2014. október 9-én Gájer Bálint első szólólemezével mutatkozott be rajongói előtt a MOM Rendezvényházban. Mielőtt azonban erről a estéről faggatnánk, egy visszatekintő beszélgetésre hívom, mely azok számára lesz igazán érdekes, akik még kevéssé ismerik őt.

gajer7

A gyermekkor meghatározó mindannyiunk életében. A te zenei pályád kibontakozását mennyiben segítette? A zene iránti vonzódásod mennyire mélyen gyökerezik?

10 évesen iratkoztam be a Marcali Városi Zeneiskola ütőhangszeres szakára. Sárkány Zsolt ütőhangszeres kamaraművész növendéke voltam több mint tíz évig. Pár évvel a beiratkozásom után megalakult a Marcato Ütőegyüttes, majd a Balaton M&K Fúvószenekar tagjává váltam.  Ebben a kb. tíz évben nagyon sok fellépésünk volt belföldön és külföldön egyaránt. Rengeteg élménnyel gazdagodtam a zene által. Gyakorlatilag tízéves korom óta a zene minden nap az életem része. A zenélés mellett a sport – elsősősorban a kézilabda – is fontos része volt az életemnek. Majd amikor 17 évesen választanom kellett a zene és a sport között, az előbbit választottam. Amit nem is bántam meg. Nagyon boldog vagyok, hiszen a munkám a hobbim is egyben.

gajer5

A sport iránti szereteted komoly riválisa volt a zenei pálya felé való orientálódásodnak. Mi bírt rá arra, hogy a zenét válaszd?

Rendszeresen sportoltam és felmerült az is, hogy profi kézilabdás leszek. Emiatt mentem Veszprémbe középiskolába. Ebben az időben a zene és a sport párhuzamosan része volt az életemnek. Majd az egyik meccsen kiment a bokám, gipszelni kellett. Emiatt ki kellett hagynom hosszabb időt, amíg felépülök. A zenélés viszont tovább folytatódott. Úgy éreztem, a zenélésért sokkal több áldozatra vagyok képes, és talán több pozitív élményt adott a zene mint a sport.

gajer14

Hogyan alakultak a zenei tanulmányaid? Miért éppen a jazz műfaját választottad?

2001-ben vettek fel a székesfehérvári Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Szakiskolába. Nagyon boldog voltam, hiszen Pély Barna növendékeként kezdhettem meg az énekesi tanulmányaimat, akit a United zenekar frontembereként addig a nézők soraiból csodáltam. A klasszikus és a jazz énekórák mellett zeneelméleti tárgyakat, zongorát és angolt is tanultam. Gyakorlatilag ez a suli felkészített a Jazz Tanszakra.

Először dobosként találkoztam a swing zenével. Már akkor éreztem valami megmagyarázhatatlan vonzódást a jazz műfajához. Ez a tanulmányaim alatt még jobban erősödött bennem. Kiderült az is, hogy a bariton hangfekvésem passzol a swinghez. Ha valaki abban az időben iskolai keretek között szeretné képezni magát, a Jazz Standard dalokon keresztül szívhatja magába a stílus sajátosságait. Én inkább úgy érzem, egymásra találtunk a műfajjal. 🙂 2006-ban felvettek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-ének, előadóművész, tanár szakára. Berki Tamás és Lakatos Ágnes növendékeként 2010-ben diplomáztam.

gajer15

Miután biztos alapokra helyezted a zenei tudásodat, hol kezdtél el bemutatkozni, játszani, szerepelni?

Még mielőtt biztos alapokra helyeztem a tudásom, voltak fellépéseim –nevet :). Arról már előzőleg említettem pár szót, hogy dobosként léptem fel először közönség előtt, akkor még csak a hobbim volt a zene. A székesfehérvári iskola első éve után léptem fel először nyilvánosan énekesként egy balatonfüredi szórakozóhelyen, ahol egy „Six on the beach” nevű formációval léptünk fel rendszeresen azon a nyáron. Ezt követően kb.10 zenekarban fordultam meg állandó tagként vagy helyettesként. Dolgoztam egy karaoke cégnél is műsorvezetőként. Szinte minden hétvégén volt fellépésem! Közel ezer fellépésem volt azóta. Az első látványos sikereket a Group’N’Swing-gel értem el.

gajer6

Kik a kedvenc zenészeid, példaképeid, mely stílusú zenékben érzed igazán otthon magad?

