– avagy egy könyvesboltnyi mesekönyv tablet-esítve, magyarán szólva “tablettásítva”.

bookrkids4 (1)
Itt a Húsvét, s a gyerekeknek erről egyből a nyuszi jut eszébe. A Húsvét előtti csütörtökön egy sajtóreggelire igyekeztem a Bécsi úti BOOKR könyvesboltba, a forradalmian új, a gyermekek irodalmi nevelését, szórakozását és nyelvtanulását is szolgáló applikációval ellátott, valamint egy egyedi fejlesztésű, önálló operációs rendszert is futtató „Mesetablet” bemutatójára.

IMG_2341

De mint a mesében, különös dogok történtek velem, míg odaértem. Hogy-hogy nem, a nyúl már a buszmegállóban megjelent egy Nyúlcipőbolt formájában.

IMG_2296

Majd Puskás Öcsi Bácsival és néhány tanítványával is találkoztam azon a néhány száz méteren, míg a könyvesboltba értem.

 

Képkivágás

Janikovszky János, a Móra Könyvkiadó vezérigazgatója és Nyulász Péter író

 

Komolyra fordítva a szót, a Nemzetközi Gyermekkönyvnapon ( Hans Christian Andersen születésnapján) tehát bemutatták a  BOOKR Kids: Egy könyvesboltnyi mese elnevezésű applikációt.

Mitől forradalmian új a BOOKR és a Móra kiadó gondozásában megjelent Mesetablet?

A gyermekek számára nem ismeretlen terület a digitális világ, ebben nőnek fel, az első perctől fogva a sajátjuknak érzik. Ezt szem előtt tartva, egy kifejezetten gyermekek számára készült, merőben új és rendkívül hasznos applikációt fejlesztett a BOOKR. A BOOKR Kids egy tabletre és mobilra letölthető, kifejezetten gyerekek számára alkotott applikáció: könyv, hangoskönyv és interaktív játék egyben.

Képkivágás5

Mi mindennel több a Mesetablet egy könyvesboltnyi mesekönyvnél?

A BOOKR Kids mesetárában interaktív történetek találhatóak, amelyek különleges keverékei a digitális könyveknek, ismert színészek közreműködésével készült hangoskönyveknek és képességfejlesztő játékoknak. A BOOKR Kids egy “könyvesboltnyi mesét” kínál, ahol a klasszikus és modern történetek híres mesemondók, például Básti Juli, Haumann Péter vagy Szacsvay László előadásában kelnek életre. A történetek így hangjátékként is élvezhetőek. A könyvtárát tanárok, irodalmárok és gyermekek segítségével alakították ki, megtalálhatóak benne a legnagyobb közönség kedvencek. Benedek Elek, Gerald Durrel, a Pöttyös Panni és a Kis herceg is megfér egymás mellett a polcokon. Az alapjában magyar nyelvű applikáció nyelvtanulási lehetőséget is kínál. Egyes könyvek angol hanggal és felirattal is elérhetőek, ezzel segítik az olvasót a szavak és kiejtésük hallás utáni elsajátításában.

Képkivágás7

A műszaki paraméterek: 

Az applikáció Android tabletekre és iPad-re egyaránt ingyenesen letölthető, a teljes katalógus előfizetéses modellben érhető el. Érvényes előfizetéssel a BOOKR könyvtárából korlátlanul streamelhetők a mesék, illetve az applikáción belül található polcra letölthetők, így internet hozzáférés nélkül is olvashatók.
Egy saját fejlesztésű, önálló operációs rendszerrel és menüvel futó “Mesetablettel” is a piacra lép a BOOKR.

Képkivágás6

Az ára:

29.900 forintba kerül, mely egy 5.000 forintos BOOKR Kids App előfizetést is tartalmaz.

Hol kapható a Mesetablet?

A tablet és/vagy az előfizetés megrendelhető www.mora.hu oldalon, a BOOK 24 oldalán és a készülék elérhető lesz a Játéksziget boltjaiban is.

Képkivágás2
A beszélgetésen az alkotók, ötletgazdák mellett részt vett Janikovszky János, a Móra Könyvkiadó Zrt. vezérigazgatója, és Nyulász Péter  mesekönyvszerző, valamint Horváth Lili, Kovács Patrícia és könyvbarát kisgyermeke is.

IMG_2326

S lám az első hozzáértő felhasználó azonnal ki is próbálhatta ezt a ragyogó interaktív mesekönyvet, sőt már interjút is adott friss tapasztalatairól.

Miért is lehet gyógyító tabletta  ez a Mesetablet (:ta:)?

Azt gondolom, hogy sok kis gyermek van, aki kórházban tölti még az ünnepnapokat is, s van, hogy a szülei sem tudnak vele lenni. Ez az eszköz felidézheti benne az otthoni esti mesélés hangulatát.

Képkivágás3

Van például egy karaoke-funkció rajta, amivel a szülő hangján is meghallgatható a mese, de a gyermek is elmesélheti a maga meseverzióját a segítségével.

Képkivágás4

Az OORI Ergoterápiás osztályának önkéntes segítőjeként még a kézügyességében sérült gyerekeknek (sőt felnőtteknek is) látok benne kézmozgást stimuláló lehetőségeket, így például a Mesetablet(:ta:) kiszínező funkciójában.

Antalffy Yvette

Hozzászólások