A Gergely-naptár előtti Julianus-naptár szerint ez a nap volt az év legrövidebb napja. Szent Luca valószínűleg ennek, illetve a sötétségnek köszönheti az alakja köré fonódó boszorkány hiedelmeket. 

Szokás volt, hogy e napon minden ajtót, ablakot zárva tartottak a gonosz ellen, de állítólag a kulcslyukba dugott fokhagyma, a bal ajtófélfába vágott kés és a keresztbe állított söprű is elriasztotta őket. E napon sem kölcsönadni, sem kölcsönkérni nem volt szabad, nehogy a kölcsön a boszorkányok kezére kerüljön.

Lányoknak, asszonyoknak tilos volt ilyenkor dolgozniuk. Számos történet szól arról, hogyan büntette meg Luca azokat, akik szőni, fonni, varrni, mosni mertek az ő ünnepén. Luca büntetésből a fonó asszonyhoz hajította az orsót, kóccá változtatta a fonalat, bevarrta a tyúkok tojókáját.

Luca napján alakoskodni is szoktak. A Luca-alakoskodó fehér leplet hordott, arca elé vagy fejére szitát tett. Ellenőrizte a fiatalokat, a lustákat megszégyenítette. Hagyományőrző csoportok gyakran felelevenítik ezt népies játék formájában.

Talán a legismertebb, e naphoz kötődő hiedelem a Luca szék készítése. Luca napjától fogva kezdték el faragni a háromlábú széket, amelyen minden nap kellett dolgozni valamit, és éppen karácsonyra kellett elkészülnie. A hagyomány szerint, ha az éjféli misén a szék készítője felállt alkotására, megláthatta, kik a boszorkányok, mivel láthatóvá váltak a szarvaik.

Az ország nyugati részében Luca-nap hajnalán “kotyolni” járnak a kisfiúk. Szalmát vagy fadarabot visznek magukkal, s arra térdelve mondják el köszöntőjüket. Utána kukoricával vagy vízzel öntik le őket a háziak, ők pedig a szalmával, fával “megvarázsolják” a tyúkokat, hogy egész évben jól tojjanak. A köszöntőt mondó gyerekek ezután ajándékokat kapnak.

Luca napi szokás, hogy egy cserépbe búzát vetnek, ami karácsonyig kikel, majd a feldíszített fa alá helyezik, mint az élet jelképét.

Ebből azt a következtetést is levonják: ha minden elvetett szem kikel, az azt jelenti, hogy a következő évben bőséges termés lesz.

Weninger Endréné

Hozzászólások