,, Nem az a fontos, hogy meglássuk, ami a távol ködébe vész,
hanem, hogy megcselekedjük, ami most előttünk áll.” (Dale Carnegie)

Ősi Kovács Imre festőművész, az Ősi Művészeti Kör vezetője a fenti mondattal jellemezte Marikát. Ismerkedjünk meg vele személyesen is. Így vall életéről…

 

szepmarika06

 

1954. december 20-án Székesfehérváron születtem két csodálatos szülő harmadik gyermekeként. Két nővéremmel Székesfehérváron nőttünk fel, a nyarakat a Balatonnál töltöttük. Közgazdasági érettségit tettem, majd a MÁV Zrt-hez mentem dolgozni, és innen is mentem nyugdíjba. Férjhez mentem, és egy fiúgyermeknek adtam életet, akit nagy szeretetben felneveltünk. 1995-ben Budapestre költöztünk, és férjem nyugdíjba vonulásáig itt éltünk. A Velencei-tó környéke mindig nagyon megragadott, a dimbes-dombos táj és a természet szépsége. Sukoróra költöztünk, és azóta itt élük.

 

szepmarika1

 

Mi a foglalkozásod? Szereted a munkádat?

Két éve aktív nyugdíjas vagyok, előtte a MÁV Zrt-nél dolgoztam anyaggazdálkodóként. Az akkori munkám sok kihívást jelentett, mindig valami új feladatot kellett megoldanom, melyhez a bennem rejlő kreativitásomat hívtam segítségül. Az aktív munkám mellett kezdtem el festeni, mert a bennem rejlő kreativitást szerettem volna kibontakoztatni. Mikor nyugdíjba vonultam, úgy gondoltam, sokkal több időm maradt a festészetre, de a felszabaduló időm nagy részét a családomnak szenteltem. Azért a hobbimra, a festészetre is jelentős időt és energiát fordítok.

Egy családi házban élek a férjemmel. Szeretek kertészkedni, a megtermelt gyümölcsökből, zöldségekből különböző kompozíciókat sütök-főzök, természetesen ehhez is a fantáziámat, kreativitásomat hívom elő.

 

szepmarika2

 

Mikor kezdtél el festeni? Szerinted mire gondolt Imre  bátyánk,amikor azt mondta, hogy te vagy a ,,leghűségesebb tanítvány”?

Aktív munkavállalóként 2008-ban kezdtem el festeni. Gyermekkoromban is vonzott a festészet, 10 éves koromban egy kiállításon 2. helyezést értem el, az akkori témám a csendélet volt. Mindig is vonzott az ecset, a ceruza és a vászon világa, de abban az időben nem volt ekkora lehetőség a művészetben, hogy valaki a tehetségét amatőrként is kibontakoztathassa.

Több tanfolyamon vettem részt, ahol különböző technikákat ismertem meg és sajátítottam el, a végén a tájképfestészet érintette meg a szívemet. Az egyik tanfolyamon Ősi Kovács Imre tartott egy órát, s akkor elhatároztam, hogy minden tudást szeretnék elsajátítani, melyet Imre képvisel. 2009-ben felkerestem és félve megkérdeztem, hogy elvállalna-e tanítványaként. Erre a felkérésre nagy boldogan igent mondott, s ettől a pillanattól kezdve folyamatosan járok hozzá órákra, mindig valami új dolgot tanulok. Talán azért gondolja rólam, hogy a leghűségesebb tanítványa vagyok, mert rendszeresen járok hozzá órákra, s mindent, amit ő képvisel a festészetben, szeretném megtanulni. A hűséget jelképezi az is, hogy nem mentem más festőhöz tanulni, mert úgy gondoltam, hogy csak úgy sajátíthatom el az ő technikájának minden csínját-bínját, ha kitartó vagyok, és kellő időt szentelek a tanulásra.

 

kovacsimre9

Ősi Kovács Imre

Milyen technikát alkalmazol a leggyakrabban?

Több technikát kipróbáltam, jelenleg az olajjal történő festést kedvelem, illetve a késes technikák, melyeket ritkábban alkalmazok.

Mik a kedvenc témáid? Lehet egy festőnek kedvenc színe?

Nagyon szeretem a természetet, az erdőt, a fákat, bokrokat, virágokat. Megfestett képeim nagy része tájkép. A szívemhez mégis a tanyavilág ábrázolása, az ottani hangulat visszaadása áll közel. Az ősz színei a barna, sárga, mogyoró, ami a szívemhez közel áll, és a tanyavilág ábrázolásakor a táj hangulatát is visszatükrözi.

 

szepmarika3

 

Volt már kiállításod?

Ősi Kovács Imrének köszönhetően nagyon sok kiállításon vehettem részt. Egyéni és csoportos szervezésben is volt részem kiállítani a festményeimet. Az első kiállításom Veszprémben volt több festőtársammal együtt. Ezen kívül lehetőségem volt Székesfehérváron több helyszínen, Peremartonon, Fehérvárcsurgón, Vácon, Várpalotán, Pákozdon, Budapesten, Ősiben, Agárdon, Sukorón és még több helyszínen is megmutatni képeimet a közönségnek.

 

szepmarika4

 

Tagja vagy más művészeti csoportnak is?

A Batsányi-Cserhát Művész Körbe is beléptem Ősi Kovács Imre invitálására. A kör 2011. évi felhívása alapján vettem részt alkotásommal az első pályázaton, ahol a Cserhát Művész Kör díjkiosztó gáláján Art Ezüst fokozatban részesültem. A későbbi években is díjazták festményeimet, ahol Art Arany, Aranyecset díjat nyertem, illetve 2014-ben az Aranydiplomát adományozta a művészkör. A legnagyobb elismerés számomra, hogy 2014. október 4-én mesterem Ősi Kovács Emlékérmet adományozott nekem, elismerve eddigi munkásságomat.

 

szepmarika5

 

Milyen álmot szeretnél még valóra váltani az életben?

Szeretek kirándulni, világot látni, ahol ihletet merítek munkáimhoz. Fotókat készítek, melyeket szeretném a festővásznon is megjeleníteni.

Marikám, köszönöm szépen az interjút. Kívánok számodra még sok csodás alkotással teli évet. Legyen erőd, egészséged a további munkádhoz, magánéletedben pedig legyél nagyon boldog!

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet