A rézből készült alkotás eredeti címe: A Szabadság megvilágosítja a világot. A szobor New York előtt, a Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkolatánál. Készítője Frédéric Auguste Bartholdi volt, a belső szerkezet mérnöki munkáit pedig Gustave Eiffel végezte.

Teljes magassága a talapzatot is beleértve a fáklya tetejéig 93 méter. Maga a szobor 46 méter magas, tömege 204 tonna. A Szabadságot egy nőalak ábrázolja, mely jobbjában fáklyát, baljában pedig egy táblát tart. Utóbbin az 1776. július 4-i dátum szerepel, a függetlenség kikiáltásának napja. Egyik lába láncokon áll, mely az elnyert szabadságot jelképezi. A korona hét ága pedig a hét tengerre és a hét kontinensre utalhat.

A koronában működő kilátóra egy csigalépcsőn juthatunk fel. A jobb karban lévő létrát 1916 előtt a látogatók is használhatták, abban az évben azonban robbanás történt, így ezt lezárták. Ma már csak a fáklya világítóberendezéseinek karbantartásához használják. A talapzat második emeletén lévő múzeumban a szobor történetét bemutató kiállítás található.

Az emblematikus alkotás története

A szobor mintája Eugène Delacroix A Szabadság vezeti a népet című képének főalakja volt. Az első kisméretű modellt 1870-ben építették, mely jelenleg Párizsban, a Luxembourg-kertben található.

Az amerikaiak készítették a talapzatot, a franciák pedig a szobrot. A források meglehetősen szűkösek voltak, ezért Franciaországban illetékek kivetésével, rendezvényekkel és lottóval, az Egyesült Államokban pedig jótékonysági előadásokkal, kiállításokkal, aukciókkal, és ökölvívó mérkőzésekkel gyűjtöttek pénzt. Joseph Pulitzer támogató kampányt indított a The World című lap vezércikkével, mely erős motiváló erővel bírt, így végül 1885 augusztusára összejött a szükséges pénz. Az alapkő letétele augusztus 5-én történt, és a következő év április 22-én fejezték be a talapzatot.

A szobor készítésénél a szobrász Bartholdi mellett a mérnöki feladatokat Gustave Eiffel végezte el. A szobor fejét 1878. június 30-án a párizsi világkiállításon mutatták be. A szobor végül 1884 júliusában készült el, majd 350 darabban szállították New Yorkba, ahová 1885. június 17-én érkezett meg. Összeállítása négy hónapig tartott. Ünnepélyes leleplezésére 1886. október 28-án került sor az amerikai elnök, Grover Cleveland jelenlétében.

2001. szeptember 11-ét követően lezárták a szigetet. A múzeumot és a talapzatot 2004 augusztusában újra megnyitották, a koronában lévő kilátó azonban csak 2009 júliusától fogad ismét látogatókat.

A korona belseje

Magyar vonatkozás

1956. november 18-án emigráns magyarok kitűztek egy hét méter hosszú magyar zászlót a Szabadság-szobor tetején, talapzatán pedig egy még nagyobb feliratot helyeztek el: “STOP GENOCIDE, SAVE HUNGARY” (“Vessetek véget a népirtásnak, mentsétek meg Magyarországot”). A magyar és egy kisebb amerikai zászló mintegy fél órán át lobogott a szobor tetején, mielőtt az őrök közbeléptek. A kétségbeesett akció hatalmas sajtóvisszhangot váltott ki: a vezető hírek között szerepelt az amerikai rádiókban, televízióban és a lapok hasábjain.

Párizsi másolat – a háttérben az Eiffel-torony

Másolatok világszerte

A világ több országában több száz másolatot készítettek a nevezetes szoborról: láthatunk egyet Párizsban és Franciaország más városaiban,  Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Japánban és Vietnamban. Tematikus parkokban és reklám céljából is készültek másolatok, sőt 1989-ben Kínában a diákok a Tienanmen téri tüntetésekre egy tízméteres szobrot vittek magukkal, melyet a Szabadság Istennőjének neveztek el.

Weninger Nóra

2013. június 18.