• A napsütésben szépen csillog a hajunk, de a túlzott napozás veszélyeiről ne feledkezzünk meg. Mire is kell figyelnünk?
  • Hajunk nagy része fehérjéből áll. A káros UV-sugarak hatására megsérülnek a szarulemezkék, és ezután már nem nyújtanak megfelelő védelmet a haj mélyebb rétegeinek.
    Amikor vizes a hajunk, ez a folyamat még gyorsabban történik, mert a vízcsepp jobban összegyűjti a napsugarakat és így felerősíti a hatását.
    Beindul a kémiai reakció: a vegyileg kezelt, festett, dauerolt haj sokkal sérülékenyebb lesz, minek következtében a festett és a természetes színű haj is fénytelenné, fakóvá, töredezetté válik és könnyebben kócolódik.
  • Megelőzhetjük a károsodást, ha hajkoronánkat befedjük: egyre inkább divatba jönnek a széles karimájú kalapok és változatos mintájú kendők. Különösen vízpart mellett lényeges a fejfedő viselete, mert a meleg levegő oxigénje nagyon maró hatású, s hajunkat erősen kiszívja. 

  • Használjunk olyan hajápolókat, melyek UV-szűrőt, hidratáló és ásványi anyagokat, valamint B- és E-vitaminokat tartalmaznak! A vitaminok nélkülözhetetlenek a szép, fényes és ép haj eléréséhez, s nagy szerepük van a hajregenerációban.
  • Ha csak tehetjük, kerüljük a hajszárítót és a hajsütő vasat.
  • Belülről is erősítsük hajkoronánkat , igyunk sok vizet, így pótolhatjuk hajszálaink és a fejbőr elveszített nedvességét. Együnk vitamindús gyümölcsöket, zöldségeket, olajos magvakat (dió, mandula), teljes kiőrlésű gabonaféléket (rozs, búza) és hüvelyeseket (bab, borsó). Fogyasszunk nyáron még több halat, sajtot, tojást és tejet!
  • A fehérjéken kívül ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folsav, B6,  B12 és C-vitamin bevitelére.

           

Hajpakolás házilag

Hetente egy alkalommal hosszabb ideig tartó hajpakolással is kényeztethetjük hajunkat. Egy tojás sárgáját keverjünk össze mézzel és olívaolajjal. Vigyük fel a tiszta, frissen mosott hajra a keveréket, gyengéden, de alaposan dolgozzuk be és hagyjuk fenn két órát, majd mossuk le.

Anikó fodrász

Anikó facebook oldala

2013. június 18.