Idén ünnepeljük Bartók Béla születésének 135. évfordulóját. A jeles apropó okán 2016-ot a zeneszerző emlékévének nyilvánították.

Bartok_135

Március 25-én a mester születésnapját köszöntő ünnepi hangversenyen a magyar népzenéé, bartóki meghatározással élve: a magyar parasztdaloké a főszerep. Olyan alkotásoké, amelyekben a hagyományhoz való kapcsolódást éppúgy megtapasztalhatjuk, mint a modernséget, a nyugati zene stílusainak és műfajainak feldolgozását éppúgy, mint a hazai népzene és a környező népek folklórja iránti elkötelezettséget.

Felcsendül a Magyar képek sorozat korábbi, népdalokat feldolgozó zongoradarabok 1931-es áthangszerelése. A Két kép az impresszionizmus eszközeit is felhasználva a magyar vidéket jeleníti meg. A Pest, Buda és Óbuda egyesítésének ötvenedik évfordulójára 1923-ban keletkezett Táncszvit eredeti célja a Duna menti népek zenéjét jellemző motívumok bemutatása volt. Az Allegro barbaro ütőhangszer-effektusai mögül is népdal illúzióját keltő téma bukkan elő. A Cantata profana Bartók többször megfogalmazott vezéreszméjét, a népek testvérré válását kívánta megfogalmazni.

A népzene szellemében komponált műveket ezen az estén a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara adja elő Kovács János vezényletével, az énekszólókat Horváth István és Szegedi Csaba adja elő, zongorán közreműködik Fejérvári Zoltán.

Bartók 135 – 2016. március 25. – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Vezényel:
Kovács János

Közreműködők:
Horváth István – tenor, Szegedi Csaba – bariton, Fejérvári Zoltán – zongora
Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)

Műsor:
• Bartók: Magyar képek, BB 103, Sz 97
• Bartók: Két kép, op. 10, BB 59, Sz 46
• Bartók: Táncszvit, BB 86, Sz 77
• Bartók: Tizenöt magyar parasztdal, BB 79, Sz 71
• Bartók: Allegro barbaro, BB 63, Sz 49
• Bartók: Cantata profana, BB 100, Sz 94

Forrás: MÜPA

Hozzászólások