Ha megkérdeznénk az embereket, mi az első épület, ami eszükbe jut, ha Párizsra gondolnak, sokan bizonyosan az Eiffel-tornyot említenék meg, mely már saját korában is megosztotta a közvéleményt: ellenzői csúnyának tartották. A 22 méteres tévéantennával együtt 322 méter magas, „Öreg Hölgy”-ként is becézett torony az 1889. évi világkiállításra készült, Gustave Eiffel tervei alapján.

Eiffel1

 

A fémtorony ötlete

Az 1789-es francia forradalom évfordulójára az akkori kormányzat nagyszabású ünnepségsorozatot és egy monumentális emlékművet szeretett volna emelni. 1878-ban kezdték el szervezni a világkiállítást. A fémtorony ötlete először 1883-ban merült fel, amikor az Eiffel&Cie két mérnöke bemutatta elképzelését.
Eiffel megvásárolta az 1884-ben bejegyzett szabadalmat. Először Barcelona polgármesterét kereste fel, hiszen a spanyol városban szintén világkiállítást terveztek. A város vezetője irreálisnak tartotta az ötletet, és a költségeket is sokallta, ezért elutasította Eiffel felajánlását.
Hatalmas reklámtevékenységbe kezdett, hogy meggyőzze hazája vezetőit és a közvéleményt tervének életképességéről. Kampányát siker koronázta: 1886-ban egyhangúan elfogadták a torony tervét, a következő év elején pedig el is kezdődött a munka.

eiffel2

A kivitelezés kezdettől fogva heves ellenállásba ütközött. Írók és más művészek egy csoportja (például ifj. Dumas, Maupassant, Gounod) hangosan tiltakozott a fémépítmény ellen. A munkálatok azonban kitűnően haladtak: havonta 12 méterrel emelkedett a torony. Eiffelnek közben szembe kellett néznie a munkások sztrájkjával is, és az eredmény érdekében engednie kellett: megadta a kiemelten magas béreket. A feszített tempónak köszönhetően két évvel később, 1889. március 31-én befejezték a harmadik emelet építését.

 

eiffel5

Egyéb érdekességek a toronnyal kapcsolatban:

 • Első emelete 58, a második 116, a harmadik pedig 276 m magasan van.
 • Az építmény tömege 10 100 tonna. A torony 12 000 acéldarabból áll.
 • Évente kb. 10 tonna festéket használnak fel felülete karbantartásához.
 • 1930-ig ez volt a legmagasabb épület a világon (ekkor a Chrysler Building átvette a vezetést 319 méteres magasságával).
 • Az első emelet peremén 72 tudós (kettő kivételével valamennyi francia) családneve áll arany betűkkel.
 • A hat hónapig tartó világkiállítás ideje alatt 2 millió ember látogatta meg a tornyot. A korábbi tervek szerint a kiállítás után lebontották volna, ez azonban végül nem történt meg.
 • A második világháborúban fegyvereket akartak belőle készíteni.
 • 2007-ben jelölték a „Világ hét új csodája” címre, ám végül nem került be közéjük.

 

eiffel6

Gustave Eiffel

 • Eiffel munkamániás volt, de jól bánt az embereivel. Bordeaux-ban állítólag beugrott a vízbe egy fuldokló munkás után, és kimentette.
 • A híres fémtornyon kívül az alábbi épületek felépítése fűződik még. a nevéhez: egy bordeaux-i híd, csillagvizsgáló Nizzában, a New York-i szabadságszobor tartószerkezete és a budapesti Nyugati pályaudvar (1877), vállalata azonban még a Margit-híd és a szegedi közúti híd munkálataiban is részt vett.
 • A repüléssel is kísérletezett, aerodinamikai kutatásokat is végzett.
 • A Panama-csatorna építése körüli botrányba az ő neve is belekeveredett: megvádolták, hogy rossz minőségű acélszerkezeteket adott el, ezért el is ítélték.

Fotók: Wikipédia

Weninger Nóra

 

Hozzászólások