Szombaton Kecskemétre voltunk hivatalosak a Montázs Magazin 4. születésnapjára. Az egyik ismerősöm meghallotta, hogy az M5-ön megyünk oda és felhívta a figyelmemet arra, hogy Újhartyán közelében áll egy 400 kV-os “bohócvillanyoszlop”.

bohocvillany

Csőre töltött fényképezőgéppel indultam neki az autóútnak. S lám oda és visszafelé is sikerült lencsevégre kapni a “műtárgyat”, ahogy a műszaki világban nevezik az efféle szerkezeteket.

Utánanéztem az interneten és meg is találtam, hogy-s-mint  került ez a bájosra sikerült villanyoszlop oda, az M5-ös mellé.

 

Világszerte egyre elterjedtebb a gondolat, miszerint a hatalmas ipari, illetve közcélú berendezéseket “emberközelibbé” tegyék a beruházók. Ilyen formabontó, bohócoszlop formájú távvezetéket tartó oszlopokat találunk az M5-ös autópálya mindkét oldalán Újhartyán határában (41-42 km között). A mosolygós bohócoszlopokat az Albertirsa-Martonvásár 400 kV-os összeköttetés felújítási munkálatai során építették 2011-ben. Az oszlopokat a Mavir Zrt. állíttatta, akik a jövőben is szeretnének újabb formabontó oszlopokat építeni, mivel nem jelent jelentősen nagyobb fajlagos költséget a hagyományos fenyőfa alakú oszlopokhoz képest.

A bohócoszlopokat korábbi, két sikeres újítás ihlette. Az első látványoszlopokat – amelyeken a cég egy-egy stilizált logója látható – a Martonvásár-Bicske 400 kV-os távvezeték M7-es autópálya-kereszteződésénél állították fel az autópálya mindkét oldalán. A második oszloppár 2010-ben készült el. Az akkor átadott Pécs-országhatár-(Ernestinovo) 400 kV-os nemzetközi távvezeték két, M6-os autópálya melletti oszlopát – Magyarország uniós elnöki tisztsége és Pécs “Európa Kulturális Fővárosa” címe előtt tisztelegve – nemzetiszínűre festették.

Az újabb rendhagyó oszlopok az eddigiekhez hasonlóan a távvezetékek forgalmasabb – autópálya mentén húzódó – szakaszain kapnak majd helyet. Forrás

 

Izlandon pedig “óriásokban” gondolkodnak a villanyoszlop-dizájnerek.

 

Antalffy Yvette

Hozzászólások