A kecskeméti Kölcsey Kör vendége volt Kozma Imre atya (római katolikus pap, Irgalmas rendi szerzetes és a Magyar Máltai Szeretet Szolgálat alapítója). Szerényen és szeretetteljes mosollyal lépett be a Piarista Iskola dísztermébe. Kölcsey Ferenc fényképe előtt méltó utód beszélt nagy lelkesedéssel szép magyar nyelvünkről és az IRGALOM szó jelentéséről.

 

Kozma Imre hetvenéves

 

A rend által működtetett kórházban jó a gyógyulási arány, s nem azért, mert annyira jól felszereltek, hanem a tudás és technika mellett a SZERETET a legfőbb parancs a betegápolásban. A második pedig az ALÁZAT a betegek gyógyításában.

Elmesélte , hogy amikor elérkezett pappá szentelésének 50. évfordulója, akkor gyalog körbejárta azokat a helységeket, amelyekben papként szolgált. Akárhogy is nézzük, nem kis teljesítmény! A pénzről is beszélt és kiderült, hogy számára ez csak eszköz. Amikor megkapta a Príma Prímisszima díjat és a velejáró 15 millió forintot, akkor egy az egyben felajánlotta a monori roma telep felszámolására az összeget. Azután előadásában kitért az egyház mai szerepvállalására is:

“Mi a jóléti világ illúziójának áldozatai vagyunk. A csatlakozás előtt az Európai Unió Magyarországra küldött szószólói egyfolytában a jólétben elérkező jövő álomvilágát vetítették elénk. El is hittük nekik. Magyarország mutatói sem jobbak, mint azok, amik a világban tapasztalhatók. Az emberiség nyolcvan százaléka szegénységben él, s mindössze húsz százaléka jólétben. Ha ez így van, akkor a világ jövője, de az egyház jövője is a szegények kezében van. El kell kötelezni magunkat a szegények szolgálatára, nem hagyhatjuk őket magukra.

 

Kozmaa2

 

Az egyház „új” feladata: az emberek (szegények) JÓL-LÉTÉNEK szolgálata.
– Jólét: gondtalan anyagi helyzet.
– Jól-lét: az életminőség foka.
– Életminőség (lelki egészség): testi, szellemi, lelki, közösségi jól-lét.

A szegénység – nem a nyomor – lehet akár kívánatos életforma is. Gondoljunk Jézus Krisztusra! Amikor emberré lett, a szegények életformáját választotta. Vagy Assisi Szent Ferencre, aki eljegyezte magát a szegénységgel, mint úrnővel.
– Szegény az, aki minden adottságát mozgósítva a mindennapi szükségest képes előteremteni.
– Nyomorog az, aki minden erőfeszítése ellenére sem képes erre.
Ma az egyház tőkéje az a társadalmi szerepvállalás, amely az emberek jól-létét szolgálja, életminőségét javítja. Javainkat ebből a szemszögből kell nézni.”

A közönség által feltett kérdéseket a Kölcsey kör “szíve -lelke”, Lévayné Makai Judit , önkormányzati képviselő tette fel az atyának, aki készségesen válaszolt, majd a színpadról lesétálva beszélgetett velünk. Kérdésemre a szeretetről ennyit mondott: Én azért lettem pap, hogy szeretetet adjak minden embernek…..”
Hm… valóban előttem állt Kozma atya , aki számtalan kitüntetés birtokosa, egy igazi “nagy ember”, egy tanító, aki a saját életviteléből ad példát. Ez alkalommal is tanított: Isten, haza és az emberek iránti szeretetre!

 

Szeli Sára

Hozzászólások