy le, így ezen a két napon lehet a belső területekről az utcaszintről látni a napnyugtát.

A középső és az északi területeken a rácsszerkezetben egyetlen kivétel van, a Manhattan-en végighúzódó Broadway, amely néhány enyhe ívű kanyart kivéve megközelítőleg a földrajzi Észak-Déli irányt követve ferdén keresztezi a sugárutakat és utcákat. Ez néhol érdekes építészeti megoldásokat szül, aminek leghíresebb példája a nagyon szűk háromszög alapterületű Vasaló-ház a Broadway és a Fifth Avenue találkozásánál.

Dél-Manhattanben a keskenyedő terület és a történelmi hagyományok miatt kicsit kuszább szerkezetűek az utcák, a “Nulladik” utcától, a Houston Street-től délre (illetve a Nyugati részen már a 14. utcától délre) neveket viselő, változó szögben haladó utcákat találunk.

Forrás: Wikipédia

Egy korábbi cikkünkből idézünk:

“Íme egy olyan térkép a gazdag Manhattanről, amelyen az emberek számának alakulását a térben toronyházként jelenítik meg nappal, illetve éjszaka.

krizis2

Nappal diagramoszlopok magasodnak az égig, éjszaka földszintes falu képét mutatja New York leggazdagabb városrésze.”  (KRÍZISPONT – avagy rossz a képlet, amellyel számolunk?!)

 

Hozzászólások