Az iraki háború borzalmait női alakok mutatják be Mátyássy Áron rendezésében.

fatyol_nelkul3

Fotó: Dömölky Dániel/Vígszínház

Kilenc iraki nő sorsán keresztül fájdalmas hitelességgel, megdöbbentő személyességgel elevenednek meg a háború borzalmai és a férfiak kegyetlenkedései. A kilenc kiszolgáltatott, elnyomott nő a világ bármely pontján élhetne, akár köztünk is.

Heather Raffo, az iraki származású színész-írónő katolikus családban nőtt fel az Egyesült Államokban, és először kislányként, majd a kilencvenes évek elején járt Irakban. Ez a későbbi látogatás olyan mély benyomást gyakorolt rá, hogy a következő tíz évben interjúkat készített, dokumentumokat gyűjtött, hogy 2003-ra megírja leghíresebb darabját, a Fátyol nélkült.

fatyol_nelkul2

Fotó: Dömölky Dániel/Vígszínház

„Az 1993-as iraki útból született mű – melyet a The New Yorker úgy emlegetett, mint “annak iskolapéldáját, ahogyan a művészet képes átformálni a világot” – premierjét tíz évvel később Edinburgh-ben, a Traverse Színházban tartották. Raffo nőalakok széles skáláján keresztül – szabadosan élő művész, radikális kommunista, orvos, emigráns, feleség és szerető – mutatja meg, milyen nőnek lenni egy háború tépázta országban” – írja a Euronews.com.

fatyol_nelkul1

Fotó: Dömölky Dániel/Vígszínház

A Házi Színpadon a 2014/2015-ös évad a fiatalok évada, hiszen a Vígszínház feladatának tekinti a lehetőségek biztosítását a fiatal tehetségeknek, hogy egy új generáció képviselői is hallassák a hangjukat, és megmutassák, hogyan gondolkodnak a világról. A Házi Színpadra meghívott vendégrendezők női szerzők műveit állítják színpadra, amelyek kritikus történelmi vagy társadalmi helyzetben élő nők küzdelméről szólnak – ennek első darabja az október 11-én színre kerülő Fátyol nélkül, amelyet Mátyássy Áron filmrendező visz színre.

fatyol_nelkul6

Fotó: Dömölky Dániel/Vígszínház

Mátyássy Áron filozófia és filmelméleti tanulmányok után végezte el az SZFE Film- és TV-rendező szakát. Sikeres kisfilmjeit követte az Utolsó idők című nagyjátékfilm, amely több díj és nemzetközi megmérettetés mellett elnyerte a 40. Magyar Filmszemle fődíját is. Ezt követte a népszerű tv-sorozat, az Átok, míg jelenleg a rendező Víkend című egészestés pszichothrillere várja, hogy a mozikba kerüljön. Bár eddig is voltak apró kiruccanásai a színház világába, Mátyássy Áronnak a Fátyol nélkül az első igazi színházi rendezése.

Bemutató: 2014. október 11.

Az előadást tizennégy éven aluliaknak nem ajánljuk!

Forrás: Vígszínház sajtóközlemény

Hozzászólások