Egy internetes művészeti csoportban fedeztem fel Yasmin Olivares venezuelai festőművész alkotásait. A szép ábrázolás, az egyedi technika figyelemfelkeltő volt. Kíváncsivá tett, így készült el vele az interjú.

„Ha semmit nem tudunk egy kép keletkezésének történetéről, egészen mást láthatunk a képen, mint a mű alkotója.” Gerevich József

Hétköznapjainkban is felfedezhetjük a szépet. Egy képzőművészeti alkotás nemcsak esztétikus látvány nyújt a nézőnek, de mélyítheti szépérzékünket, s ez által személyiségünk is fejlődhet. Empátia, szomorúság, bánat, vidámság és még sokfajta érzelem megjelenhet egy képen. A dekoratív művészi ábrázolások, különböző fogások, technikák és anyagok használata még inkább felkelti az érdeklődésünket a mű alkotója iránt is.

yasmin olivares

Yasmin Olivares venezuelai festőművész

Yasmin Olivares venezuelai festőművész papiruszszerű, viharvert leveleket fest fákról és cserjékről akvarell, olaj és akril festék felhasználásával. A papirusz növényi rostokból, főleg papiruszból álló írófelületű anyag.

Yasmin leromlott faleveleket használ rostokra vagy természetes papiruszszerű vászonra. Ezt biológiai fermentációs eljárással éri el. Olyan faleveleket, használ, mint a kávé (Coffea arabica), a kakaó (Theobroma cacao), az avokádó (Persea americana), a mangó (Mangifera indica), a dohány (Nicotiana tabacum), a Guarumo (Cecropia peltata), a Paulownia (Paulownia spp), a tea (Tectona) grandis), ezek 90×70 cm-esek lehetnek. Kollázst készít azáltal, hogy a lapokat összekötve bármilyen alakú és méretű vásznat képez. Tartalmaz degradált leveleket, ahol a legidősebbek 26 évesek, megőrzik eredeti morfológiájukat és színüket.

Kedves Yasmin! Szeretettel köszöntelek. Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak! Hol születtél, milyen tanulmányokat folytattál?

Yasmín Olivares a nevem. Ricoban születettem, Venezuelában, Miranda államban 1964. december 2-án. Jelenleg Maracay városában élek. Szakmám hisztológus: emberi szövetek vizsgálata (biopszia, boncolás és citológiák), valamint állatok és növények szövetei. Közösségi hálózatokon elérhető vagyok: Facebook / Instagram yasmin.olivares.9674 – E-mail küldése: yolivare@usb.ve

Maracay (Venezuela)

A Simón Bolívar Egyetemen tanultam és kutattam, de jelenleg nem dolgoz om. Fogyatékkal élő vagyok, mivel mérgező vegyi anyagokkal szennyezett lettem, és ez különféle kórképeket okozott, így nem folytathatom a munkát.

2006. november 6-án sok órán át nagyon mérgező vegyi anyagoknak voltam kitéve. Mivel a szűrőrendszert nem tartották karban, szennyezetté váltam, ami károsította a testemet. Sokáig Dr. José Trujillo toxikológusom kezében volt az életem, akinek sokat köszönhetek. Gyakorlatilag újra életre keltett.

Innentől kezdve a napok a klinikákon történő kórházi ápolással teltek el. Utána az otthoni betegek mellett – szüleim – férjem és idősebb nővérem, Marbely gondozott, segített. Ők a 12 és 2 éves gyermekeimet is gondozták, mindenben segítették őket. A megélhetésben is segítettek, mert nem tudtam dolgozni. Itt abbahagytam a festést, mivel a festékek szaga fájdalmat okozott nekem. Pedig a művészet segített felemelkedni a halálból.

2012-ben két különleges művet kértek tőlem:
1. Cló (a házam papagája) a venezuelai gesztenye (Pachira insignis) leromlott lapján
2. Colonia Tovar tájkép, a különböző fajok 200 levelének kollázsa.

Ezek olyan művek voltak, amelyeket a Mérida államban található Mucuchies múzeumban készültek kiállítani.  Arra kértek, hogy üveg nélkül küldjem el a műveket, hogy jól tudják értékelni a technikámat. Sajnos, a mai napig nem láttam viszont őket. Különféle körülmények miatt nem küldték vissza nekem. Én sem tudtam elmenni értük, mert a Múzeum nagyon távol van az otthonomtól.
Úgy informáltak, hogy az üveg nélküli mű szinte megsemmisült. Ami idegesített és felháborított, mert éppen a 25 éves leromlott leveleim voltak. Helyreállítom, mert véleményem szerint ez a legjobb munka, amit valaha készítettem.

yasmin olivares

Milyen volt az első találkozásod a képzőművészettel?

A művészet nagyon fiatal korom óta jelen van az életemben. Első kiállításom a Simón Bolívar Egyetem Galériájában volt 2003-ban. A látogatók nagyon meglepődtek, mert a munkámat csak a tudományos és oktatási területen ismerték, a művészet iránti szenvedélyemet nem. Második helyezett lettem. Ugyanebben az évben kiállítottam a Guárico State Calabozo Képzőművészeti Csarnokában. A legtöbb műgyűjteményem 2003 és 2006 között készült.

Milyen tapasztalatok hatottak rád?

Miguel Ángel Buonarroti “az isteni”, annyira emberi volt, hogy még az alkotót is humanizálta, arcot adva Istennek. Művész a legszélesebb értelmében: festő, szobrász, építész … Zseni. „Saját vizuális nyelvemet hozom létre”, tudatosan ellentmondva a klasszikus előírásoknak. Számára a művészet nem csupán szakma volt, szenvedélyes szépségkeresése egyben útja is Istenhez.

