A képesség azt jelenti, hogy miben vagy tehetséges. A motiváció dönti el, hogy mit teszel. A hozzáállás pedig meghatározza, hogy milyen jól fogod csinálni. /Lou Holtz amerikai rögbi edző és televíziós kommentátor/. Életünk során találkozhattunk olyan emberekkel, akiknek a tehetsége több irányban is megmutatkozott. Felvetődik a kérdés: – Vajon mi lehet a titkuk? Szorgalom, nagyfokú érdeklődés a különböző művészetek felé, hatalmas kitartás egy kitűzött cél érdekében…? Bizonyára még lehetne folytatni a sort. Szász Zsolt (Erdővidék Térségi Televízió alapítója, színész, rendező, dramaturg…) példa arra, hogy a bennünk rejlő tehetséget milyen sokoldalúan bontakoztathatjuk ki.

Szász Zsolt – Interjú

Kedves Zsolt! Szeretettel köszöntelek! Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak! Hol születtél? Milyen tanulmányokat folytattál?

Sepsiszentgyörgyön születtem 1954-ben. A Székely Mikó Kollégiumban tanultam 12 évet. A kolozsvári Bábes-Bolyai Tudományegyetemen a matematika – informatika karon diplomáztam 1980-ban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen videokommunikáció és alkalmazott video szakon szereztem második diplomámat. A marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Egyetemen is elkezdtem tanulmányaimat rendezői szakon, de korán abbahagytam.

Nagy változást jelentett az életedben, amikor a videokommunikáció felé fordultál? Mi volt az oka? Mi késztetett erre a váltásra?

A matematikát nem hagytam el, de úgy döntöttem, hogy ezen a területen is van mit keresnem. Azelőtt a székelyudvarhelyi Népszínház tagjaként két előadóestem volt, rendeztem színdarabot, és sok darabban játszottam. Vezettem Irodalmi Kört. Rengeteg kiállítást nyitottam meg.

A Magyarországi Filmszemlén 2000-ben a ”Téltemetés” című játékfilm az MTV különdíjában részesült. Hogyan jött létre ez a film? Kik voltak az alkotótársaid? Miért éppen ezt a témát választottátok? Hol került még bemutatásra? Milyen díjakat sikerült még elnyernetek?

A film ötletgazdája Szalay Péter volt. Készített egy kisfilmet Alsósófalvi anziksz címmel. Rá két évre bejelentette, hogy egy játékfilmet szeretne készíteni, mert nagyon felvillanyozta a téma. Egyik főszerepre felkért engem. Szívesen elfogadtam, miután elmondta, mi lesz a film témája, és mi lesz az én szerepem. Egy nagyszerű stábot toborzott össze. A filmezéshez kibéreltünk egy eladófélben lévő házat, amely kitűnő filmezési színtérnek bizonyult. A hagyományokat őrző és a modern világ szembeállítása – röviden ezt akartuk megmutatni e filmdrámában.

DÍJAK

KRAKKÓI FILMFESZTIVÁL – 1999 Elismerő oklevél
ANTALYA GOLDEN ORANGE NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL – 1999 Legjobb rövidjátékfilm

FESZTIVÁLSZEREPLÉSEK
BUKAREST DAKINO – 1999 (versenyben)
ISZTAMBUL NEMZETKÖZI RÖVIDFILMNAPOK – 2000
DRAMA RÖVIDFILMEK NEMZETKÖZI FESZTIVÁLJA – 1999 (versenyben)
ANKARA FESTIVAL ON WHEELS – 2000
SZENTPÉTERVÁR MESSAGE TO MAN – 1999
OBERHAUSEN NEMZETKÖZI RÖVIDFILM FESZTIVÁL – 1999 (versenyben)
STOCKHOLM NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL – 1999

szasz zsolt

Téltemetés (2000, dokumentumfilm, video, színes, 70 perc) Port.hu/Téltemetés

Szereplők:

Soltész Bözse, Szász Zsolt, Dr. Gazsó Lenke, Dr. Rappay György, özv. Károly Albertné, Szepesi Imre, Kovács Ferenc

Alkotók:

Rendező: Szalay Péter – Forgatókönyvíró: Szalay Péter, Hidas Ildikó – Zeneszerző: Szepesi Imre Tácsik Zsuzsa
Operatőr: Szalay Péter – Díszlettervező: Triceps – Jelmeztervező: Várszegi Kata

Főhősünk, a népi hagyományokon és hiedelmeken felnőtt Jezabel kétes üzelmeket folytató cégnél vállal munkát. Az internetes céget két játékos kedvű zseni vezeti, akik sakkozva zsebelik ki a világot, stílusosan oldalkocsis motorkerékpáron közlekednek és féltik hatalmukat, melyre Jezabel pályázik.

Mit rejt a techno zene? Mit lehet megtudni egy happy DJ segítségével?

