Konferencia az aktív időskor közművelődési szolgáltatásairól – Magyarország is egy idősödő társadalommal bír, aminek oka a születő gyerekszám csökkenése mellett a várható átlagos élettartam növekedése. Kecskeméten 2030-ra várhatóan minden második helyi lakos 50 év feletti lesz. Ennek számos gazdasági és társadalompolitikai következménye van: szociális, egészségügyi ellátórendszer átalakítása, nyugdíjrendszer fenntarthatósága, munkaerőpiac szűkülése, produktivitás, versenyképesség csökkenése.

aktiv idoskor

Aktív időskor

A kihívások részbeni kezelésére szolgál az „aktív idősödés” szemlélet és program megerősítése. 40 év munka után még 15-20 év aktivitásban eltöltött év áll előttünk. De ehhez tudnunk kell, mit jelent az aktív idősödés fogalma és gyakorlata, milyen helyi igények fogalmazódnak meg az idősödő társadalomban az aktivitás kapcsán.

A CédrusNet Kecskemét program feladata a társadalmi idősödés kecskeméti programjának kialakítása, a helyi társadalmi innováció, kísérleti programok szervezése, az új kihívásra reagáló módszerek és megoldások kutatása, népszerűsítése.

Ennek egyik apró eleme a 2021. július 21-én, 9:00-13:30 óra között megrendezésre kerülő műhelykonferencia Kecskeméten, ami a közművelődés új szerepét járja körbe az idősödő társadalomban. Fókuszban a kulturális alapú gazdaságfejlesztés, az intergenerációs együttműködés, a közművelődés aktív idősödésben betöltött új szerepe, valamint a szenior korosztály új közösségi terei állnak.

A járványügyi korlátozások enyhítése mellett a konferencia szabad téren kerül megrendezésre Kecskeméten a Kápolna u. 24. udvarán, illetve a konferenciát online is közvetítik majd.

A konferencia ingyenes, de mind a fizikai, mind az online jelenlét regisztrációhoz kötött. Regisztráció elérhető a “Jegyek keresése” gombra kattintva vagy ezen a linken.

Tervezett program

9:00 – 10:30 óra: Plenáris előadások

  • A kulturális alapú gazdaságfejlesztés Kecskeméten. Barta Dóra, a Hírös Agóra Kulturális Központ ügyvezető igazgatója
  • Az idősödő társadalom innovatív lehetőségei a közművelődésben. Molnár Szilárd, a CédrusNet Kecskemét program szakmai vezetője
  • A közösségi bevonás és a korosztályi együttműködés lehetőségei a közösségi művelődés és a településfejlesztés keretei között. Beke Márton, Közös Pontok Közösség- és Településfejlesztő Nkft. ügyvezetője
  • Tudományművelés és örökségvédelem: értékek létrehozása és mentése az aktív időskorban. Karvalics László vezető kutató, IASK/FTI, Kőszeg, egyetemi docens, SZTE BTK

10:30-10:50 óra: Kávészünet

10:50 – 12:15 óra: Szakmai műhelyek

           Jó gyakorlatok szakmai műhelyek a World Café módszer segítségével az alábbi témakörökben:

1. Hoksza Ildikó: hagyománykutatás, értékmentés
2. Józsa Katalin: intergenerációs együttműködés, kistelepülések közművelődése
3. Besenczi Liza: helytörténeti séták, állampolgári tudomány kutatások

A szakmai műhelymunka módszertani moderálása: Varga Ildikó, szervezetfejlesztő tréner

A “World-Café” egy olyan részvételi folyamat, módszertan, ami széles skálán begyűjti a véleményeket a résztvevőktől. A strukturált beszélgetés elsődleges célja, hogy egy nagyobb csoport tagjainak ötleteit összekapcsolja, segítse az innovációs gondolatok megosztását.

12:30 óra Konferenciazárás, összegzés

13:30 óráig kötetlen szakmai diskurzus

 

A konferencia a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. 

A CédrusNet korábbi programjairól

 

Hozzászólások