Sopron Nyugat-Magyarország talán leghangulatosabb városa. Központjában található a Tűztorony, Sopron jellegzetes épülete, mondhatjuk szimbóluma. Az épület falain emléktábla van a Civitas Fidelissima (A leghűségesebb város) felirattal. De még magyar látogatók között is akadnak olyanok, akik nem tudják ennek az eredetét.

A tragikus trianoni békediktátum Burgenlandot (a mai Ausztria keleti tartománya) az osztrákoknak ítélte, és eredetileg Sopron lett volna a székhelye. A magyar kormány sokáig halasztotta a terület kiürítését, végül 1921 augusztusában a reguláris katonai alakulatok kivonultak. Az osztrákok mégsem tudták átvenni a tartományt, mert magyar szabadcsapatok vonultak be.

Ennek eredménye az lett, hogy Velencében olasz közvetítéssel Magyarország és Ausztria tárgyalásokat kezdett a terület jövőjéről. Végül megegyezés született: Magyarország kivonja a szabadcsapatokat, míg Sopron és környéke népszavazással dönthet a terület hovatartozásáról.

A lakosság kétharmada a Magyarországhoz való tartozás mellett döntött annak ellenére, hogy a többség németajkú volt. A szavazás 1921. december 14-16-án zajlott. A pontos eredménye: 15.343 szavazat Magyarország, 8227 pedig Ausztria mellett szólt. Az eredményt mindkét ország elfogadta, és a magyar kormány hálából a leghűségesebb város címmel jutalmazta Sopront.

 

Weninger Endre

Hozzászólások