Joaquín Sorolla Esosñolx mester egy napon fény hatására festőket keresett, és ott jelent meg.

„A művészet nem kapcsolódik csúfsághoz vagy szomorúsághoz. A fény mindennek az élete, amelyhez hozzáér; tehát minél több fény van a festményen, annál több élet, annál több igazság, annál több szépség lesz. “

A fény által történő életkeresés állandó volt munkájában, amelyet gyakran inspirált valenciai földje, strandjainak és tájainak fényereje. Festőként csodálatos portréművész és a hagyományos jelenetek egyedülálló ábrázolója is volt. Ő késztetett, hogy folytassam a Vizuális Művészeteket, és az a meghívás, amelyre az egyetem kért fel, hogy folytassam a kiállítást. Ez arra ösztönzött, hogy folytatni akarjam a művészeti tevékenységemet.

yasmin olivares

Mikor kezdődött el a művészeti pályafutásod?

Első munkám a leromlott faleveleken egy Paulownia-falevélen készült, amely legidősebb fiam, David Mateus Olivares portréja volt 5 éves korában, 1999-ben. Mielőtt papírra festettem.

Hogyan készül egy festmény? Milyen technikákat alkalmazol?

Szinte mindig látom a leromlott leveleket és elképzelem a munkát. Amikor felkérnek egy festmény készítésére, azt javaslom az érdeklődőnek, hogy válassza ki a nálam lévő levelek vásznát. Sok festőhöz hasonlóan én is vázlatot készítek, szinte mindig kemény ceruzával (grafit). Hagyományos és természetes elemek felhasználása vegyes technikán keresztül, amelyet a vizuális művészetek több mint 20 éves tapasztalata tökéletesít.

Mi az, ami inspirál? Milyen témákat szeretsz bemutatni?

A természet, mint az inspiráció és az alkotás központja, reális, teljesen figuratív hatással. Tájképeket, portrékat, figuratív festményeket készítek.

yasmin olivares

Milyen kiállításod volt eddig? Milyen kiállításokon veszel részt?

A Simón Bolívar Egyetemen a Szemtől szemben című kiállítás, versenyek és állandó kiállítások. Azok közül, amelyekben részt vettem, a legjobban a XI. Vizuális Művészetek Nemzeti Szalonja motivált, mert az magában foglalta az összes művészetet.

Legfrissebb virtuális kiállítások

1. Sorolla Múzeum
2. Jesús Soto Modern Művészeti Múzeum
3. Afrika Házmúzeum
4. Kolumbiai Közművészeti Múzeum (MULI)
5. Kolumbiai Nemzeti Múzeum
6. Amerikai Múzeum
7. A Szépművészeti Palota Múzeuma
8. @ESPACIOARTEKOLOM. Argentína 2021-es nemzeti és nemzetközi virtuális interdiszciplináris kollektív kiállítása, aktuális
9. Dr. Mostafa Sadek Global Art Award Contest. Egyiptom, jelenleg aktív
10. Rainbow Art Word virtuális galéria. A HATÁRON TÚL 2. virtuális nemzetközi művészeti kiállítás 2021 január 29-től február 28-ig. India.
11. Lépésről lépésre Nemzetközi Alapítvány kortárs művészeti akvarell. Lengyelország. Most aktív
12. Macanao Galéria Nemzetközi Expo The Art Therapy Healing. Venezuela.
13. A művészet varázsa Nemzetközi “La Viajera” virtuális kiállítás. Venezuela.
14. ART SPECTRA Nemzetközi Online ART kiállítás. India.
15. Galéria Laz Art Respect for Women esemény, most.
16. Panamai Egyetem I. Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé, most.

Egy kicsit beszélnél a családodról? A festésen kívül mit szeretsz még csinálni?

Összesen huszonkilencen vagyunk a családban. Először is a csinos 87 éves anyukám. Én vagyok a három nővér közül a legfiatalabb, két férfitestvér, a legfiatalabb hős, aki 20 évvel ezelőtt halt meg. Vegyi anyagok és a Systems szakembere, a Corazón y Profesión tűzoltója életét adta, hogy néhány gyereket megmentsen egy gázszivárgástól. Hamarosan öt éve lesz, hogy édesapám meghalt, sokat szenvedett a vegyi anyagok okozta betegségektől.

Házasságot kötöttem Juan Mateusszal, egy agronómussal, aki szuper jó ember és nagyon intelligens. A Venezuelai Tudományos és Technológiai Országos Díj 2010-es nyertese, és a fafaragás művészetének szerelmese. Két fiunk van, David Mateus Olivares, 26 éves. 12 éves korában sakkmesternek nevezték ki. Építőmérnök, kitüntetéssel diplomázott.

Juan Andrés Mateus Olivares 18 éves, agronómiai mérnök hallgató, az Aragua Állami Gyermek Szimfonikus Zenekar zenésze. Maestro Dudamellel, a zenekar igazgatójával együtt játszott a világ legnagyobb rendezvényén. 2000 zenész volt jelen 2012-ben. Harántfuvolán játszik és festőművészként most állított ki a Nemzetközi Galériában.

yasmin olivares

Mi az, ami még örömet okoz neked?

Nagy családom van. Nagy szeretet, áldás köt össze bennünket. Hétvégenként találkozunk anya házában, ami néhány éven át bonyolult volt, mert itt Venezuelában benzinproblémák vannak. Ebből az üzemanyagból nagyon kevés áll rendelkezésre, ez a helyzet súlyosbodott a COVID19 pandémia miatt.

Köszönöm szépen a beszélgetést. Sok sikert kívánok!

 

Lakatos Ilona

A szerző korábbi cikke a magazinunkban

 

Hozzászólások