A Budapesti Fesztiválzenekar november 3-án és 4-én különleges ingyenes programmal egészíti ki barokk koncertjeit. Azok a résztvevők, akik jegyet váltanak a BFZ valamelyik barokk hangversenyére, a koncert előtt meglepő kulisszatitkokat hallhatnak a barokk gasztronómiáról, miközben kézműves bonbonokat kóstolhatnak egy csésze tea mellett.

BFZ

A gasztronómia a történelemnek az a része, ami nem szétválasztotta, hanem összehozta az embereket.” (Szántó András, gasztronómus)

A Budapesti Fesztiválzenekar november 3-án és 4-én újabb időutazásra hívja a barokk muzsika szerelmeseit. A koncert egyik különlegessége, hogy a szoprán szólista, a 24 éves Anna Lucia Richter barokk öltözékben, sminkben és frizurával, illetve barokk gesztusokkal énekel majd. Ezeket a különleges, finom mozdulatokat a barokk gesztika egyik legelismertebb szakértője, Sigrid T’Hooft tanítja be neki. Szeptemberi barokk hangversenyünkön Yeree Suh-t láthattuk énekelni barokk együttesünkkel.

barokk_est

Fotó: BFZ facebook oldala

Muzsikusaink ugyancsak autentikus barokk hangszereken játsszák majd el Locatelli, Telemann, Leclair és Händel műveit. Ahogy Anna Lucia Richter fogalmaz: „Händel-t énekelni olyan érzés, mintha otthon lennék. Ez a zene igaz, tiszta és őszinte.”  Az énekesnő mellett a világhírű kanadai basszistát, Nathan Berget hallhatjuk szólót énekelni. A koncerten Jonathan Cohen, a fiatal angol muzsikusgeneráció egyik kiemelkedő alakja vezényel, aki fiatal kora ellenére nem csak karmesterként, de csellistaként és billentyűsként is kiemelkedő karriert futott be.

BFZ_2

Barokk koncertünk november 3-án és 4-én is izgalmas kísérőprogrammal egészül ki.

  • Hány ember nézte végig, ahogy Mária Terézia falatozott?
  • Mi történt volna, ha valaki végigeszi egy barokk lakoma mind a 41 fogását?
  • Mit keresett a szobrászmester a barokk konyhában?
  • Hogy került a bonbon az államférfiak asztalára?

Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat az, aki eljön a Zeneakadémiára, és meghallgatja Szántó András gasztronómus előadását a Budapesti Fesztiválzenekar barokk koncertjei előtt.
Egy történelmi anekdota szerint a bonbon először a szócsatákban kifáradt államférfiak ízlelőbimbóit kényeztette a XVII. század végén Regensburgban, vagyis ez az édesség barokk ínyencség. A Fesztiválzenekar ezért kézműves bonbonokat és egy csésze finom teát kínál azoknak, akik  jegyet váltanak a november 3-i vagy 4-i barokk koncertre. A teadélután november 3-án és 4-én is pontban 18:30-kor kezdődik a Zeneakadémia emeleti előcsarnokában. A koncertek 19:45-kor kezdődnek.

Műsoron:

  • Pietro Antonio Locatelli: Arianna panasza, Op. 7, No.6
  • Georg Philipp Telemann: e-moll furulya-fuvola verseny, TWV 52:el
  • Jean-Marie Leclair: D-dúr hegedűverseny Op. 10, No. 3
  • Georg Friedrich Händel: Apolló és Daphné

 

Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar sajtóközleménye

Hozzászólások