Valamelyik este a kezembe került egy kiadvány, melyben régi korok építészetéről és lakáskultúrájáról írtak. Ott olvastam a lábasházakról. Ez egy népies kifejezés, melyet falazott pillérekre vagy faoszlopokra épített, az utcai részen általában tornácos kiképzésű házra használtak. Nagyon gyakran irodahelyiségek, üzletek vagy műhelyek előtt voltak ezek a védettebb tornácos zugok. Lábazat – a fal őre, szépítője.

Sokat elmélkedtem ezen a jelzőn: „lábas”, és az agyam máris a burkolási szakkifejezésnél, a lábazatnál kötött ki. Teljesen logikus volt ez az összekapcsolás, hiszen a lábazat is ugyanúgy véd, mint a tornácos előterek. Védi a falat a szennyeződéstől, víztől felmosáskor, illetve magát a padlóburkolat falhoz eső szélét is.

labazat
Hasznos is és mutatós is egyben

Mint a fugázás, a csempelábazat kérdése is nagyon gyakran képezheti parázs vita tárgyát a családban. Kell-e nekünk ilyen vagy sem? Modern vagy ódivatú? Van, aki egyáltalán nem tartja szükségesnek a falburkolattal nem ellátott hidegburkolatú helyiségekben a csempelábazatot. Mások pedig igazán nagy hívei ennek.

Állószegélynek is szokták ezt nevezni, de a mosólábazat kifejezéssel is gyakran találkozhatunk. Utóbbi jól vissza is adja egyik nagyon lényeges szerepét, hiszen amellett, hogy az úgynevezett dilatációs hézagot lezárja a padlóburkolat és a fal találkozásánál, felmosáskor védi a fal alsó részét a víztől és a kosztól. A Csempehegyeknél a lábazati elemek széles kínálata érhető el.

Hova tegyünk lábazatot és hova ne?

Igazán lényeges kérdés, hogy érdemes-e tenni csempelábazatot a konyhában a konyhaszekrények mögötti falszakaszra. Ha takart lábakon áll, akkor általában felesleges. Viszont ha nem, és gyakran felmosunk majd alatta, akkor érdemes lehet csempelábazatot felrakatnunk oda is.

Beépített szekrények mögé azonban általában nem szokás tenni, mert például az asztalos dolgát is megnehezítheti, és ott úgysem kell a falat óvnunk.

Miből készül leggyakrabban a lábazat?

A leggyakrabban persze csempéből készülnek ezek a védőlábazatok. Nagyon gyakran magából a padló burkolásához is használt anyagból vágatjuk a lábazati elemeket, de ma már nagyon sok járólaphoz lehet kapni lábazati lapokat. Ezek egyik széle már lekerekített, lecsapott vagy díszített. Mivel mázas, nem kell például lefesteni őket a fal színére. A csempelábazat magassága változó, 7-9 centiméteres. Ám készülhet lábazat más anyagból is. Akár még a hexagon hatszögletű járólap is remekül mutat a fehér, angolszász típusú falszegéllyel. Rendkívül letisztult és kellemes a végeredmény.

Ez általában a csempéből készült lábazatnál magasabb, akár még 10-12 centiméteres is lehet. Festett MDF vagy polisztirolból szokták készíteni. Igazán szép hatás érhető el az ilyen lábazat kialakításával, de nagy hátránya, hogy ez kevésbé véd a víztől. Kellemes hatást érhetünk el, ha például a kedvelt famintás járólapokhoz parketta lábazatot alkalmazunk.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások