A Képes Gyermekjogok (Rights of the Child in Images) egy Magyarország tíz, egymástól jelentősen eltérő jellegű iskolája számára indított jogtudatosító program, melyet az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala, a Vizuális Világ Alapítvány és a Kanadai Nagykövetség közösen valósított meg.

A diákmunkákat tíz, az ENSZ Gyermekjogi nyilatkozatában foglalt jog inspirálta, melyek közül 2012 februárjában Kanada nagykövete egyet-egyet kisorsolt feldolgozásra és ábrázolásra tíz iskola diákcsoportjainak.

Gyermekjogok

A gyermekek érdekeinek védelmében a jog eszközeivel sokáig nem lehetett fellépni nemzetközi szinten. Az ENSZ Gyermekalapja ezért más szervezetekkel együttműködve kampányt indított a gyermekek jogait rögzítő dokumentum kidolgozására. A Gyermekjogi Egyezményt 1989-ben fogadta el az Egyesült Nemzetek Közgyűlése.

Minden gyereknek joga van
1. az egészséges szellemi, testi és lelki fejlődésre;
2. a képzésre és személyisége teljes kibontakoztatására;
3. elegendő szabadidőre, játékra és pihenésre;
4. a szabad véleménynyilvánításra és arra, hogy véleményét meghallgassák;
5. az elhanyagolással, erőszakkal és megalázó bánásmóddal szembeni védelemre;
6. a gazdasági és szexuális kizsákmányolással, illegális örökbefogadással és gyermekkereskedelemmel szembeni védelemre;
7. arra, hogy háborúkban, katasztrófák esetén elsőként kaphasson segítséget;
8. az egyenlő és megkülönböztetéstől mentes bánásmódra;
9. a különleges gondoskodásra, amennyiben fogyatékos;
10. arra, hogy családban nőjön fel és ne válasszák el szüleitől. Ha a gyermek érdeke mégis ezt kívánná, joga van kapcsolatot tartani mindkét szülővel.

KIMI – Az egy éves Gyermekbarát Igazságszolgáltatás Családi Nap házigazdája

KIMI nem egy minisztérium rövidített neve, hanem maga a kérdés:  Ki? Mi? -, mely oly sokszor elhangzik, amikor jogról, és azon belül is a gyermekjogokról van szó.

Évekkel ezelőtt láttam a Good Will Hunting című, 1995-ben készült filmet.

„A Matt Damon által alakított Will Hunting még csak húsz éves, de már kilóg a kemény dél-bostoni munkásnegyed környezetéből. Barátaihoz hasonlóan gürcöl, amikor éppen nem a helyi bárban lóg vagy nem keveredik összetűzésbe a törvénnyel. Sohasem járt egyetemre, legfeljebb gondnokként felmosni a padlót. Mégis homályos történelmi utalásokat idéz fel fényképszerű emlékezetéből és szinte azonnal old meg Nobel-díjas professzorokat is zavarba ejtő matekpéldákat. Az egyetlen dolog, amire ez a bámulatosan okos és lehetetlenül dühös fiatalember nem képes, hogy újabb kocsmai verekedése után kidumálja magát a várható börtönbüntetés alól. Egyetlen reménye Sean McGuire, az egyetemi professzorból lett pszichológus, aki csodálja a fiú érzelmi küszködéseit és megérti, milyen az, amikor az ember élete állandó küzdelem.” (Port.hu)

Lenyűgözött az érvelés a bírósági jelenetben és egy állásajánlat visszautasítása is, mely részlet morális kérdéseket is feszegetett.

Már akkor is foglalkoztatott a kérdés, hogy nálunk az alsóbb iskolákban miért nem tantárgy még az állampolgári jogok ismerete. Lehet, hogy már tíz évesen parciálisan derivál a zseniális kisdiák, de nem tud semmit tenni, amikor a jogait a felnőtt társadalom nem veszi figyelembe.

Az is érdekes, hogy a „Lajtán túl” miért tudják a gyerekek, hogy kell viselkedni és mit kell tenni katasztrófahelyzetekben, vagy, ha netán terrorista, drogdíler, cukros bácsi stb. környékezi az iskolát.
Azért tudják, hogy mi a teendő, és ki az, akit segítségül lehet hívni, mert benne van már a kisiskolás tanmenetben is.

Éppen ezért örömmel láttam, hogy egy merőben új szemléletű, gyermekbarát igazságszolgáltatási program indult el tavaly ilyenkor, melynek idei „Jogos a kérdés!” című családi napján a Millenáris Teátrumban egész napos programkavalkád fogadta a gyerekeket és családjaikat. Élő labirintus kalandjáték, interaktív színpadi játék, koncertek és színházi előadások várták az érdeklődőket a www.egyszervolt.hu szervezésében és a www.jogosakerdes.hu honlap támogatásával. Ez a rendezvény szervesen kapcsolódott a Gyermekjogok Világnapjához is.

A rendezvény házigazdája KIMI, a gyerekeknek szóló „Jogos a kérdés!” honlap kedves kis figurája volt.

Szöveg és fotók: Antalffy Yvette

2012. december 14.

Hozzászólások