Jezabel gyermekkorát a szigorú és beteg Illés, valamint Anna néni, a falu vajákos asszonya határozza meg. A tőlük ellesett fortélyokat Jezabel bárhol képes alkalmazni, legyen az a kis erdélyi falu vagy a posztmodern nagyváros. A film egy médiumi képességekkel megáldott hölgy mai története a megfelelésről, alkalmazkodásról és önmaga kereséséről.

Milyen tárgykörű dokumentumfilmeket készítettél még?

Portré, ismeretterjesztő és hagyományainkat őrző filmeket. Körülbelül 30 dokumentumfilmet készítettem

Balladák püspöke

Az Erdővidéki Térségi Televíziót 2006-ban alapítottad. Mi volt az a belső indíttatás, ami erre késztetett? Kik a munkatársaid? Milyen segítséget kaptok a működtetéshez?

Egy információs lehetőség megteremtésének szándékával indítottuk el 2006- ban az Erdővidék Térségi Televíziót. A televíziós munkám során több történés is felvillan az emlékezetemben. Elhatároztam, hogy saját kezembe veszem a sorsomat. Ritkábban küldök dokumentumfilmeket különböző Televíziós társaságoknak Budapestre és Kolozsvárra. Így került sor arra, hogy  megalapítottam az Erdővidéki Térségi televíziót.

Meghatározó élmény volt számomra, ahogyan hozzáálltak az önkormányzatok és az itteni emberek. Mindenkit felvillanyozott, hogy a térségnek TV-je lett! Egyre-másra érkeztek a gratulációk és a támogatások. Igazságos szerződéseket kötöttünk a kölcsönös bizalom jegyében. Ez a mai napig is megmaradt. A nagy dolog az, hogy nem csalódtunk egymásban. Továbbra is él a kölcsönös bizalom és tisztelet a nézőkben, a támogatókban és bennünk egyaránt. Szerintem a mai világban ez nagyszerű.

Nagy segítségemre volt a családom, Blanka nejem és Zsolt fiam. Az erkölcsi támaszt nagy dolognak tartom. Azon kívül forgatásoknál is segítettek, olyannyira, hogy pár éve a nejem, Blanka vette át a TV irányítását. Ő intézi az adminisztrációs munkát, és filmezni is nagyon sokat jár.

A televízió műsorát Erdővidék hány településén sugározzák?

Barót városban, hét községben és a hozzájuk tartozó falvakban nézhető (összesen 23 településen.)

szasz zsolt

Barót Ágostonfalváról nézve (Erdővidék központja)

Erdővidék történelmi tájegység Erdély keleti részén, Kovászna megye északnyugati sarkában. Főként a Baróti-medence településeit foglalja magába.

Mi a prioritásotok, elsődleges célotok a műsorok felépítésekor, bemutatásakor?

Műsoraink rólunk és nekünk szólnak. Az országos médiákból értesülünk a nagyvilág történéseiről, de ez csak részben a mi valóságunk. Ami a közvetlen környezetünkben történik, sokszor fontosabb, mert nem csak szereplői, hanem szerzői is vagyunk életünk, kistérségünk sorsa alakulásának. A jövőnk nincs “készen” hanem mindig készülőben van. A választásunk akkor jó, ha figyelünk egymás értékeire, mert mindannyian értékek hordozói vagyunk, és felelősséget vállalunk lépéseinkért és egymásért.

Erdővidék Térségi Televízió

A LYRA Facebook közösségi oldal mottója: A képet nézd elfogulatlanul, a könyvet olvasd nyílt szívvel. ( Ernest Hemingway) Mikor indítottad el az oldalt? Mit találhat az olvasó itt?

A LYRA közösségi oldalt 2020. február 6 – án indítottam el.
Kitűzött célom:
A magyar kultúra gyöngyszemeinek bemutatása.
Az egyetemes kultúra bemutatása.
A kortárs magyar költészet megismertetése.
Jeles és világnapok alkalmából készített bejegyzések.
Képalkotással három éve foglalkozom.

Facebook – LYRA

szasz zsolt

LYRA oldalon (Június 1. ) – Szabó Lőrinc: Kicsi vagyok én

Van példaképed a filmművészetben, televíziózásban?

Általam kedvelt alkotások:

Mihail Bulgakov: Mester és Margarita
Ady Endre: Az ős Kaján
Robert Zemeckis: Forest Gump
Pink Floyd: A fal
Bolyai János munkássága: Appendix
Georg Friedrich Händel: Vízizene

Befejezésként pár szóval beszélnél a családodról? Mivel szeretsz még foglalkozni?

Boldog család vagyunk. Mi a tévét szerkesztjük, Zsolt fiunk egyetemista.
Hogy mivel foglalkozom még?
Az egészségem védelmével: (profilaktikus célzattal) szauna, gyógyvizek, mofettázás. Olykor egy kis túrázás. Közéleti rendezvények látogatása. Képszerkesztés.

Köszönöm szépen a beszélgetést. Sok sikert kívánok.

 

Lakatos Ilona

 

A szerző korábbi interjúja magazinunkban

 

Hozzászólások