A legősibb tartósítási eljárás – az aszalás

Már az ókorban is alkalmazták a módszert, mely szerint a gyümölcsöket esőtől védhető helyen egy tiszta ponyvára helyezték, hogy a Nap kiszárítsa. Ma is használhatjuk ezt a hagyományos eljárást, hátránya azonban, hogy nagyon lassú, végig biztosítani kell a szellőzést és az egyenletes meleget, valamint a legyektől is meg kell védeni az aszalódó gyümölcsöket. A sütőben való aszalás is elég nehézkes, egyszerűbbnek tűnik a megfelelő elektromos berendezések használata, melyek a gyümölcs méretétől és nedvességtartalmától függően 6-24 óra alatt végzik el a műveletet.


Hogyan fogjunk hozzá?

Fontos, hogy csak ép és egészséges szemeket válogassunk ki. Miután megmostuk, csöpögtessük le és töröljük szárazra. A nagyobb darabokat szeleteljük fel és távolítsuk el a magokat és magházakat. Körülbelül 60 fokon végezzük a fonnyasztást sütőben, kemencében vagy aszalógépben, amíg a gyümölcs el nem veszíti víztartalmának kb. 80%-át. Akkor van kész, ha megnyomkodva nem enged magából nedvességet, de tapintása még rugalmas. Száraz, hűvös helyen, dobozban, zacskóban vagy üvegben tároljuk az elkészült aszalt gyümölcsöket, melyek így akár egy évig is elállnak.

Kedvező élettani hatásai

Az aszalás során a gyümölcs víztartalmának nagy része elpárolog, ezért az aszalt gyümölcs akár nyolcszor nagyobb koncentrációban tartalmazza a fontos tápanyagokat. És hogy mi mindenre jók ezek az ízletes csemegék? A szárított áfonya például csökkenti a koleszterin és a vérzsírok szintjét, miközben erősíti az immunrendszert és csökkenti a stresszt. Lekvár formájában kiváltképp finom. Az aszalt eper nagy mennyiségű C- és E-vitamin tartalma révén méregtelenítő hatású és javítja a vérkeringést, ezen kívül fogyókúra esetén is ajánlott, mivel már viszonylag kis adag is a jóllakottság érzetét kelti.
Az aszalt sárgabarack kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és A-vitamint, a datolya és a füge pedig magas rostanyagtartalma miatt az emésztési zavarokkal küszködők számára különösen ajánlott.

Az aszalt gyümölcsök felhasználása rendkívül sokrétű, kitűnően illenek a muffinokba, püspökkenyérbe, bejglibe és számtalan süteménybe, de akik az édes és a sós ízeket szívesen kombinálják, azok húsételek töltelékeként is fogyaszthatják. 

Weninger Nóra

Forrás: www.tolle.hu/Wikipédia

2013. november 23.

Hozzászólások