Az utóbbi időben egyre több helyen láthatunk kültéri fitnesz parkokat. Eleinte sportlétesítmények mellett tűntek fel, mintegy kiegészítő edzési lehetőségként, majd játszótereket bővítettek kinti kondi eszközökkel. Mára már komplett fitneszparkok és felnőtt játszóterek várják a mozogni vágyókat a főváros, valamint az ország számos pontján. A tavaszi időszaktól kezdve kifejezetten népszerűek a kültéri mozgásformák, és akik az edzőtermi erősítést preferálják, azok is szívesen kipróbálják a szabadtéri verziót. Néhány éve sok strandon is kialakításra kerültek ezek a kültéri tornapályák. A street workout igazi trenddé nőtte ki magát. Szabad mozgást, szabad levegőn!

Egyszerű, de nagyszerű

A kültéri fitnesz parkokban található berendezések a konditermek gépeihez képest sokkal egyszerűbb kialakításúak. A legfeltűnőbb, hogy a kinti gépek a felhasználó saját súlyát használják, nem cserélhetők a különféle súlylapok, tárcsák. A gépek között találunk elliptikus trénert, evezőpadot, különféle húzódzkodó keretet, tehát az edzőtermekben megszokott berendezéseket, csak szerényebbnek tűnő kivitelben. Ha jól belegondolunk, ezeknek a gépeknek azonban fokozottan strapabírónak kell lenniük. Egyfelől ki vannak téve az időjárási viszontagságoknak, és működőképesnek kell maradniuk a hőmérsékleti ingadozás ellenére is. Másfelől mivel ezeket a parkokat sokszor nem felügyelik, kötetlen a gépek használata, így a vandalizmus elleni védelem is hangsúlyos szerepet kap kialakításuk során. Emellett használatuk nagyfokú körültekintést igényel: gyermekek is szívesen kipróbálják ezeket a gépeket, ezért különösen fontos, hogy biztonságosak is legyenek.

Miben más a kültéri edzés?

Felismerve a szabadtéri erősítés népszerűségét, egyre több gyártó kezdett felfigyelni erre a piacra. A fentieket figyelembe véve, a Street Barbell egy igazán különleges gépcsaláddal jelentkezett. Edzőgépeikkel minden izomcsoport fejlesztése, erősítése megvalósítható, mindezt kültéri használat során. Az átgondolt tervezés lehetővé teszi, hogy a konditermek világát szabadtéren is megtaláljuk, a szabad mozgást biztosítsák. Ezek a gépek profi sportolók és kezdők számára is maximálisan biztonságosak, a tizenévestől az aktív időskorúig bárki használhatja, sokféle fitneszprogram végezhető rajtuk. Különlegességük, hogy úgynevezett tárcsapakolós rendszerben működnek.

Zárt rendszerben, kötetlenül

Aki edzőtermi testépítést választ, az szeretné fokozatosan növelni a terhelést. A hagyományos kültéri fitneszgépek erre nem alkalmasak, de a tárcsapakolós berendezéseknél ezt a problémát is sikerült megoldani. A súlytárcsákat, lapokat nem lehet eltávolítani az eszközökről, a tárcsák csúsztatásával azonban mégis szabályozható a terhelés. A zárt rendszerben a pakolás is biztonságosan kivitelezhető. Ezek már messze nem az egyszerű kültéri fitneszgépek: dinamikus eszközök, mozgó, mégis biztonságos alkatrészekkel.

 

 

Hozzászólások