Luca Zaia, Veneto tartományi elnöke bejelentette, hogy az Európai Unió illetékes intézményeinél a tiramisu garantáltan hagyományos különlegességként való elismerését kezdeményezte.

Alig hangzott el a venetói politikus bejelentése, a szomszédos Friuli-Venezia Giulia tartományból a 96 éves Norma Pielli tiltakozott. Az idős asszony a helyi sajtóval azt üzente, hogy a tiramisu egyáltalán nem venetói specialitás. A kávéba mártott piskótás édességet ő és férje dolgozta ki még az ötvenes években az Udine melletti Tolmezzóban működő, Al Roma nevű éttermükben.

Zaia azt válaszolta, hogy a tiramisut Lolli Linguanotto, a venetói Trevisóban levő Alle Beccherie étterem szakácsa találta ki még a hetvenes években a tulajdonos, Ada Campeol házi receptjének alapján. Zaia hangoztatta, hogy a desszert összes alapanyaga tipikusan venetói a piskótától a Velencei Köztársaságba már évszázadokkal ezelőtt is érkező kakaóig. Venetóban a tiramisu tápláló alapanyagait adták évszázadokon át a szoptató anyáknak.

A ma már az egész világon ismert édességet az itáliai konyhaművészet is a venetói Trevisóból származtatja. Az olasz tiramisú elnevezés is a venetói nyelvjárásból ered és arra utal, hogy a kávés édesség “feldobja” azt, aki fogyasztja. A tiramisu receptje nem szerepel a hatvanas-hetvenes évek előtti olasz receptkönyvekben.

MTI

2013. augusztus 26.

Hozzászólások