A Dévai Szent Ferenc Alapítvány Böjte Csaba testvér alapításával 2002-ben jött létre, elsősorban az erdélyi ferencesek által fenntartott gyermekvédelmi intézmények, iskolák, óvodák, napközi otthonok támogatására. Az alapítvány céljai között szerepel a gyermekek érdekeinek képviselete, szellemi és szociális fejlődésük elősegítése, szociális védelme, a nemzeti kulturális értékek megismertetése nemzetközi szinten. Segítséget kívánnak nyújtani a hátrányos helyzetű gyermekek ellátásában, a beiskoláztatásában, a pályaválasztásban, szakmai képzésben, számukra munkahelyek létrehozásában, kialakításában.

Böjte Csaba atya olyan nagyméretű gyermekmentő hálózatot hozott létre segítőivel együtt, amely bámulatra méltó, és valamennyiünket tenni akarásra serkent. Csaba testvér lendülete nem áll meg, munkája során újabb és újabb otthonai lesznek az elhagyatott gyermekeknek. Akik az ő szárnyai alatt nőnek fel, szeretetteljes körülmények között cseperednek emberré.

Továbbtanulnak, szép családot alapítanak, sokan közülük Csaba testvér segítői lesznek, valamelyik gyermekotthonban vállalnak munkát. Ki is értené meg az árvák gondjait jobban, mint aki maga is ilyen körülmények között nőtt fel? S ha valaki azt mondja, hogy ez csak csepp a tengerben, azt mondom, optimistának kell lennünk: ha mindenki megteszi a maga feladatát a saját helyén, akkor a sok csepp összeadódik és szeretet-tengerré válik.

A nagy műsorfolyamból kiemelem a Duna Televízió 13.25-kor kezdődő műsorát, melynek címe: Csillagösvényen. Ez a 2004-ben készült dokumentumfilm bemutatja a Csaba testvér és segítői által működtetett otthonok hétköznapjait, lakóinak örömeit és könnyeit. S ha önkéntesként nem is tud mindenki csatlakozni, hogy fölszárítsa ezeket a könnyeket, legalább kisebb-nagyobb adományaival hozzájárulhat ahhoz, hogy biztonságban, bizalomban és szeretetteljes környezetben növekedjenek föl a kis árvák vagy elhagyatott gyermekek.

Adakozni többféleképpen lehet:

1.    az Adhat-vonal felhívásával: Az Adhat Vonallal egy olyan gyors és kényelmes, mindenki számára könnyen elérhető adományozási rendszer jött létre, amely elősegíti az adományozási kultúra és a civil társadalom fejlődését. A három nagy országos telefonszolgáltató és a Nonprofit Információs és Oktató Központ közös rendszer felépítését határozta el, melyben az adománygyűjtő szervezetek mindegyike ugyanolyan feltételekkel tud gyűjteni. Működésének lényege, hogy a 13600-as közös telefonszám felhívása után, a szervezet kódjának (A Dévai Szent Ferenc Alapítvány kódja a 20-as) megadásával 250 Ft adományozható a nonprofit szervezeteknek. Az Adhat vonal a Telekom vezetékes- és mobilhálózatából, valamint a Telenor és a Vodafone hálózatából hívható.

2.    a támogatóink által felajánlott tárgyak megvásárlásával

3.    december 16-án a Jónak lenni jó jótékonysági műsorfolyam ideje alatt (08.30-21.30 között) tett telefonos felajánlással. December 16-án vasárnap a Közmédia képernyős arcai és mikrofonos hangjai fogadják majd a telefonos felajánlásokat, az összeget banki átutalással vagy postai csekken befizetve fogadja az Alapítvány.

Számlaszám:
Dévai Szent Ferenc Alapítvány
Bankszámla szám: 10300002 -20145639-49020157
IBAN szám: HU82-1030-0002-2014-5639-4902-0157
Megnevezés: „Jónak lenni jó”

Legyünk hát jók, és segítsünk a rászorulókon! Örüljünk, hogy van miből adnunk! Szép vasárnapot kívánok, és tekintsünk bele a televízió csatornák műsoraiba a nap folyamán. Biztosan megindító műsorok lesznek.

Weninger Endréné

Hozzászólások