Szinte minden stílust énekeltem már, ami szerintem szükséges is ahhoz, hogy ki tudjam választani, melyik műfajban érzem igazán otthonosan magam. Mostanra már kialakult, hogy a swing, latin és az igényes pop zenék állnak hozzám igazán közel. Néhány előadó, akik hatással voltak rám: Stevie Wonder, George Benson, Jamie Cullum, Robbie Williams, Frank Sinatra és a nagy kedvenc Michael Bublé. November 2-án természetesen én is ott leszek a kanadai swing király koncertjén az Arénában.

gajer13

Mikor és hogyan kerültél a Group’n’Swing együttesbe, és milyen zenekarokkal dolgozol még? Melyik a legkedvesebb számodra?

2009-ben kerültem be a Group’N’Swing zenekarba. Pély Barna volt az egyik zenei producere a zenekar első lemezének, aminek zenei anyaga akkor készült el, amikor énekes lettem a bandában. Mivel Barna ismerte a zenei ízlésem, nem volt kérdés, hogy beajánl a zenekarba. Szerencsére a szimpátia kölcsönös volt, így elkezdődhetett a közös munka. Most az elsődleges formáció az életemben a saját 8 fős zenekarom. A teltházas lemezbemutató koncertem után szeretném vidéken is bemutatni a lemezanyagot.

gajer1

Mi vonzza a közönséget a zenétekben? Kik járnak a koncertjeitekre, lehet-e életkorhoz kötni? Hogy sikerül telt házas koncerteket adnod?

Sokkal szélesebb réteg hallgatja ezt a zenét, mint ami elsőre felmerülhet bárkiben. Nagyon vegyes a közönség, de nagyjából 25 éves kortól a 100 éves korig látogatják a koncertjeinket. Nagyon vidám zenét játszunk, könnyed, mindenki által érthető szövegekkel. Érzi a közönség azt is, hogy szívből zenélünk, szeretjük, amit csinálunk. A közönség jó része szinte végigtáncolja a bulikat, vagy ülve, de széles mosollyal figyeli az eseményeket. Nagyon sok pozitív energia szabadul fel ilyenkor bennünk és a közönségben is. Valószínű, hogy emiatt térnek vissza újra meg újra. Amióta találkoztam a zenével, mindig a szórakoztatás volt az elsődleges szempontom. Hiszem, hogy az a küldetésem, hogy minél több embert tegyek boldoggá a zenéimmel. Életem végéig szeretnék a színpadon állni.

gajer2

Zenei-énekesi pályádat sikerek övezik: Részt vettél a Voice tehetségkutatóján, saját daloddal, az Elmaradt pillanatokkal pedig bejutottál az Eurovízió elődöntőjébe. Még milyen mérföldkövek vannak az életedben?

A Voice előtt 12 évig álltam énekesként a színpadon, de az igazi ismertséget a tehetségkutató hozta meg számomra. Ami nélkül – azt hiszem – az Eurovízió sikere és az első szólólemezem sem valósulhatott volna meg. Szeretném vidéken is népszerűsíteni az album dalait. Idén is benevezek a dalfesztiválra. Folyamatosan készülnek a dalok, tele vagyok ötletekkel, tervekkel. Egyre több felkérés érkezik, különböző nagyprodukciókban lépek fel. Nagy vágyam, hogy a következő lemezemen egy szimfonikus zenekarral is tudjak rögzíteni dalokat. Volt szerencsém már kétszer fellépni a Margitszigeti Szabadtéri színpad 2,5-3 ezer fős közönsége előtt egy professzionális szimfonikus zenekarral, de közös felvétel még nem készült. A Voice sikere óta egyre több fantasztikus lehetőséget sodor az élet az utamba. Bízom benne, hogy ez a siker még csak a karrierem kezdete.

gajer3

Nagyon elfoglalt vagy a mindennapokban. Hol szoktatok fellépni és milyen gyakran?

Rendszeresen az Orfeumban szoktam fellépni a Bublé & More című műsorommal, amit nyolc profi zenész barátommal közösen adunk elő. Főleg saját magyar nyelvű dalok és világslágerek feldolgozásai hangzanak el a koncerten. Emellett a Group’N’Swing zenekarral havonta egy alkalommal a New Orleans Clubban láthat minket a közönség. A klub koncertek mellett természetesen céges rendezvényeken, fesztiválokon lépek fel nagyzenekarral vagy félplayback műsorral. Szerencsére egyre népszerűbb vagyok a közönség körében, emiatt egyre több a fellépési lehetőség. Sok olyan helyen jártam az utóbbi időben, ahol eddig nem volt alkalmam fellépni.

gajer12

Elegánsan öltözöl a fellépésekhez. Fiataloknál ritka ez az öltözködési stílus manapság. A zenétek stílusához, a korhoz, melyet megidéztek, valóban ez illik. A hétköznapokban hogyan öltözik „A legelegánsabb zenész”?

