Idén jubilál az Iparművészek karácsonyfái című egyedülálló program a Nagytétényi Kastélymúzeumban, ahol 28, iparművészek által díszített karácsonyfát csodálhatunk meg.

A 18. században épült nagytétényi kastélyban tizedik alkalommal megrendezett tárlat keretében – az európai bútorművesség 1440-től 1850-ig terjedő időszakát bemutató termekben – egy-egy fenyőfát állítottak, amelyet iparművészek, köztük textilesek, ötvösök, üvegesek, keramikusok díszítettek föl a szoba hangulatát is figyelembe véve.

Sárváry Katalin textilművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára már maga is 10 éve részt vesz a fadíszítésben, mert szereti a karácsonyt és azonosul ezzel az ünnepkörrel. Úgy látja, hogy a díszítéssel a művészek is fölkészülnek az ünnepre, nem szólva arról, hogy a látogatók is sok ötletet meríthetnek a látványból.

Nála a fa elmaradhatatlan dísze a mézeskalács, mert illata belengi a szobát. Ő rendszeresen angyalokat, állatkákat, Máriát a kis Jézussal, csillagokat vág ki mézes tésztából és korall, türkiz vagy más színű cukorgyöngyökkel díszíti. Azon van, hogy kedvet csináljon másoknak is a mézes sütéséhez.
A Nagytétényi Kastélymúzeumban a karácsonyi programsorozat az Angyali karácsony című kamara-kiállítással indult, amelyet az elmúlt 10 év díszeiből állítottak össze. A nyitó napon – a hagyományokhoz híven – elárverezték az elmúlt évben használt díszeket.

Az év végéig tartó kiállításon vasárnaponként koncertek lesznek, a gyermekeket bábelőadásokkal, kézműves foglalkozásokkal várják. Emellett iparművészek munkáit – sálakat, sapkákat, ékszereket, gyerekjátékokat – lehet megvenni, de lesz méz-, gyógytea- és borvásár is.

Az Iparművészeti Múzeumhoz tartozó Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban december 15-16-án karácsonyi díszeket, ajándékokat készíthetnek a látogatók Kelet-Ázsia ihletésében. Origami girland, koreai szitakötő-csomózás és ajándékkártya-készítés is lesz koreai mintákkal.

Forrás: MTI

2012. december 13.

Hozzászólások