Hogyan fér meg egymás mellett egy több, mint 140 éves történelmi épület, az ázsiai és a magyar konyha, valamint a város legjobb aranygaluskája? A választ a Várkert Bazár mellett, az Ybl Miklós téren érdemes keresni, ahol bámulatos enteriőrrel és fantasztikus ételkínálattal áprilisban megnyitotta kapuit a hazai gasztronómia új trónkövetelője, a Felix Kitchen&Bar. Ezzel pedig a tavaly felújított, és eredetileg Ybl Vízház néven ismertté vált épületegyüttesbe a gasztronómiai megújulás is megérkezett.

fotó: Szemdeff Lőrinc

Április vége óta várja vendégeit a Felix Kitchen&Bar, amely a 2018 tavaszán átadott Ybl Budai Kreatív Ház méltó gasztronómiai párjaként egészíti ki a legendás Ybl Vízház épületét. Az Ybl Miklós által tervezett és 1875-ben épített legendás helyszín már számos funkciót betöltött csaknem másfél évszázados fennállása során, bár azt elmondhatjuk, hogy a vendéglátó funkció kisebb megszakításokkal végigkísérte a ház életét. Legutóbb kávézóként nyitott újra, azonban a patinás helyszín megérdemli, hogy végre megkapják az épülethez méltó gasztronómiai megújulást is a sokat látott falak, ezt pedig a Felix biztosítja mostantól.

Kovács Árpad séf (fotó: Stiglincz Gábor)

A Felix Kitchen&Bar a névválasztás terén visszatért az eredeti gyökerekhez, ezért viseli Ybl Miklós fiának keresztnevét. A tavaly óta működő Ybl Budai Kreatív Ház és az új étterem célja, hogy a kultúra és a gasztronómia kiegészítse egymást az épületben és mivel a kiállítótér az ázsiai művészeteknek is helyet ad, ez a konyhai irányzat visszaköszön az étlapon is.

A magyar konyha jellegzetes alapanyagai mellett az ázsiai alapanyagok is szerepet kapnak a Kovács Árpád séf által összeállított étlap fogásaiban. Árpád neve már számos hazai topétterem kapcsán ismerősen hangozhat, hiszen a 21 Magyar Étterem, a La Perle Noire, a Pierrot, a Vár: a Speiz konyhájából is kóstolhattuk kreációit, mostantól pedig a Felixben bűvöli el ételeivel az oda látogatókat.

A Felix a magyar fogások terén is tudott újat mutatni, már az első hét után a vendégek kedvence a Budapesten egyedülálló kétszemélyes aranygaluska, mely igazi csábításra hív. Akik pedig extrémebb különlegességre vágynak, azoknak ott van a popcorn krémes répa fagylalttal desszertként.

fotó: Stiglincz Gábor

A gasztronómiai kínálathoz a város egyedülállóan sokszínű bárja is illeszkedik, melyben már most több, mint 400 különböző spirit és csaknem 320 féle bor kapható – és a kínálat még bővítés alatt áll. A hazai borok mellett a külföldi tételek is szerepet kapnak, ráadásul olyan régiók borait is megkóstolhatjuk, melyek Magyarországon kevésbé ismertek, mint például Oregon, Central Otago vagy Priorat. Az étterem hosszútávú célja, hogy idővel a legjobb magyar és külföldi tételekből 5-6 évjáratra visszamenőleg is lehessen válogatni.

fotó: Szemdeff Lőrinc

A Felix egész nap várja a vendégeket, a reggeli menü már 7.30-tól elérhető, aki pedig vacsorázna, az az utolsó rendelését még éjjel 11.30-kor is leadhatja. Az étlap még számos érdekességet tartogat, a gyönyörű épület falai pedig magukért beszélnek!

Forrás: Antik Dalma / PR expert

 

Hozzászólások