Imádom az eleganciát, amit szerencsére a swing műfaja meg is követel. A koncerteken természetesen öltönyben, nyakkendőben lépek színpadra. A hétköznapokban farmer, zakó és ing a viselet. A nyakkendő ilyenkor otthon marad.

gajer9

Milyen hangszeren játszol? Tudom, hogy nem csak énekelsz, de saját dalaid is vannak. Milyen feladatokat vállalsz még magadra?

Dobosként kezdtem a zenei pályafutásomat, majd amikor elkezdtem éneket tanulni, a suliban zongorázni tanultam. Amennyi zongoratudás szükséges a tanításhoz, az megvan, és szívesen le is kísérem magam, de ezt a közönség előtt még nem mertem bevállalni. 🙂
A saját daloknál általában az énektéma megírását vállalom magamra és a hangszerelésben adok egy konkrét irányt. Konkrét elképzelésem van, milyen típusú, tempójú, témájú dalt szeretnék elkészíteni. Az ötlettől a megvalósulásig végigkísérem a dalokat. Én keresem fel a zenészeket, szövegírókat, és én vagyok az, aki finanszírozza mindezt. Saját magam végzem a szervezési feladatokat is, ezért a hétköznapjaim is nagyon tevékenyen telnek. Mivel mindezt magamért és az álmaimért teszem, minden pillanatát élvezem. Bár fárasztó mindent egy kézben tartani, de látszik, hogy volt értelme ennyi energiát beletenni.

gajer4

Milyen egyéb díjat, elismerést kaptál a zenei pályádon?

Az első díjat 2009-ben kaptam, a Jazzy Jazz Dalverseny „Legjobb férfiénekese” díját vehettem át. Majd 2013-ban a Group’N’Swing „Botrány” című nagylemezéért megkaptuk „Az év hazai szórakoztató zenei albuma” kategóriában a Fonogram díjat. Nagyon büszke vagyok a „The Voice”-ban elért második helyezésemre. Ebben az évben elnyertem az „Alle Elegancia Díjat”, én lettem a legelegánsabb zenész. Majd 2014 januárjában az SOS Gyermekfalu jótékonysági nagykövetének választottak.
Nem a díjakért állunk a színpadon, de természetesen nagyon jólesik a közönség kitüntető figyelme és szeretete mellett, ha a szakma is elismeri a munkásságunkat.

gajer10

Hány lemezed jelent meg eddig, és az utóbbi nagylemezed mennyiben más, mint a többi? Hogy sikerült a lemezbemutató koncerted?

A Group’N’Swing zenekarral jelent meg két nagylemezünk. Október 9-én jelent meg életem első önálló nagylemeze „Egyszerű az élet” címmel. A lemezen 14 dal kapott helyet, hat világsláger feldolgozása és nyolc magyar nyelvű saját dal. Az albumon három dalt a Budapest Jazz Orchestrával vettünk fel, ezzel egy álmom vált valóra. Mindig is szerettem volna egy professzionális big band-del dolgozni. Hámori János hangszerelte meg mindhárom dalt. Igyekeztem nagyon változatos zenei anyagot összerakni, hogy valóban izgalmas és szórakoztató legyen. Az ország összes hanglemezboltjában kapható a lemez. Eddig csak pozitív visszajelzés érkezett a szakma és a közönség részéről is. Méltó összefoglalása ez a 34 év munkájának. Bízom benne, hogy nagyon sok háztartásba eljut majd a lemez, és ilyen közvetett módon is örömöt szerezhetek sokak számára.

gajer11

Fantasztikusan sikerült a lemezbemutató koncert. 640 fős közönséggel ünnepelhettem együtt. A színpadon egy tizenegy fős zenekar kísért, és ráadásként hat táncos tökéletesítette a látványt. Mihályi Réka és Farkas Gábor Gábriel voltak a vendégeim, akikkel már évek óta dolgozom együtt. Nem volt kérdés, hogy nagy sikerük lesz, és ezzel is emelik majd az est színvonalát. Még most sem fogom fel, mi történt pontosan a színpadon, az biztos, hogy minden percét élveztem. A koncertet hangban és képben is rögzítettük, így hamarosan részletet is tudok mutatni azoknak, akik lemaradtak róla.

lemezborito

Kedves Bálint! Gratulálunk eddigi életutadhoz és legutóbbi sikereidhez egyaránt. Kívánjuk, hogy megvalósuljanak további álmaid is, szerezz az embereknek örömet a zenéddel még nagyon sokáig! Várjuk a kecskeméti koncertedet, biztosan az is nagyszerű lesz!

gajer16

 

Weninger Endréné Erzsébet

Hozzászólások