“Sokféle erő van az emberek között, sokféleképpen ölik egymást az emberek. Nem elég szeretni, lelkem. A szeretet tud nagy önzés is lenni. Alázatosan kell szeretni, hittel. Az egész életnek akkor van csak értelme, ha igazi hit van benne. Isten a szeretetet adta az embereknek, hogy elbírják egymást és a világot. ” (Márai Sándor: A szeretet)

 

marai_eloadoi_est_03_25

 

…. Halk léptekkel egy órára hazatért, itt volt velünk! Megidéztük Őt az életén s az írásain keresztül. Mészáros Tibor irodalomtörténész, aki egyébként a Márai hagyaték gondozója, mérnöki precizitással és egy kis humorral fűszerezve követte az író életének minden rezdülését. Hirtling István színművész a mindig hazavágyó tollforgató hangja és lelke volt…. Egyszer csak megtörtént a csoda: Márai Sándor szólt hozzánk. A nagy író hangját hallottuk, s a zsúfolásig megtelt előadóteremben a “falak sóhaját” is meg lehetett volna hallani! A döbbenet csendjét néhány könnycsepp hullajtása törte meg a nézők soraiból.

 

marai

 

1967-ben végrendelkezett az író, pedig még köztünk élt 22 esztendeig! Felesége, Lola halálakor, akivel 67 évig voltak együtt jóban, s rosszban, a szavak mesterének kettéhasadt a lelke. Fogadott fia sem maradt vele, mert a halál elszólította. Az idős íróra végleg rátelepedett a magány, egyetlen vigasza az írógépe volt, amellyel szíve utolsó dobbanásáig teletöltötte az üres papírlapokat szebbnél szebb magyar szavakkal. Egy reggelen, pontosan 1989. február 21-én elővette fiókjából a pisztolyát és végzett magával. Idegenben halt meg, mint oly sok magyar honfitársunk, de itt maradtak örök érvényű szavai, mondatai.

“A haza végzet, nem pedig trükk és mutatványszám. S a hazafiasság a legszemérmesebb magatartás, olyasféle kötés és parancs, melynek mutogatásával nem szabad tapsokat aratni. De hányan és milyen lehetetlen alkalmak ürügyén élnek ebből a trükkösített, fröccsös hazafiasságból – élnek és éltek, mert ez a legbiztosabb mutatványszám mindenféle pódiumon.” (Márai Sándor: Haza)

 

Szeli Sára

Hozzászólások